Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSL

Un partid extraparlamentar care a aderat la protestele din Chişinău îşi nuanţează opţiunile

|versiune pentru tipar||
PSL / 3 aprilie 2002

Partidul Social Liberal (PSL), formaţiune extraparlamentară ce s-a alăturat manifestaţiilor anticomuniste iniţiate de opoziţia parlamentară creştin democrată, se pronunţă pentru formarea unui bloc comun al forţelor democratice, care să constituie o contrapondere viabilă comuniştilor în vederea unor alegeri generale anticipate.

Liderul PSL, politologul Oleg Serebrian, a declarat la 3 aprilie curent că alegerile parlamentare sînt iminente. El a opinat că alegerile parlamentare anticipate vor fi anunţate mai curînd la toamnă, cînd potrivit unor analişti economici Republica Moldova va intra în incapacitate de plată, ceea ce va provoca o criză socială de proporţii.

Serebrian a menţionat, de asemenea, că mişcarea anticomunistă are nevoie de o coordonare la nivel politic, între formaţiunile care au aderat sau se pot alătura în continuare, precum şi de o clarificare a paşilor ce urmează a fi întreprinşi.

În acest context, preşedintele PSL a salutat “începutul unificării reale a forţelor democratice alături de principala forţă de opoziţie, Partidul Popular Creştin Democrat”.

“Un regim care comite zi de zi ilegalităţi trebuie combătut şi condamnat”, a declarat Serebrian, dar a sugerat eşalonarea revendicărilor înaintate de manifestanţi. Drept prim-pas, în opinia sa, ar trebui obţinute demisia Guvernului, renunţarea preşedintelui Vladimir Voronin la calitatea sa de lider al partidului de guvernămînt şi abrogarea oficială şi iremediabilă a deciziilor privind limba şi istoria.

El s-a pronunţat pentru menţinerea acţiunilor de protest, cărora însă ar trebui să li se atribuie un caracter periodic, pentru “a nu extenua forţele protestatarilor”.