Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

Declaraţia UCM cu privire la iniţiativa organizării alegerilor noi

|versiune pentru tipar||
UCM / 7 aprilie 2009
Uniunea Centristă din Moldova

Participînd şi monitorizând campania electorală din 5 aprilie 2009 privind alegerile în Parlamentul Republicii Moldova, DECLARĂ:

  1. Condiţiile de participare în campania electorală, create pentru concurenţii electorali au fost inegale. Partidul de guvernare a folosit unilateral, masiv şi brutal sursa administrativă, patrimoniul de stat, organele de forţă şi securitate, mass-media obştească, monopolizând dreptul la informaţie, izolând celelalte formaţiuni politice, şantajând şi intimidînd organele administrării publice locale şi centrale, liderii şi membrii altor formaţiuni politice.
  2. Rezultatele scrutinului din 05 aprilie 2009 demonstrează evident falsificarea abuzivă a alegerilor prin includerea în listele electorale a persoanelor decedate anterior, prin crearea listelor suplimentare extrem de mari, expedierea unui număr mic de buletine de vot pentru cetăţenii moldoveni, plecaţi peste hotare, etc.

Reieşind din cele spuse Consiliul Politic HOTĂREŞTE:

  1. Apelăm către toate formaţiunile politice din ţară, care nu susţin modul de desfăşurare a campaniei electorale, de a sprijini iniţiativa organizării alegerilor noi cu respectarea principiilor democratice, legislaţiei naţionale şi internaţionale.
  2. Apelăm către toate instituţiile şi reprezentanţele internaţionale, acredidate în Moldova de a susţine iniţiativa UCM privind crearea unei comisii mixte de experţi în domeniul informaţional, precum şi organizării alegerilor pentru monitorizarea mersului campaniei electorale şi în special examinării listelor persoanelor suplimentare, posibilităţilor de manipulare a procesului de aplicare a ştampilei “votat” în buletinele de vot.
Consiliul Politic al UCM
Vasile Tarlev a fost decorat cu Distincţia de Aur de Onoare a UPAU Declaraţia UCM cu privire la protestele în masă pentru apărarea democraţiei în Republica Moldova