Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

UCM combate miturile de dezinformare cu privire la partid si liderul acestuia Vasile Tarlev, raspindite pe larg de central de propaganda al PCRM

|versiune pentru tipar||
UCM / 16 martie 2009
Uniunea Centristă din Moldova

Pe data de 16 martie curent in incinta agentiei de presa INFOTAG a Vasile Tarlev, presedintele Uniunii Centriste din Moldova a sustinut o conferinta de presa cu genericul “Adevar si mituri despre Uniunea Centrista din Moldova si liderul acesteia, Vasile Tarlev”

Vasile Tarlev a fost sustinut de Nicolai Andronic, liderul partidului Popular-Republican, Valeriu Climenco, liderul miscarii social-politice “Ravnopravie”, de Valeriu Ianioglo, prim-vice al bascanului Gagauziei, precum si de Gheorghe Avornic, vice-presedintele Uniunii Centriste din Moldova.

Vasile Tarlev a declarat ca “monitorizarea prin intermediul mijloacelor de informare in masa, precum si luarile de cuvint ale concurentilor electorali, ne arata ca unul din centrele de propaganda, care deserveste actuala putere, raspindeste informatii false, minciunoase desptre Uniunea Centrista din Moldova si despre liderul ei — V. Tarlev.

Analiza acestor mituri ne-au permis sa reliefam temele care in diferite interpretari sint folosite in scopuri propagandistice contra partidului Uniunea Centrista din Moldova. Prin intermediul numeroaselor mijloace de informare in masa, inclusiv cele de stat, controlate de partidul puterii, aceste zvonuri si minciuni sint raspindite pe larg in intreaga republica.

Unii jurnalisti cunosc prea bine aceste mituri fabricate si raspindite in mass-media de catre «Centrul Goebbels» (stiti despre ce si cine este vorba…). In ultimul timp am primit multe solicitari cu rugamintea de a elucida adevarul si de a respinge categoric declaratiile false.

Scopul Conferintei de presa de azi este de a Va aduce la cunostinta realitatea faptelor.

Adevar si mituri:

1. Partidul de guvernamint nu-si poate inchipui, ca alegatorii din Gagauzia sint predispusi sa voteze cu Uniunea Centrista din Moldova. De aici reiese dorinta unora de a induce in eroare opinia publica, de a-i convinge pe alegatori, ca UCM in UTA Gagauzia nu va fi sustinuta de nici o forta publica serioasa, si mai ales, de catre echipa lui Formuzal, care a cistigat alegerile bascanului.

Dar ce se intimpla, de fapt, in realitate. Formatiunea «Gagauzia Unita», care este numita si echipa bascanului Mihail Formuzal, la congres a pledat in unanimitate pentru sustinerea UCM. Prezenta la conferinta noastra a dlui Valeriu Inioglo, prim-loctiitor al bascanului, unul din liderii organizatiei «Gagauzia Unita», ne convinge o data in plus, despre acest adevar.

2. Propagandistii din «Centrul Goebbels» permanent raspindesc informatii minciunose ca Valerii Klimenco, formatiunea «Ravnopravie» si Congresul Comunitatilor rusesti din Moldova nu sustin UCM. In ultimul timp, dupa ce a devenit clar, ca domnul Klimenco nu va putea fi infrint si impus sa mearga contra UCM, a fost intreprinsa o actiune de discreditare a acestuia si se mai intreprind, din pacate, incercari de a crea un pseudopartid «Ravnopravie» si un pseudocongres al «Comunitatilor rusesti din Moldova».

Noi cunoastem bine acest stil dupa cele intimplate cu Asociatia Nationala a Producatorilor din Moldova. Afirmam cu toata certitudinea, ca noi colaboram fructuos cu domnul Klimenco si echipa lui: reprezentantii acestei formatiuni sunt inclusi in lista electorala a UCM la functia de deputat in Parlamentul Republica Moldova.

3. Iar acum va prezint o serie de mituri la compartimentul tematicii internationale. Chipurile:

Haideti s-o luam de la inceput.

1. Cit ne priveste relatiile noastre cu Rusia. Noi am incheiat un acord de colaborare cu echipa politica al lui Iurii Lujkov ce reprezinta partidul «Edinnaia Rossia». Am inceput-o de la Moscova, pentru ca acolo muncesc multi cetateni moldoveni si au probleme, care urmeaza a fi solutionate chiar astazi la nivelul autoritatilor din capitala Rusiei. Noi, de asemenea, in prezent stabilim relatii de colaborare cu organizatiile de intreprinzatori din Rusia. In calitatea mea de presedinte al Asociatiei Nationale a Producatorilor din Moldova, eu am semnat un acord de colaborare cu Uniunea Producatorilor din Rusia, in fruntea careia se afla Nicolai Rijkov, senator, consilier guvernamental, ex-prim-ministru al Uniunii Sovietice. Atit in acordurile incheiate cu partidul, cit si in cele semnate cu producatorii rusi, s-a pus accentul, in primul rind, pe dezvoltarea colaborarii economice intre Moldova si Rusia.

2. Cit priveste relatiile noastre cu Romania. Acum, chiar citeva zile, am avut o intrevedere cu dl Emil Boc, prim-ministru al Guvernului Romaniei, lider al Partidului Democrat Liberal din Romania. Am avut negocieri foarte interesante si utile; am discutat o serie de proiecte economice de importanta majora pentru Republica Moldova; este in curs de elaborare proiectul unui acord, care va fi incheiat cu Partidul Democrat Liberal din Romania, si semnat in viitorul apropiat.

3. Cit priveste relatiile noastre cu Ucraina. Dezvoltam legaturile cu Partidul Regiunilor din Ucraina si cu liderul ei, Victor Ianukovici. Din aceasta colaborare, se prevad perspective mari. Avem, de asemenea, proiecte comune despre care veti afla mai amanuntit in curind.

4. Cit priveste relatiile noastre cu CSI. Activitatea acestei organizatii poate fi interpretata in mod diferit.

Opinia publica trebuie sa stie, ca programul preelectoral al UCM, care a fost adoptat de Congres, este pentru noi un document obligatoriu pentru executare. Acesta prevede, de asemenea, ca UCM va contribui activ la dezvoltarea legaturilor cu CSI, inclusiv implicarea RM in diverse proiecte si programe din cadrul acestei organizatii, atit cu caracter economic, cit si umanitar. Aceasta nu aduce nicidecum prejudicii cursului Republicii Moldova de intergrare europeana.

5. Si ultimul mit — UCM nu are o echipa politica consolidata. Afirm cu toata responsabilitatea unui lider politic ca UCM:

Sursa: www.ucm.md
Comunicat de presă al UCM cu privire la masurile anticriză, salvarea agriculturii şi industriei naţionale Tineretul centrist participă la crearea “centurii ţărilor prietene” în jurul Moldovei