Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 23 iunie 2009

|versiune pentru tipar|

Primii şase concurenţi electorali au fost înregistraţi

Candidaţii la funcţia de deputat, care cad sub incidenţa prevederilor Codului electoral, sunt obligaţi să-şi suspende activitatea din funcţia pe care o deţin începând cu 23 iunie. Actele de suspendare a activităţii în funcţia deţinută se depun la Comisia Electorală Centrală (CEC) până la 26 iunie 2009. La şedinţa din 22 iunie, CEC a decis ordinea definitivă de înregistrarea a concurenţilor electorali în buletinele de vot. Astfel, cu numărul 1 va fi înregistrat Partidul Comuniştilor (PCRM), cu numărul 2 — Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), cu numărul 3 — Alianţa “Moldova Noastră”, cu numărul 4 — Partidul Liberal (PL). Numărul 5 în buletinele de vot i-a revenit Partidului Liberal Democrat (PLDM). Cu numărul 6 va figura Partidul Democrat (PDM). Alţi concurenţi electorali nu au fost deocamdată înregistraţi la CEC. CEC a aprobat luni şi simbolurile electorale ale concurenţilor. Simbolurile PCRM, PPCD, AMN, PL şi PLDM au rămas cele din campania electorală precedentă. Excepţie face PDM. Simbolul electoral al acestui partid va reprezenta trei trandafiri, care pornesc dintr-o tulpină, înscrişi într-un cerc pe fundal deschis, având la bază inscripţia cu majuscule “M.LUPU”. (Sursa: Info-Prim)

Au fost constituite 35 de consilii electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit 35 de consilii electorale ale circumscripţiilor raionale/municipale/U.T.A. Găgăuzia. Nu au fost constituite două consilii în circumscripţia electorală pentru localităţile din stînga Nistrului şi municipală Bender, deoarece nu au fost prezentate candidaturile necesare. (Sursa: comunicat CEC)

28 de formaţiuni politice au dreptul să participe la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie vor putea participa 28 de formaţiuni politice, la fel ca şi la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Lista acestor partide a fost elaborată de Ministerul Justiţiei (MJ), aprobată de Comisia Electorală Centrală (CEC), iar marţi — publicată în “Monitorul Oficial”. (Sursa: Infotag)

CEC a aprobat Regulamentul cu privire la reflectarea în mass media a campaniei electorale

Regulamentul cu privire la reflectarea în mijloacele de informare în masă a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie a fost aprobat astăzi de Comisia Electorală Centrală /CEC/. Comparativ cu scutinul precedent, documentul a suferit anumite modificări. Astfel, una dintre cele mai semnificative modificări este excluderea prevederii ce obligau radiourile şi televiziunile să înceapă dezbaterile electorale doar după înregistrarea tuturor concurenţilor. Acestea pot decide în mod individual data la care vor începe difuzarea dezbaterilor electorale, numai că sînt obligate să informeze concurenţii despre orarul punerii pe post a emisiunilor de dezbateri electorale cu 48 de ore înainte de demararea acestora. Posturile de radio şi TV au la dispoziţie trei zile pentru a adopta reglementări interne de reflectare a campaniei electorale. Similar regulamentului din alegerile de la 5 aprilie, instituţiile publice ale audiovizualului sînt obligate, iar cele private sînt în drept să organizeze dezbateri electorale. (Sursa: Moldpres)

Ştampila specială “29.07.09 ALEGERI”

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a aprobat marţi modelele listelor electorale de bază şi suplimentare pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Un element nou al acestor modele este că în colţul drept de sus al fiecărei liste va fi indicat numele, prenumele şi semnătura membrului biroului electoral responsabil de eliberarea buletinelor de vot. De asemenea, în colţul drept de sus al listelor va fi indicat numărul alegătorilor care au primit buletine de vot pentru a participa la alegeri. Noua măsură va conduce la mărirea gradului de securizare a procesului electoral, a menţionat Iurie Ciocan, secretar al CEC. Printr-o altă hotărîre, CEC a mai aprobat drept măsură de control pentru neadmiterea multiplei votări, aplicarea ştampilei speciale “29.07.09 ALEGERI” în actele de identitate cu care alegătorii vor partica la votare. (Sursa: Moldpres)

PCRM: alegerile din 5 aprilie au fost cele mai corecte şi democratice din istoria ţării

Alegerile parlamentare din 5 aprilie anul curent au fost cele mai corecte şi democratice din istoria R. Moldova, fapt confirmat de toate structurile internaţionale şi de observatorii prezenţi la scrutin. Declaraţia a fost făcută marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de Sergiu Sîrbu, responsabil de asigurarea juridică a campaniei electorale a Partidului Comuniştilor din R. Moldova. Referindu-se la declaraţiile unor lideri de opoziţie vizavi de fraudarea scrutinului din aprilie, Sîrbu a accentuat că toate acestea sînt nefondate, fapt confirmat şi prin lipsa unor probe din partea acestora. Referindu-se la alegerile parlamentare anticipate, Sîrbu a declarat că “PCRM va desfăşura o campanie electorală dură, dar corectă, agresivă, dar în limitele legii”. El a acuzat partidele din opoziţia parlamentară pentru faptul că ar fi început campania electorală înainte de a fi înregistrate la Comisia Electorală Centrală, anunţînd, totodată, că funcţionarii publici care sînt pe lista PCRM s-au degrevat marţi din funcţiile deţinute. (Sursa: Moldpres)

PLDM cere să fie făcute publice condiţiile creditării Moldovei de către Rusia

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cere preşedintelui Vladimir Voronin să facă publice condiţiile în care Rusia va acorda ajutor financiar Moldovei în valoare de circa $500 mil. Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la finele lunii mai datoria externă totală a Moldovei era de $800 mil, iar ajutorul negociat acum de Voronin la Moscova va constitui cam 60% din datoria externă totală. “Este o sumă enormă şi evident că pe cetăţeni îi interesează pentru ce perioadă a fost acordat împrumutul, care este rata dobînzii, despre finanţarea căror proiecte investiţionale este vorba etc.”, a spus Filat. El a mai menţionat că din cauza comuniştilor, Moldova a ratat $500 mil. de la fundaţia “Provocările Mileniului”, dintre care $300 mil. erau pentru reabilitarea drumurilor, precum şi $1,2 mlrd. de la Comisia Europeană. (Sursa: Infotag)

PD salută obţinerea creditului din partea Rusiei, dar cere transparenţă

Partidul Democrat din Moldova (PDM) crede că creditul de $500 mil., negociat de preşedintele Vladimir Voronin în timpul vizitei sale de luni la Moscova, în cel mai bun caz va ajunge în Moldova la finele anului curent — începutul anului viitor. O declaraţie în acest sens a făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ex-speakerul Marian Lupu, care este primul pe lista electorală a PDM. Lupu a menţionat că, după ce se ajunge la o înţelegere de acest fel, urmează un şir de proceduri pe care trebuie să le întreprindă Parlamentul şi Guvernul şi a atras atenţie asupra faptului că Parlamentul este dizolvat. Lupu crede că este foarte important ca să fie făcute publice condiţiile în care Rusia acordă acest ajutor Moldovei şi a spus că, în primul rînd, trebuie de văzut dacă creditul este unul concesional. Potrivit spuselor sale, important este ca autorităţile să precizeze dacă creditul este unul de consum sau investiţional şi a spus că PDM ar dori ca acesta să fie unul investiţional, iar mijloacele să fie direcţionate inclusiv spre reabilitarea drumurilor. (Sursa: Infotag)

PD acuză presiuni şi şantaj din partea oponenţilor

Partidul Democrat îşi acuză oponenţii politici de presiuni şi şantaj politic şi declară că în astfel de situţaii va rămâne corect, dar în acelaşi timp combativ, dacă va fi cazul. Declaraţia a fost făcută marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către democratul Marian Lupu, care a mai spus că astfel de presiuni vin atât din partea partidelor de stânga cât şi a celor de dreapta. Lupu a refuzat să ofere careva detalii, însă a accentuat că dacă aceste presiuni vor continua, PD va face publice nume şi fapte concrete. (Sursa: jurnal.md)

Finanţarea partidelor politice va fi monitorizată cu structeţe

Comparativ cu campania electorală precedentă, modul de finanţare a partidelor în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate va fi monitorizat cu stricteţe. Despre acesta a declarat marţi pentru presă vicepremierul Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) la depunerea de flori cu ocazia împlinirii a 19 ani de la declararea suveranităţii R.Moldova. Vicepremierul a spus că practica din campaniile electorale precedente arată că este foarte dificil să se monitorizeze devizul de cheltuieli al partidelor în campania electorală şi că acum acest lucru se va realiza cu ajutorul organelor de drept. El a spus că partidele care nu vor respecta plafonul şi regulamentul electoral stabilit de către Comisia Electorală Centrală, vor fi sancţionaţi conform legii. Potrivit lui, monitorizarea cheltuielilor va fi efectuată de instituţiile financiare de stat, care vor verifica actele de contabilitate ale partidelor şi modul de restituire a împrumuturilor. (Sursa: Infotag)