Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 20 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

51–52 mandate PCRM: 49–50 mandate opoziţia

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor (PCRM) ar obţine 31,1% din voturile alegătorilor, în condiţiile în care 22,4% din alegători nu şi-au decis opţiunea de vot. Acestea sunt rezultatele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentate luni, 20 iulie. Ratingul PCRM este mai mic cu 5,1% faţă de cel dinaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, când pentru această formaţiune ar fi votat 36,2% din respondenţi. Potrivit datelor sondajului, pentru Partidul Liberal (PL) ar vota 13,2% din respondenţi, pentru Partidul Democrat (PDM) — 9,6%, iar pentru Partidul Liberal Democrat (PLDM) 7,2%. Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), pentru care ar vota 2,6% din respondenţi, nu ar accede în Parlament, la un prag electoral de 5%. În viitorul parlament PCRM ar avea 51–52 de mandate, iar opoziţia, constituită de această dată din PL, PLDM şi PDM — 49–50 de mandate, a spus Arcadie Barbăroşie, directorul IPP. Indecişi sunt 22,4% din cetăţeni, 6,3% din respondenţi nu au dorit să ofere un răspuns la această întrebare, iar 4,8% nu ar vota. Datele pentru BOP au fost colectate în perioada 26 iunie — 10 iulie pe un eşantion de 1534 persoane din 115 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă R. Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene). Eroarea maximă este de plus-minus 2,5%. BOP a fost desfăşurat de Institutul de Politic Publice şi realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA. (Info-Prim)

Reprezentantul AP a OSCE Petros Efthymiou a evidenţiat principalele probleme în procesul de pregătire pentru alegeri

R.Moldova parţial a ţinut cont de recomandările Adunării Parlamentare a OSCE în legătură cu alegerile parlamentare, însă “mai există probleme importante la acest capitol”. Despre aceasta a anunţat Coordonatorul special al OSCE pentru alegerile parlamentare din 29 iulie din Moldova, Petros Efthymiou (Grecia), la încheierea vizitei sale pre-electorale de trei zile în Moldova, pentru pregătirea Misiunii Internaţionale de Observare a Alegerilor. Potrivit unui comunicat de presă al AP al OSCE, Efthymiou susţine că în cadrul tuturor întrevederilor — cu Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, cu oficialii de vîrf şi cu liderii partidelor politice — a accentuat asupra responsabilităţii de a asigura ca Moldova să întrunească angajamentele sale internaţionale privind desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, în cadrul cărora toţi concurenţii participă în condiţii egale. Efthymiou a precizat că recomandările observatorilor cu privire la organizarea alegerilor din 5 aprilie rămîn actuale şi în prezent. “În primul rînd, sînt necesare eforturi serioase pentru a asigura corectitudinea listelor alegătorilor şi afişarea la timp a acestora, pentru a putea fi verificate de către public. În al doilea rînd, este inadmisibilă utilizarea resurselor administrative în cadrul campaniei electorale. În al treilea rînd, este necesară îmbunătăţirea situaţiei mass-media în vederea atingerii unui pluralism mai mare de opinie şi asigurării accesului egal a tuturor forţelor politice din Moldova”, a spus reprezentantul OSCE. (Infotag)

Preşedintele CIJ din Găgăuzia spune că este persecutat de comunişti

Preşedintele Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) din Găgăuzia, Stepan Piron, membru al Consiliului electoral de circumscripţie din autonomie, spune că este persecutat şi intimidat de Partidul Comuniştilor (PCRM) după ce a făcut mai multe sesizări prin care a acuzat PCRM că a plasat ilegal afişe electorale. “În urma sesizărilor făcute, membrii consiliului au promis că vor întreprinde măsuri pentru lichidarea acestor nereguli. Însă, peste două zile, am început să fiu ameninţat şi intimidat. La fel, au avut loc verificări la întreprinderea mixtă «Media», care oferă servicii prin cablu şi la studioul de televiziune TV-2 Comrat, a căror conducător sunt”, a declarat Stepan Piron luni, 20 iulie, la o conferinţă de presă. Preşedintele CIJ din Găgăuzia a comunicat că pe numele său au fost deschise două dosare, unul penal şi unul administrativ, şi că se încearcă închiderea celor două instituţii media. Potrivit lui, prin acest intimidări reprezentanţii PCRM încearcă să-l determine să tacă. (Info-Prim)

Peste 45% din moldoveni cred că acţiunile din 6–8 aprilie, 2009 au fost total nejustificate

Peste 45% din respondenţii Barometrului opiniei publice, publicat luni, cred că acţiunile de protest ce au avut loc după alegerile din 5 aprilie, 2009, au fost total nejustificate. 25% cred că acestea au fost într-o oarecare măsură justificate, iar 14,6% — total justificate. Întrebaţi cum apreciază acest eveniment, peste 50% au spus că “a fost o încercare de deturnare a puterii, bine planificată din timp”, 30,3% — “acţiuni de protest care iniţial au fost paşnice, dar s-au revărsat în acţiuni de devastare a clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului”. Doar 3,4% le-au calificat drept acţiuni paşnice de protest. În opinia a 27,% principalul vinovat de cele întîmplate sînt partidele de opoziţie. Aproape 27% cred că partidul de guvernămînt, peste 7% cred că tinerii, iar 5,8% — cineva din afara ţării. Respondenţii mai cred că autorităţile au reacţionat în conformitate cu faptele — 27,9%, prea sever — 25,4%, prea blînd — 23,2%. Acelşia sondaj mai arată că majoritatea locuitorilor R. Moldova susţin că au Moldova a fost grav afectată de criza financiară globală şi doar 5,2% susţin că Moldova nu a fost afectată deloc. Barometrul mai arată că peste 67% din locuitorii Moldovei (cu 7% mai mult decît aprilie 2009), consideră că lucrurile în Moldova merg într-o direcţie greşită. Peste 26% sînt deloc mulţumiţi de situaţia economică de acum din Moldova, aproape 40% — nu prea mulţumiţi, 22,5% — nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi, iar 7,5% — mulţumiţi. (Infotag)

Ex-speakerul Marian Lupu a fost ales preşedinte al PD

Ex-speakerul Marian Lupu, care a părăsit recent rîndurile Partidului Comuniştilor, a fost ales duminică, în cadrul unui Congres, preşedinte al Partidului Democrat (PD). Dumitru Diacov, care a condus PD în ultimii 12 ani, a fost ales preşedinte de onoare al formaţiunii. El a fost ales în această funcţie pe viaţă, delegaţii la Congres introducînd o prevedere specială în acest sens în statut. Potrivit acesteia, preşedintele de onoare al PD se alege pe viaţă “pentru merite deosebite faţă de partid”. Diacov a declarat că venirea lui Lupu în fruntea PD “va duce la renovarea partidului” pentru dezvoltarea caruia a lucrat 13 ani. (Infotag)

Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut de poliţie

În noaptea spre duminică, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), a fost reţinut de poliţie. Într-un comunicat al PL se precizează că, la 23.50, imediat după încheierea întîlnirii cu alegătorii din comuna Băcioi, Dorin Chirtoacă împreună cu Vitalie Şalaru, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Băcioi a PL, au fost reţinuţi şi duşi la sectorul de poliţie din localitate. “Principalele acuzaţii invocate de poliţişti la adresa celor doi reţinuţi au fost încălcarea normelor privind durata desfăşurării întîlnirilor cu alegătorii şi, respectiv, prezentarea filmului «Adevărul despre 7 aprilie 2009», un film documentar realizat de tinerii PL despre evenimentele din 7–8 aprilie. Organele de drept, inclusiv comisarul de Botanica care a participat la reţinere, au făcut referire, în momentul reţinerii, la o prevedere a noului Cod Contravenţional care indică desfăşurarea întrunirilor publice pînă cel tîrziu la ora 22.00”, se spune în documentul citat. (Infotag)

PL acuză comuniştii de aprofundarea sărăciei în Moldova

Partidul Liberal (PL) susţine că, pe timpul guvernării comuniste, nivelul sărăciei în R. Moldova s-a aprofundat considerabil. O declaraţie în acest sens a făcut luni, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă. El a spus că, în prezent, marea majoritate a cetăţenilor, trăieşte sub pragul sărăciei. Chirtoacă afirmă că PCRM “continuă să mintă populaţia” şi a spus că recent, în cadrul unor dezbateri electorale, reprezentantul comuniştilor a declarat că salariul în sectorul real al economiei depăşeşte 3 mii de lei. PL crede că, dacă comuniştii vor rămînea la guvernare, sărăcia se va aprofunda şi mai mult. (Infotag)

PD mizează pe ajutorul Internaţionalei Socialiste în promovarea intereselor R. Moldova

Partidul Democrat (PD) mizează pe ajutorul Internaţionale Socialiste în realizarea programului său bazat pe promovarea intereselor R. Moldova. O declaraţie în acest sens a făcut luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Marian Lupu, liderul PD. El a menţionat că PD îşi doreşte să se integreze plenar în Internaţionala Socialistă pentru a beneficia din plin de suportul acesteia, inclusiv pe calea schimbului de experienţă. Lupu şi-a exprimat speranţa că acest obiectiv va fi atins în viitorul apropiat. El a mai spus că colaborarea cu Internaţionala Socialistă poate contribui eficient la atingerea scopului pe care şi l-a propus PD — integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană. Christoph Zopel, ex-ministru al Afacerilor Externe a Germaniei, preşedintele Comisiei pentru Politici Economice şi Coeziune Socială a Internaţionalei Socialiste, a menţionat, în cadrul conferinţei de presă, că a sosit în Moldova pentru participa la Congresul de duminică al PD, în cadrul căruia Marian Lupu a fost ales lider al formaţiunii. Potrivit spuselor sale, toţi socialiştii din lume au manifestat intertes faţă de acest Congres ca o posibilitate de extindere a ideilor social-democraţiei în Moldova. El a mai declarat că alegerile în Moldova trebuie să fie libere şi corecte, pentru a asigura alegerea unui Parlament reprezentativ. (Infotag)

AMN susţine că IPP manipulează opinia publică

Institutul de Politici Publice (IPP), prin sondajele de opinie pe care le efectuează, manipulează opinia publică. De această părere este liderul Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), Serafim Urechean. El a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că IPP tot timpul a defavorizat AMN, dar niciodată rezultatele anunţate de Institut în cazul AMN nu s-au adeverit. Urechean a declarat că datele IPP diferă cu mult de datele altor două instituţii, care au efectuat sondaje recent — Asociaţia Sociologilor şi Demografilor şi Gallup. Potrivit spuselor sale, ultimul sondaj Gallup arată că AMN are 11–12%, iar tendinţa de creştere se îmbunătăţeşte în fiecare zi. În opinia sa, IPP “face jocul comuniştilor” şi a declarat că sondajele acestei instituţii nu trebuie luate în calcul. (Infotag)

Maşina PLDM, atacată de 7 inşi

Maşina PLDM, dotată cu echipament necesar pentru prezentarea publică a raportului formaţiunii despre alegerile din 5 aprilie, a fost atacată. Incidentul a avut loc în noaptea de 18 spre 19 iulie, a comunicat luni, 20 iulie, într-o conferinţă de presă liderul liberal-democrat, Vlad Filat. Şapte indivizi au aruncat cu pietre şi au spart parbrizul maşinii. La apariţia paznicilor, indivizii au fugit, lăsând câteva sticle cu inflamabil pe care urmau să le folosească pentru incendierea autovehiculului, a sus Filat. “Adresa la care staţiona maşina era cunoscută doar persoanelor responsabile din cadrul PLDM şi colaboratorilor poliţiei municipale. Aceasta ne face să credem că scurgerea de informaţii a fost posibilă cu ajutorul poliţiei, dacă nu chiar şi organizarea incidentului”, a menţionat preşedintele PLDM. Prezentarea urma să aibă loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Grigore Petrenco, membru PCRM, respinge acuzaţiile şi spune că PLDM trebuie să aducă probe concrete şi apoi să acuze PCRM-ul. (Info-Prim)

AMN spune că PCRM ar pregăti fraudarea alegerilor din 29 iulie

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) spune că Partidul Comuniştilor (PCRM) ar pregăti fraudarea alegerilor anticipate din 29 iulie. “Falsificarea deja se produce, întrucât majoritatea secţiilor de votare din ţară încă nu au afişat listele alegătorilor, deşi planul calendaristic al Comisiei Electorale Centrale (CEC) prevede că acest lucru trebuia făcut începând cu 14 iulie”, a spus luni, 20 iulie, liderul AMN, Serafim Urecheanu în cadrul unei conferinţe de presă. De asemenea, liderul AMN a declarat că deţine noi dovezi de fraudare a alegerilor din 5 aprilie. Potrivit lui Urecheanu, semnăturile preşedinţilor consiliilor electorale de circumscripţie, aplicate pe procesele verbale pentru alegerile din 5 aprilie nu corespund cu cele care au fost aplicate de aceleaşi persoane la 15 aprilie, când a fost efectuată renumărare voturilor la solicitarea PCRM. Liderul AMN a cerut Procuraturii Generale să facă publice expertizele la semnăturile aplicate pe procesele verbale din 5 şi 15 aprilie. În caz contrar, AMN va ataca în judecată PG pentru tentativa de tăinuire a falsificării alegerilor. (Info-Prim)

www.testvot.eu ajută alegătorii din Moldova să decidă pentru ce candidat electoral să voteze

Fundaţia MRC, cu sprijinul financiar al German Marshall Fund — Black Sea Trust, şi în colaborare cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, a relansat pe data de 19 iulie 2009 aplicaţia online “Testează-ţi Votul!” pe pagina de internet www.testvot.eu. “Testează-ţi Votul!” cuprinde un chestionar cu 24 de întrebări. Orice persoană care accesează pagina de internet www.testvot.eu poate să răspundă la chestionar, precizînd gradul de acord sau dezacord cu cele 24 de afirmaţii. “La final, utilizatorul va primi gratuit o analiză grafică şi textuală detaliată, care indică gradul de apropiere a principalelor partide faţă de opţiunile alegătorului, din punct de vedere programatic pe probleme economice, politice şi sociale. În acest fel, alegătorii vor putea să obţină mai uşor informaţii din programele electorale ale partidelor astfel încît să voteze informat”, precizează autorii proiectului. Proiectul este disponibil atît în limba română, cît şi în limba rusă. (Infotag)

Candidaţii PPCD propun soluţii pentru evitarea eventualei crize politice

Primii şapte candidaţi ai PPCD la funcţia de deputat propun soluţii pentru evitarea eventualei crize politice de după alegeri. “R. Moldova este republică parlamentară … trebuie să ducem la bun sfârşit reforma care s-a iniţiat în anul 2000 şi datorită căreia, R. Moldova ar putea deveni o democraţie asemenea celor europene”, a declarat Victor Ciobanu, nr. 2 pe lista electorală a PPCD, la o conferinţă de presă luni, 20 iulie. Pentru a evita ca Preşedintele ţării să fie un dictator, atribuţiile acestuia trebuiesc reduse. El nu trebuie să aibă dreptul de a dizolva Parlamentul, deoarece Parlamentul a fost ales de popor şi doar acesta este în măsură sa-l dizolve, în caz de necesitate. Preşedintele trebuie doar să poată iniţia un referendum, iar în cazul în care poporul decide ca Parlamentul să-şi continue activitatea, şeful statului ar trebui să-şi dea demisia, consideră candidaţii PCRM. Preşedintele nu trebuie să propună şi nici să demită prim-ministrul, drept care ar trebui să îi revină majorităţii parlamentare. Candidaţii PPCD propun alegerea şefului statului în 3 etape. (Info-Prim)

PCRM acuză mai multe posturi TV şi radio locale

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) susţine că mai multe posturi de radio şi tv locale fac tot posibilul pentru a-i împiedica pe reprezentanţii săi să participe la dezbateri electorale şi să-şi ducă mesajul la alegători. Vicespeakerul Grigore Petrenco, candidat la funcţia de deputat din partea PCRM, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că lider absolut la acest capitol este postul tv “Albasat” din Nisporeni. Petrenco afirmă că şi postul de radio “Vocea Basarabiei” are un comportament similar. Potrivit spuselor sale, recent, la o emisiune de la “Vocea Basarabiei” moderatorul în genere nu s-a prezentat. Grigore Petrenco a invocat în calitate de exemple şi trei posturi tv din Găgăuzia, care, potrivit spuselor sale, activează fără licenţă, dar difuzează de 6–7 ori pe zi un film al Partidului Liberal Democrat din Moldova despre evenimentele din 7 aprilie. El a spus că PCRM va informa Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) despre toate aceste încălcări. (Infotag)

Mişcarea Acţiunea Europeană îi cere explicaţii preşedintelui în exerciţiu

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) îi cere preşedintelui în exerciţiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, să confirme sau să nege informaţiile vehiculate privind înfiinţarea Republicii Federative Moldoveneşti, în baza înţelegerilor cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Într-o scrisoare adresată lui Voronin luni, 20 iulie, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele MAE, Anatol Petrencu, se spune că presa a scris că, în urma înţelegerii cu Dmitri Medvedev, Voronin s-ar fi obligat să schimbe numele statului, să-l transforme în două state cu drepturi egale: Moldova şi Transnistria, să scoată în afara legii stema şi drapelul tricolor, precum şi să treacă limba de stat în alfabet chirilic, iar limbii ruse să-i ofere statut de a doua limbă de stat. (Info-Prim)

Veteranii din Moldova cheamă la vot pentru PCRM

Organizaţia Veteranilor din Republica Moldova cheamă electoratul să voteze la 29 iulie curent pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în frunte cu liderul său politic incontestabil, Vladimir Voronin. Activul OVRM a adoptat, duminică, rezoluţia “Datoria civică a veteranilor şi pensionarilor din Republica Moldova”, prin care se cheamă la contribuţie pentru păstrarea independenţei şi continuarea dezvoltării statalităţii moldoveneşti multinaţionale. “Noi, veteranii, mai bine ca oricine conştientizăm importanţa programului PCRM de edificare a unui star social, şi pentru noi este inacceptabilă politica opoziţiei care nu are nevoie nici de muncă făuritoare, nici de viaţă demnă pentru generaţia de vîrsta a treia, nici de viitorul fericit al copiilor şi nepoţilor noştri”, — se arată în rezoluţia votată în unanimitate de toţi participanţii la adunare. (Omega)

PSD susţine că importatorii protejaţi de guvernarea comunistă falimentează producătorii agricoli

Partidul Social Democrat (PSD), susţine că importatorii de produse alimentare, protejaţi de guvernarea comunistă, falimentează producătorii agricoli autohtoni. Despre aceasta a comunicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD, Dumitru Braghiş. El a spus că majoritatea culturilor agricole, produse de moldoveni nu au valoare pe piaţa autohtonă din cauza produselor de import. Braghiş a spus că Moldova are rezerve de grîu alimentar încă din anul trecut şi ar putea încheia contracte speciale de export la preţuri avantajoase cu alte ţări precum China, care este afectată de criza alimentară. Potrivit lui, pentru ca produsele interne să fie comercializate la un preţ convenabil, este nevoie ca Guvernul să purceadă la deschiderea liniilor tehnologice, unde producţia autohtonă ar putea fi prelucrată şi ambalată conform standardelor europene. (Infotag)

CEC a aprobat modelul buletinelor de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat sâmbătă, 18 iulie, modelul buletinelor de vot pentru alegerile anticipate din 29 iulie. Acesta va fi divizat în 9 patrulatere în care vor fi înscrişi concurenţii electorali şi va avea 26,5 cm lungime şi 14 lăţime. Concurenţii electorali vor fi înscrişi cu litere majuscule, în ordinea stabilită de CEC prin tragere la sorţi. În cadrul aceleiaşi şedinţe CEC a acceptat cererea Partidului Naţional Liberal de a se retrage din cursa electorală. În cazul în care până la alegeri vor mai parveni astfel de cereri şi din partea altor formaţiuni, acestea vor figura în buletinul de vot, însă în dreptul lor va fi aplicată ştampila “Retras”. În total, CEC va tipări peste 2,5 mln buletine de vot. Deocamdată cifra nu este definitivă, deoarece nu toate circumscripţiile electorale au definitivat şi trimis la Comisie numărul exact de alegători. (Info-Prim)