Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 1 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

LADOM caută observatori naţionali

La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) îşi propune să monitorizeze procesul electoral la fiecare secţie de votare. În acest sens, LADOM a lansat sloganul “Participă şi tu la campania de monitorizare, pentru a exclude comiterea fraudelor electorale” şi a anunţat o campanie de recrutare a observatorilor naţionali independenţi. Cerinţele pe care trebuie să le întrunească un candidat la calitatea de observator sunt: vârsta minimă de 18 ani, cetăţean al Republicii Moldova, neafiliat politic. (Sursa: Deca-press)

MAI anunţă că nu se implică în campania electorală

În legătură cu încercările de discreditare intenţionată a organelor de poliţie, difuzarea unor învinuiri la adresa conducerii şi colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne privind implicarea în campania electorală, MAI respinge în mod categoric toate aceste învinuiri, ca unele lipsite de temei, se arată într-o declaraţie a instituţiei, remisă pentru mass-media. În declaraţie se menţionează că “în cadrul alegerilor parlamentare MAI are misiunea de a asigura securitatea cetăţenilor R. Moldova şi respinge în mod categoric orice forme de implicare în susţinerea unor sau altor concurenţi electorali”. MAI va examina minuţios toate cazurile de implicare a reprezentanţilor organelor de menţinere a ordinii publice în campania electorală şi solicită suportul mijloacelor de informare în masă, societăţii civile, precum şi al tuturor concurenţilor electorali în identificarea cazurilor de implicare a colaboratorilor poliţiei în campania electorală. În finalul declaraţiei MAI îndeamnă concurenţii electorali să se abţină de la politizarea intenţionată a activităţii organelor de menţinere a ordinii publice. (Sursa: Moldpres)

Aproape 30% din membrii filialei PCRM din Sîngera au părăsit formaţiunea în favoarea PD

Patru din 13 membri ai filialei Partidului Comuniştilor din orăşelul Sîngera au decis să părăsească formaţiunea şi să adere la partidul Democrat din Moldova. La conferinţa de presă de miercuri, sociologul Veaceslav Bîstriţchi, ex-membru PCRM, a spus că a decis să plece din PCRM, deoarece totdeauna l-a susţinut pe Marian Lupu, care recent a părăsit formaţiunea. “În campania electorală anterioară am muncit foarte mult în Sîngera … am muncit pentru că ştiam că Marian Lupu va fi înaintat la funcţia de Preşedinte al ţării, dar nu a fost aşa. Acest lucru a dezamăgit foarte mulţi membri ai acestei formaţiuni”, a menţionat el. În opinia sa, plecarea lui Lupu din PCRM va prejudicia această formaţiune în viitoarele alegeri cu cel puţin 10% din voturi. “Mulţi membri ai PCRM îl admirau pe Marian Lupu, care este un politician distins şi deştept, şi acum mai mulţi vor vota pentru el, chiar dacă poate oficial nu vor anunţa că pleacă din PCRM”, a spus acesta. De la PCRM la PD a plecat şi Silvia Pîrgaru, campioană naţională la karate, profesoară în Sîngera. (Sursa: Infotag)

PLDM acuză PCRM de faptul că dezbină societatea pe criterii politice şi etnice

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) acuză Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) de faptul că “continuă politica de dezbinare a societăţii pe criterii politice şi etnice”. Declaraţii în acest sens au făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Iurie Leancă şi candidatul la funcţia de deputat, Dumitru Ciubaşenco. Leancă a menţionat că timp de opt ani regimul Voronin a divizat societatea în “patrioţi” şi “trădători”, în “statalişti” şi “unionişti”. Potrivit spuselor sale, această politică a comuniştilor a avut drept scop să distragă atenţia cetăţenilor “de la gravele probleme interne de ordin social-economic şi de la falimentul guvernării comuniste”. Ciubaşenco a menţionat că iniţial comuniştii spuneau că problema principală e limba, apoi — “că trebuie să avem ce pune pe limbă”, iar pînă la urmă s-a dovedit că oamenii tocmai nu au ce pune pe limbă. PLDM este convins de faptul că “actuala etapă tensionată a relaţiilor interetnice, cauzată de politica de segregare promovată de regimul Voronin, va fi depăşită, iar forţele politice responsabile care vor guverna R. Moldova după alegerile parlamentare vor asigura echilibrul şi armonia interetnică în societatea noastră”. (Sursa: Infotag)

PPR refuză să participe la “măcelul politic”

Partidul Popular Republican (PPR) a decis să nu participe la alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie. Liderul partidului, ex-prim-vicepremierul Moldovei Nicolae Andronic, a anunţat despre aceasta miercuri în cadrul unei conferinţei de presă. Potrivit lui, decizia a fost luată la ultima şedinţă a consiliului naţional al PPR şi este legată de faptul că “PPR consideră lipsită de sens participarea sa la «măcelul politic» care se prefigurează”. “Este evident că republica a intrat în una dintre cele mai dure şi principiale campanii electorale din întreaga sa istorie. Polarizarea excesivă a electoratului, împărţirea lui artificială în două tabere distincte, promovarea mesajelor radicale şi distructive limitează la maximum posibilităţile de organizare a unei campanii electorale echilibrate şi normale”, a spus Andronic. PPR este convins că “înverşunarea, care a devenit dominanta de bază a vieţii politice din Moldova, nu poate avea decît efecte negative asupra stării de lucruri din ţară şi asupra dezvoltării ei din continuare”. (Sursa: Infotag)

PSM “Patria-Rodina” susţine PCRM

Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria Rodina” este împotriva venirii liberalilor moldoveni la conducere după alegerile de la 29 iulie. Preşedintele partidului, Eduard Smirnov, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că “să dai puterea în mîinile liberalilor înseamnă să lipseşti poporul de speranţa la o viaţă mai bună şi de posibilitatea unificării teritoriale a ţării”. El a comunicat că “Patria Rodina” “împărtăşeşte totalmente declaraţia electorală a PCRM, care îndeamnă alegătorii să opună rezistenţă dură, dar adecvată distrugătorilor liberali, să apere Patria pe cale democratică în cadrul alegerilor parlamentare anticipate”. Smirnov a mai spus că partidul său împărtăşeşte şi concluziile declaraţiei electorale a PCRM precum că “aceasta deja nu mai este o simplă alegere între partide, ci între extremişti şi statalişti, între distrugere şi lege, între pierderea ţării şi independenţa ei”. Anterior Partidul Socialiştilor “Patria Rodina” a anunţat că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate, ci va susţine PCRM. (Sursa: Infotag)

Boris Asarov afirmă că “proiectul Lupu” ar fi fost coordonat “de către Israel şi Rusia”

“Proiectul «Lupu» va fi ultima lovitură asupra R. Moldova, care va duce la reformarea principiului constituţionalităţii”, consideră Boris Asarov, preşedintele asociaţiei transnistrene “Pro Europa”. Acesta susţine că trecerea lui Marian Lupu în rândurile Partidului Democrat (PDM) este un proiect “coordonat dintre Lupu şi Voronin”. Declaraţiile au fost făcute miercuri, 1 iulie, într-o conferinţă de presă. Liderul de ONG susţine că în spatele proiectului “Lupu”, care prevede alegerea lui Marian Lupu în calitate de preşedinte al R. Moldova cu voturile comuniştilor şi democraţilor, este nu doar liderul comunist Vladimir Voronin, dar şi o societate criminală internaţională. Potrivit lui Asarov, societatea criminală este condusă de Mark Tkaciuk şi Oleg Reidman, candidaţi pe lista PCRM. Acesta nu exclude şi implicarea liderului creştin-democrat Iurie Roşca, noul vicepremier, care “a avut misiunea de a critica public proiectul «Lupu», pentru a lăsa impresia că acesta nu are nicio legătură cu PCRM”. “Proiectul a fost coordonat la nivel înalt, inclusiv de către Israel şi Rusia, prin vizita lui Vladimir Voronin în aceste două ţări”, a mai spus Asarov. Solicitat de Info-Prim Neo să comenteze declaraţiile respective, Dumitru Diacov, liderul PDM a spus: “Nu avem nicio emoţie. Sunt aberaţii pe care acest flăcău le spune la indicaţiile lui Roşca şi Tkaciuk”. (Info-Prim)

AMN îndeamnă: “Fii stăpân la tine acasă”

Alianţa “Moldova Noastră” va merge în actuala campanie electorală cu sloganul “Fii stăpân la tine acasă”, prin care îşi îndeamnă alegătorii să fie stăpâni pe votul lor, pe ţara lor, pe viitorul copiilor la ei acasă. “Misiunea AMN la actualele alegeri e de a salva Patria de comunişti. Partidul Comuniştilor au compromis valorile democratice, au adus prejudicii irecuperabile în plan intern şi extern R. Moldova, au compromis vechiul acord UE-RM şi tărăgănează semnarea unui nou acord cu UE. În perioada de guvernare comunistă, prin dosarele pierdute la CEDO bugetul a fost prejudiciat cu peste 300 de milioane de lei. În prezent 1820 de dosare mai sunt pe rol la CEDO şi respectiv suma pierderilor va fi mult mai mare”, a spus liderul AMN, Serafim Urechean. Valeriu Cosarciuc a declarat la rândul său, că prin sloganul “Fii stăpân la tine acasă”, cetăţenii R. Moldova sunt îndemnaţi să fie stăpâni pe votul lor ca acesta să nu fie fraudat, să fie stăpâni pe copiii lor ca aceştia să nu fie maltrataţi, ucişi, şi ca părinţii acestora să nu fie nevoiţi să meargă peste hotare pentru a le asigura un trai decent. În cadrul conferinţei Urecnean a făcut referire şi la faptul că şi în actuala campanie, PCRM utilizează resursele administrative: “Au dispus să fie retrase toate maşinile de serviciu ale liderilor fracţiunilor parlamentare, acestea să fie puse sub lacăt. Nu înţeleg însă de ce să nu fie retrasă şi maşina de serviciu a Mariei Postoico, Grigore Petrenco, sau Vladimir Ţurcan”. (Sursa: jurnal.md)

PL doreşte să pună punct “dictaturii comuniste”

Partidul Liberal îşi propune să pună punct dictaturii comuniste în aceste alegeri şi face apel către cetăţeni să se prezinte la urnele de vot la 29 iulie. O declaraţie în acest sens, a făcut Mihai Ghimpu, liderul PL în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui Ghimpu, mesajul partidului este anume cel de a pune capăt dictaturii comuniste. Obiectivul central al partidului invocat de Ghimpu este lupta pentru libertatea individului, care conform lui ne va aduce “justiţie independentă, economie liberă, stabilitate politică, integrare europeană”. “Alegatorului nostru îi râmâne să decidă, ori întăreşte prin votul său dictatura comunistă, ori înlătura prin votul său această dictatură şi începe să voteze un stat de drept, un stat independent, un stat european fără dictatură comunistă, un stat al cetăţenilor şi nu un stat care lucrează doar pentru Partidul Comuniştilor”, a declarat Ghimpu. “În cazul în care PCRM revine la guvernare, oricare dintre noi riscă să fie luat de pe stradă, bătut, torturat şi adus acasă în sicriu, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor trei tineri dupa evenimentele din 7 aprilie”, a spus la rândul său, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al liberalilor. PL a mai declarat că în campania pentru anticipate vor avea acelaşi program electoral şi că vor opta în continuare pentru libertatea statului şi pentru debarcarea comuniştilor de la putere. (Sursa: jurnal.md)

Secretarul CEC: PL se contrazice în declaraţii

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a declarat pentru Omega, că liderii Partidului Liberal se contrazic în declaraţiile sale făcute în adresa CEC şi în solicitările sale de modificări electorale pentru scrutinul din 29 iulie curent, care au fost adresate Comisiei. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a accentuat, miercuri, într-o conferinţă de presă că CEC trebuie să permită studenţilor şi elevilor, care îşi fac studiile şi au viză de reşedinţă temporară în oraşe, să participe la scrutin în localităţii de baştină, în baza unei permisiuni speciale. În acelaşi timp, conducerea PL cere CEC să soluţioneze problema listelor suplimentare, care sunt în unele localităţi foarte mari. În acest context, Iurie Ciocan a menţionat că prin solicitările înaintate liderul PL “se contrazice”. “Aceşti copii (studenţii şi elevii — n.r.) acasă nu sunt înscrişi în listele de bază. Dacă au reuşit să depună o declaraţie, atunci vor fi înscrişi în aceste liste, iar dacă au cerut certificatul cu drept de vot, atunci votează în baza listei suplimentare”, a accentuat Ciocan, subliniind că astfel solicitările lui Mihai Ghimpu sunt contradictorii. (Sursa: Omega)