Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009

Informaţii generale despre alegerile parlamentare 2009 în Moldova

Data alegerilor5 aprilie 2009
Tipul alegerilorAlegeri parlamentare
Pragul electoral pentru
partide politice6%
blocuri electoraleNu au fost permise
de legislaţie
candidaţi independenţi3%
Pragul de participare »»»
1/2
Numărul concurenţilor electorali
partide politice12 (15-3)
blocuri electoraleNu au fost permise
de legislaţie
candidaţi independenţi(6-1)
Au participat la votare »»»
57.55%
Repartizarea mandatelor
PCRM60
PL15
PLDM15
AMN11

Alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost cea de-a V-a competiţie electorală de acest fel după proclamarea independenţei Republicii Moldova. Pentru desfăşurarea alegerilor au fost constituite 1977 secţii de votare, 33 dintre care au fost deschise pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Pentru participare la scrutin au fost înregistraţi iniţial 21 de concurenţi electorali (15 partide politice şi 6 candidaţi independenţi), iar mai tîrziu 4 dintre aceştia (3 partide şi un candidat independent) s-au retras din campanie, decalrîndu-şi sprijinul pentru alţi concurenţi. Legalitatea alegerilor din 5 aprilie a fost contestată de mai mulţi concurenţi electorali, iar rezultatele alegerilor au generat proteste de masă, soldate pe data de 7 aprilie cu altercaţii între protestatari şi forţele de ordine, iar ulterior — cu ocuparea de către manifestanţi a sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, distrugerea interioară a acestora şi incendierea unor birouri din sediul Parlamentului.

Solicitată de Preşedintelui ţării în exerciţiu, la 12 aprilie 2009 Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor din 5 aprilie 2009, acordînd un termen de 9 zile. Renumărarea a avut loc pe 15 aprilie, concomitent în toate secţiile de votate din ţară. Deşi au fost identificate anumite încălcări şi erori, numărul acestora nu a fost pe măsură să modifice repartizarea mandatelor de deputat şi la 22 aprilie, Curtea Constituţională validează alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, neglijînd cererile partidelor de opoziţie (PL, PLDM şi AMN) de a lua în consideraţie contestaţiile depuse şi de a declara nulitatea alegerilor. Conform datelor renumărării, la scrutin au participat 1,556,244 alegători, procentul de participare constituind 57.55% (faţă de 58.36% atestat iniţial). Printre circumstanţele “stranii”, constatate în rezultatul renumărării, au fost diferenţă de 21,599 alegători incluşi în listele electorale şi diferenţa de 16,888 alegători incluşi în listele suplimentare.

Conform rezultatelor finale ale alegerilor din 5 aprilie 2009, pragul electroal de 6% a fost trecut de 4 partide, care au obţinut şi un număr corespunzător de mandate de deputat: PCRM a acumulat 49.48% (60 mandate); PL — 13.13% (15 mandate); PLDM — 12.43% (15 mandate) şi AMN — 9.77% (11 mandate). În funcţia de Preşedinte al Parlamentului a fost ales Vladimir Voronin (PCRM), care a cumulat funcţia respectivă cu cea de Preşedinte al Republicii Moldova, iar în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi alţi doi exponenţi ai PCRM, deputaţii Vladimir Ţurcan şi Grigori Petrenco. O funcţie de vicepreşedinte al Parlamentului a rămas vacantă, fracţiunile de opoziţie refuzînd să înainteze candidaturi.

Procedura alegerii de către Parlament a noului Preşedinte a ţării s-a desfăşurat în cadrul a trei şedinţe şi după două încercări nereuşite nici unul dintre candidaţii PCRM nu a reuşit să acumuleze majoritatea necesară — 61 de voturi. Însăşi şedinţele de alegere au fost declarate nevalabile din lipsa cvorumului (deputaţii din opoziţie nu au participat la alegeri). În consecinţă, la 12 iunie 2009, Curtea Constituţională a constatat că nealegerea Preşedintelui Republicii Moldova constituie circumstanţă ce justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XVII-a. La 10 iunie deputaţii PCRM au acordat vot de încredere Cabinetului de Miniştri Greceanîi II, iar la 15 iunie Preşedintele în exerciţiu al RM a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate în ziua de 29 iulie 2009.