Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

Declaraţia UCM cu privire la protestele în masă pentru apărarea democraţiei în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
UCM / 7 aprilie 2009
Uniunea Centristă din Moldova

Monitorizînd şi analizînd desfăşurarea şi rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, Consiliul Politic al UCM constată că întregul proces electoral s-a caracterizat prin multiple abateri grave, ilegale şi antidemocratice care au adus la fraudarea totală a alegerilor parlamentare.

Preşeintele Voronin şi Partidul Comuniştilor au demostrat încă o dată incapacitatea de a guverna societatea în mod democratic, de a asigura condiţii de concurenţă politică civilizată, de libertate şi responsabilitate în actul de exprimare a voinţei politice de către cetăţeni.

Astfel, comuniştii au recurs la blocada informaţională a partidelor de opoziţie, la utiluzarea demonstrativă a resurselor administrative şi financiare publice, la intimidarea, constrîngerea şi ameninţarea deschisă a oponenţilor politici şi a cetăţenilor, la coruperea moral-politică şi materială a alegătorilor.

Prin includerea suplimentară a peste 180 mii de alegători în listele electorale, inclusiv a persoanelor decedate, prin permiterea participării militarilor la vot în baza livretului militar şi a buletinului de identitate, prin eliberarea gratuită şi rapidă a peste 70 mii de buletine de identitate, prin includerea persoanelor străine la domiciliul cetăţenilor fără ştirea lor, prin admitirea eliberării repetate a buletinelor de vot, în locul celor, chipurile, deteriorate, prin neafişarea la timpul stabilit a listelor electorale, Partidul Comuniştilor a creat toate condiţiile necesare şi suficiente pentru a frauda procesul electoral, a falsifica rezultatele alegerilor şi a obţine “victoria” rîvnită cu orice preţ.

Guvernarea comunistă a pierdut obrazul, ruşinea şi a continuat falsificarea alegerilor pînă la obţinerea a 61 de mandate, necesare pentru a guverna ţara fără nici o piedică.

În aceste condiţii Consiliul Politic al UCM consideră că cetăţenii Republicii Moldova au temeiuri suficiente şi alegere şi legale pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de comportamentul nedemocratic şi dictatorial al guvernării comuniste.

În acest sens, Uniunea Centristă în Moldova va susţine protestele în masă a cetăţenilor contra fraudării şi falsificării alegerilor, contra dictaturii şi ignoranţei guvernanţilor faţă de cetăţenii ţării.

Concomitent, Consiliul Politic al UCM consideră că o fărădelege nu poate fi înlăturată printr-o altă fărădelege, prin acte de vandalizsm şi violenţe.

Pentru a readuce conflictul politic dintre opoziţie şi guvernare în albia dialogului democratic, civilizat şi responsabil, Consiliul Politic al UCM consideră necesar realizarea următoarelor acţiuni:

  1. Declaraţia nulă a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 de către Comisia Electorală Centrală şi stabilirea datei pentru votarea repetată.
  2. Excluderea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova din buletinele de vot pentru alegerile repetate ca partid care a fraudat alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.
  3. Convocarea în sesiune extraordinară şi non-stop a Parlamentului de legislatură a XVI-a pentru a lua deciziile necesare în scopul administrării situaţiei extraordinare, inclusiv în privinţa neimplicării forţelor armate în conflictul civil-politic existent.
  4. Suspendarea exercitării atributiilor de Preşedinte al Republicii Moldova de către Vladimir Voronin pînă la depunerea jurămîntului de către Preşedintele nou ales.
Consiliul Politic al UCM
Declaraţia UCM cu privire la iniţiativa organizării alegerilor noi Declaraţia UCM cu privire la încercările ex-preşedintelui Vladimir Voronin şi vice-preşedintele Parlamentului Iurie Roşca de a transpune responsabilitatea pentru destabilizarea situaţiei în ţară pe umerii partidelor de opoziţie