Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

Vasile Tarlev a fost decorat cu Distincţia de Aur de Onoare a UPAU

|versiune pentru tipar||
UCM / 2 aprilie 2009
Uniunea Centristă din Moldova

Pe data de 2 aprilie 2009 a avut loc conferinta de presa comuna a ex-prim-ministrului Republicii Moldova, liderului partidului Uniunea Centrista din Moldova, Presedintelui Asociatiei Nationale a Producatorilor din Moldova, Vasile Tarlev si a vice-presedintele Uniunii producatorilor si antreprenorilor din Ucraina, reprezentantului Partidului Regiunilor din Ucraina, Serghei Prohorov, aflat cu o vizita prieteneasca in tara noastra.

Vizita in Moldova a lui Serghei Prohorov se inscrie in actiunile stipulate in Acordul de cooperare politica intre Uniunea Centrista din Moldova si Partidul Regiunilor din Ucraina, semnat in cadrul vizitei lui Vasile Tarlev la Kiev din noiembrie 2008, unde liderul UCM a avut o intrevedere constructiva si fructuoasa cu liderul Partidului Regiunilor, deputat al Radei Supreme din Ucraina, Victor Ianukovici. In cursul intrevederii respective a fost acordata o atentie deosebita situatiei politice din Moldova si Ucraina, partile evidentiind necesitatea intensificarii cooperarii intre cele doua partide.

In ianuarie 2009 deputatul Radei Supreme a Ucrainei, co-presedintele grupului interparlamentar pentru cooperare “Ucraina-Moldova”, presedintele Uniunii Producatorilor si Antreprenorilor din Ucraina (UPAU), Anatoli Kinah, a adresat o scrisoare presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in care se mentioneaza ca membrii UPAU sint ingrijorati de faptul ca asupra colegului lor, ex-prim-ministrului, presedintelui Asociatiei Nationale a Producatorilor din Moldova, Vasile Tarlev, se exercita presiuni administrative dure si neargumentate.

Anatoli Kinah l-a indemnat pe presedintele Republicii Moldova, care este un adept al cailor democratice de dezvoltare a statului, in calitate de garant al Constitutiei sa se opuna unor asemenea actiuni nedemne si sa asigure dreptul liderului politic cu autoritate, reprezentant al comunitatii nationale a producatorilor, antreprenorilor si angajatorilor, Vasile Tarlev, sa-si exercite nestingherit activitatea, inclusiv sa participe liber in apropiatele alegeri parlamentare.

Copiile acestei scrisori au fost expediate presedintelui Parlamentului, Marian Lupu si prim-ministrului, Zinaida Greceanii.

Serghei Prohorov si Vasile Tarlev au remarcat, in cadrul conferintei de presa, ca aceasta adresare a ramas fara raspuns, iar campania de presiune administrativa si de atacuri prin intermediul mass-media asupra UCM si asupra liderului sau, presedintele ANPM, nu doar a fost stopata, dar, cu regret, a luat o amploare inacceptabila intr-un stat cu adevarat democratic.

In cadrul conferintei de presa Serghei Prohorov a declarat ca Uniunea producatorilor si antreprenorilor din Ucraina, din care fac parte cca 32 mii de intreprinderi si companii, colaboreaza activ si eficient cu Asociatia Nationala a Producatorilor din Moldova, in baza Acordului de cooperare, semnat la Kiev.

Serghei Prohorov a remarcat ca aceasta cooperare contribuie activ la stabilirea bunelor relatii bilaterale in domeniul comercial-economic atit la nivel de state, precum si la nivel de subiecti ai activitatii antreprenoriale, contribuind la protejarea drepturilor si intereselor producatorilor de marfuri din tarile noastre.

Serghei Prohorov a anuntat ca, potrivit deciziei consiliului Uniunii Producatorilor si Antreprenorilor din Ucraina, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor din Moldova, Vasile Tarlev, a fost decorat cu Distinctia de Aur de Onoare a UPAU, fapt ce reprezinta recunoastera si inalta apreciere a contributiei sale personale in activitatile de dezvoltare si fortificare a cooperarii economice intre Ucraina si Moldova.

La rindul sau, Vasile Tarlev, presedintele ANPM, a adus sincere multumiri pentru inalta distinctie ce i-a fost acordata, mentionind ca in activitatea sa intotdeauna s-a ghidat de princpiul ca puterea democratica moderna trebuie sa fie la maxim cointeresata in cooperarea depolitizata cu organizatiile neguvernamentale, care reprezinta interesele antreprenorilor si sa tina cont de pozitia acestor organizatii in abordarea chestiunilor ce tin de dezvoltarea economiei nationale, in special la momentul adoptarii deciziilor importante in domeniu, sa sustina bunele initiative.

Serghei Prohorov si-a exprimat convingerea ferma ca societatea moldoveneasca este apta sa aprecieze potentialul inalt al partidului condus de Vasile Tarlev, care a intrat in lupta pentru putere cu scopul de a asigura si in continuare dialogul constructiv in societate spre beneficiul intereselor nationale, a stabilitatii, dezvoltarii dinamice a statului, acordindu-i sustinere in cadrul apropiatellor alegeri parlamentare.

Serviciul de presă al UCM
Vasile Tarlev a fost decernat cu premiul “Alexei Kosighin”, conferit de Uniunea Producătorilor din Rusia (UPR) Declaraţia UCM cu privire la iniţiativa organizării alegerilor noi