Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2011DeclaraţiiIgor Dodon

Discursul lui Igor Dodon, rostit la dezbaterile de la care a lipsit Dorin Chirtoacă

|versiune pentru tipar| Igor Dodon, 13 mai 2011 | 

Stimaţi chişinăueni,
Stimaţi prieteni,

V-am invitat astăzi să asistaţi la o discuţie sinceră şi deschisă despre prezentul şi viitorul oraşului nostru.

Fără politică, fără demagogie, fără populism.

Noi suntem în campania pentru alegerea Primarului General de Chişinău şi este logic şi firesc să discutăm pe marginea problemelor din Chişinău şi a soluţiilor pentru aceste probleme.

În ultimele săptămâni am avut zeci de întâlniri şi discuţii la acest subiect, cu diferite categorii de cetăţeni. Cunosc foarte bine nemulţumirile care s-au acumulat, problemele care vă apasă, aşteptările care le aveţi. Am discutat cu cetăţenii diverse modalităţi de a soluţiona problemele existente, am venit cu propuneri care au fost acceptate, am venit cu răspunsuri la întrebările voastre.

Dar pe parcursul acestor întâlniri periodic apar întrebări la care nici eu nu am putut da răspunsuri explicite. Nu am putut da răspunsuri la ele, deoarece sunt mai curând adresate celui care timp de patru ani trebuia să aibă grijă de municipiul Chişinău, sunt întrebări adresate domnului primar Dorin Chirtoacă.

Din acest motiv, am hotărât să-l chem pe Dorin Chirtoacă la această întâlnire ca să-i adresez public măcar câteva întrebări din partea chişinăuenilor, după care să polemizăm pe marginea soluţiilor pentru rezolvarea acestor întrebări, acestor probleme.

Permiteţi-mi dar să vă prezint doar unele din întrebările care frecvent apar în cadrul întâlnirilor şi care îi preocupă pe orăşeni, întrebări, răspunsul la care mă interesează şi pe mine.

  1. Dacă tot ne aflăm pe strada Alba-Iulia, vreau să-l întreb pe domnul Chirtoacă, cum se face că pentru pretinsa reparaţie a acestei străzi în toamna anului 2010 au fost cheltuite circa 20 milioane de lei, iar în scurt timp toate efectele lucrărilor de reparaţie s-au risipit? În baza documentelor oficiale, putem constata că prin dispoziţia primarului Dorin Chirtoacă din 13.08.2010, deci exact nouă luni în urmă, a fost dat startul unor lucrări frauduloase, care numai în cazul străzii Alba-Iulia au prejudiciat bugetul municipal cu 20 milioane de lei, fără a mai aminti aici şi de alte străzi reparate păgubos, cum e strada Trandafirilor şi altele. Domnule Chirtoacă, dvs personal, nu altcineva, aţi semnat dispoziţia de iniţiere a lucrărilor, fără a fi respectată tehnologia. Când veţi răspunde pentru prejudiciul grav adus de zeci de milioane? V-aţi grăbit să vă faceţi publicitate electorală, dar aţi îngropat 20 de milioane, nu vă este ruşine?

  2. Recent a trecut în faţa noastră un troleibuz nou din cele procurate în Belorusia. Nimeni nu pune la îndoială necesitatea achiziţionării de noi unităţi de transport. Dar de ce abia acum, în ajunul campaniei electorale? De ce aţi stat cu mâinile în buzunar timp de patru ani până acum? De ce faceţi publicitate gratuită pe seama acestor troleibuze, dacă ele sunt luate din împrumuturi, nu din surplusul la buget. Acoperirea cheltuielilor pentru deservirea acestui credit (10mln.euro) urmează a fi efectuată preponderent din bugetul municipial. Guvernul a refuzat să emită o scrisoare de garanţie, ceea ce a dus la stabilirea dobânzii comerciale la acest credit de 5% anual. În cazul existenţei garanţiei guvernului, dobânda ar fi fost una concesională de 1% anual. Deci municipiul a pierdut o diferenţă de 4% la achitarea creditului, o sumă enormă. Iar datoriile trebuie de achitat din contul Regiei de Transport Electric Chişinău, care sau va da faliment, sau va mări mult preţurile la transport. Şi, cel mai important, de ce, potrivit documentelor oficiale, aceste troleibuze au fost procurate nu direct din Moldova, ci prin intermediul unei stranii firme din România, căreia i-au revenit procente grase de la aceasta tranzacţie de milioane? Cum explicaţi această spălare de bani, domnule primar Chirtoacă, de ce a fost nevoie de o firmă străină şi de aceste tranzacţii obscure.

  3. De ce aţi minţit atâţia ani oamenii, în special tinerii, povestindu-le despre programul “Prima casă”, dacă se cunoaşte foarte bine că acest program social este un bluf? Până la momentul de faţă, în programul “Prima Casă” participă un număr neînsemnat de cetăţeni, deoarece condiţiile reale ale ipotecii sunt ordinare, la fel ca şi altele, adică foarte costisitoare. Sunt înregistrate mai multe cazuri de reziliere unilaterală a contractelor ipotecare încheiate, din cauza condiţiilor dure. Programul “Prima casă” tot mai mult este substituit cu proiecte de construcţie a mansardelor pe acoperişurile blocurilor locative existente. Preţul acestui tip de spaţiul locativ într-adevăr poate fi cu mult mai redus şi în prezent este înregistrată o cerere sporită pe acest segment al pieţei imobiliare. Însă apar mai multe conflicte şi proteste din partea locatarilor din aceste blocuri, deoarece contrar prevederilor legislaţiei şi a Regulamentului respectiv a Consiliului municipial, este ignorată, de regulă, părerea locatarilor. Nu este respectat dreptul lor privilegiat la obţinerea locuinţei în mansarde, listele solicitanţilor de acest tip de apartamente se întocmesc personal de primarul general, fără a consulta Consiliul municipial. Unde sunt rezultatele concrete, domnule Chirtoacă? De ce iarăşi minţiţi oamenii cu promisiuni deşarte?

  4. De ce orăşenii an de an plătesc facturi tot mai exagerate la serviciile comunale? Aţi promis să faceţi ordine în acest domeniu, dar în afară de preţuri mari şi tarife în creştere cetăţenii nu văd nimic. De ce se întâmplă că în fiecare factură pe care o plătesc moldovenii pentru serviciile comunale sunt trecute şi pierderile furnizorilor? Pentru apă, de exemplu, locuitorii capitalei dau 30 la sută din preţul facturii, pentru pierderile regiei Apă Canal. Şi la fel se întâmplă şi pentru alte utilităţi. Iată o situaţie recentă din Chişinău — din cei 9 lei pentru fiecare metru cub de apă, 3 lei sunt plătiţi pentru pierderi. În cazul căldurii, peste 20 la sută din tarif înseamnă pierderi — adică din 898, cât e preţul gigacaloriei, 180 de lei sunt pierderi. Iar din cei 1,40 de bani, cât costă un kilowatt, 13 la sută sunt pierderi — adică 18 bani. În tariful gazului natural, pierderile incluse ajung la 3,3 procente. Dintr-o factură de 1619 de lei, pe care a plătit-o o familie care locuieşte într-un apartament de două camere din Chişinău — 304 lei au fost daţi pe consumul tehnologic — după cum spun furnizorii — 41 de lei la apă, 240 de lei la căldură, 23 de lei la lumină şi 3 lei la gaz. Adică familia a plătit şi ce nu a consumat — pierderile furnizorilor. De ce nu aţi făcut ordine în domeniu, domnule Chirtoacă? Sau aveţi şi aici înţelegeri private cu furnizorii de servicii, ca şi la procurarea troleibuzelor, prin firme străine?

  5. De ce cresc tarifele la energia termică pentru consumatori casnici, domnule Chirtoacă? În perioada 2004–2007, tariful era de 233 lei/Gcal; în 2008–2009: — 540lei/ Gcal; în 2010: — 699lei/Gcal; în 2011: — 898lei/Gcal. Stimaţi cetăţeni, din 2007 până în 2011, timp de patru ani ai mandatului lui Chirtoacă, preţul pentru o Gcal a crescut de la 233 lei la 898 lei. În patru ani tarifele au crescut de patru ori. Cât să-i mai dăm voie să crească tarifele? Cât să vă mai dăm voie să creşteţi tarifele, domnule Chirtoacă? În ultimii câţiva ani, peste 48% din numărul total din 186,3 mii de locuinţe separate au acumulat datorii faţă de SA “Termocom”. Aproape la o treime din numărul de proprietari ai apartamentelor datoria constitituie de la o mie până la 5 mii lei, din cauza tarifelor exagerate. De ce i-aţi adus pe oameni la incapacitatea de a face faţă plăţilor pentru serviciile comunale, domnule Chirtoacă?

  6. De ce, domnule Chirtoacă, sub pretextul reparaţiilor la Staţia de Epurare şi Valea Morilor, aţi cheltuit fără vreun efect real de lungă durată aproape un miliard de lei, care au curs practic în van, ca apa din ţevile periodic sparte pe străzile oraşului? Să vă explic, stimaţi cetăţeni, despre ce este vorba. Proiectul implementat de Chirtoaca pentru deshidratarea nămolului “Geotub” are consecinţe foarte grave atât pentru mediu cât şi pentru sănătatea populaţiei. În primul rând, pentru deshidratarea nămolului prin metoda “Geotub” nu a existat un proiect cu expertiză ecologică şi sanitară conform legislaţiei în vigoare (au existat doar avize negative de la organele centrale competente). În al doilea rând, implimentarea Geotuburilor deja a dus la poluarea apelor freatice din preajma staţiei de purificare, poluând grav fântânele din satele din zonă. În al treilea rând, s-a creat o problemă enormă cu utilizarea nămolului din geotuburi în volum extrem de mare, acest nămol conţine coagulant necunoscut şi nu poate fi utilizat ca îngrăşământ mineral pentru terenurile degradate. Acest nămol este deshidratat doar cu 20–30%, masa coagulată (sub forma de jeleu) nu poate fi uscată şi utilizată ulterior. Cum va fi evacuat nămolul din geotuburi? De ce nu au fost aplicate metode mai practice, cum ar fi renovarea staţiei şi punerea în funcţiune sau construcţia metantancurilor, unde în urma fermentării anaerobe a nămolului se obţine metan prelucrat mai apoi în scopul obţinerii energiei termice sau electrice?

  7. Ca să revenim la lacul din Valea Morilor, cât timp, domnule Chirtoacă veţi mai face paradă pe acolo, veţi lansa promisiuni, veţi cheltui bani fără sens, iar lacul aşa şi va rămâne nevalorificat? Cetăţenii se gândeau că măcar această problemă o veţi scoate-o la capăt, dar dvs nici la acest capitol nu aţi făcut treabă. Spuneţi-ne, câţi bani au fost cheltuiţi aiurea până acum, fără efect practic, pentru aşa-zisa renovare a lacului din Valea Morilor? Numiţi-ne suma, domnule Chirtoacă.

  8. De ce nu aţi respectat promisiunea din 2007 privind “Crearea condiţiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investişiilor autohtone şi străine în vederea creşterii locurilor de muncă şi a salariilor”? Cetăţenii trebuie să ştie, că în realitate mediul de afaceri în Chişinău s-a înrăutăţit, deoarece în 2010 investiţiile în capital fix s-au redus până la 5835,5mln.lei, iar în 2007 constituiau 8661,4mln.lei ( — 48,1%). Investiţiile străine au înregistrat o scădere de la 2044,1 mln.lei în 2007, până la 1500,8mln.lei în 2009 şi până la 1067,5 în 2010, ceea ce este egal cu nivelul anului 2005 (978 mln.lei). Investiţiile capitale prevăzute de bugetul municipial au suferit o scădere dramatică de la 381,2mln.lei în 2006, până la 129,9 mln.lei în 2007, 85,3mln.lei în 2008 şi 98.2mln.lei în 2010. Numărul locurilor de muncă nou create în 2010 a constituit 27,5 mii, însă 71,7 mii de angajaţi au fost disponibilizaţi. Stimaţi cetăţeni, în aceasta periodă s-a înregistrat scăderea locurilor de muncă vacante de la 3477 până la 1177. De ce aţi provocat degradarea mediului de afaceri în Chişinău, domnule Chirtoacă? De ce sunt mai puţine investiţii de când sunteţi dvs. la Primărie? Aţi promis în 2007 investiţii, dar realitatea este exact inversă. Nici pentru aceasta nu sunteţi capabil, să negociaţi cu investitorii serioşi?

  9. Aţi promis construcţii la scară largă a caselor de locuit, dar de ce nu s-a produs acest lucru? Investiţiile în construcţia locuinţelor în mun. Chişinău s-au redus de la 2418,8 mln.lei în 2007, până la 1674,3 mln.lei în 2010, sau aproape cu o treime (30,8%). În anul 2010 lucrările de construcţie şi montaj în Chişinău s-au micşorat cu 16,3%, darea în folosinţă a caselor de lociut a înregistrat o scădere cu 25,3% faţă de anul 2009.

  10. De ce nu aţi realizat promisiunele de construire a parcărilor noi moderne, subterane şi supraetajate? Iarăşi promisiuni deşarte, domnule Chirtoacă? Cât se poate? Transportul public, contrar promisiunilor, nu a devenit curat, modern şi în stare tehnică corespunzătoare. În ultimii 4 ani nu a fost deschisă nicio rută nouă de transport electric, rămâne deplorabilă starea drumurilor şi trotuarelor. Lungimea totală a străzilor cu acoperire rigidă de 841 km nu s-a scimbat din anul 2007. Conform datelor statistice oficiale, în această perioadă nici cu un metru nu s-a majorat lungimea trotuarelor (475,3km). Adevărul e că nu există niciun plan, strategie, program de acţiuni a Primăriei privind politica în sectorul gospodăriei drumurilor. Cu ce v-aţi ocupat toţi aceşti ani, domnule Chirtoacă, cu politica?

  11. Domnule Chirtoacă, de ce aţi anulat înlesnirile la călătorii în transportul public pentru pensionari, invalizi şi studenţi? Aţi adus unele din aceste categorii de oameni la limita existenţei, lipsindu-i de minimul de facilităţi pe care le aveau, pe fondul creşterii preţurilor, tarifelor şi şomajului.

  12. De ce în ultimii patru ani corupţia la primărie nu s-a redus, ci a devenit şi mai soficticată? De ce în această instituţie şi-au găsit loc diferiţi profitori care parazitează pe seama întreprinzătorilor, constructorilor, pe seama simplilor cetăţeni ai municipiului, de la care se ia bir ca în evul mediu, pentru aproape orice serviciu oferit sau document semnat? De ce este atâta corupţie în Primărie, domnule Chirtoacă, inclusiv în anturajul dvs. cel mai apropiat? Aţi promis în 2007 că veţi lupta cu corupţia. Nu sunteţi capabil să o faceţi sau v-a sedus corupţia? V-aţi căsătorit cu Primăria sau poate cu corupţia din Primărie, domnule Chirtoacă?

  13. De ce până acum nu a fost soluţionată problema gunoiştilor neautorizatre şi problema câinilor maidanezi? Domnule Chirtoacă, chiar nu observaţi că municipiul se transformă într-o cloacă, cu străzi murdare, cu haite de câini la marginea ogrăzilor, cu parcuri neîngrijite, cu drumuri pline de gropi, cu constrcuţii neautorizate, cu monumente istorice dărâmate, cu infracţionalitatea în creştere? Domnule Chirtoacă, chiar nu vă este milă de acest oraş?

Stimaţi cetăţeni, acestea sunt doar câteva, cele mai importante din întrebările pe care le adresează orăşenii la întâlniri. Aştept şi eu răspuns la aceste întrebări din partea domnului Chirtoacă, care timp de patru ani a permis apariţia şi agravarea acestor probleme.

Presupun că domnul Chirtoacă iarăşi va da vina pe situaţie, pe ploaie, pe îngheţ, pe secetă, pe Guvern, pe comunişti, pe luna plină, pe mâţa neagră care i-a trecut drumul, numai nu va accepta că el, ca primar general al Chişinăului, se face direct responsabil, deci direct vinovat de cele întâmplate în municipiu. Noi deja ne-am obişnuit că domnul Chirtoacă mereu se plânge şi dă vina pe alţii. Asta îl caracterizează. El nu poate veni cu soluţii, ci doar cu scâncete, învinuiri şi alte promisiuni deşarte.

Astăzi, este cât se poate de clar că municipiul Chişinău are nevoie de un om gospodar la Primărie, de un profesionist, care cunoaşte ce este administraţia, ce este economia, cum se gestionează finanţele publice, cum se atrag investiţii, cum se negociază cu partenerii, cum să ai grijă de oamenii simpli.

Chişinăul astăzi are probleme, care trebuie urgent soluţionate. Dar vă spun, există probleme, există şi soluţii. După 5 iunie, Chişinăul va fi pe mâni bune, pe mâni de gospodar.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: dodon.md