Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 6 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC recepţionează versiunea electronică a listelor electorale

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a început astăzi recepţionarea listelor electorale întocmite de primăriile din toate localităţile ţării pentru alegerile parlamentare din 29 iulie curent. Listele vor fi primite în versiune electronică pe parcursul zilei de astăzi, iar mîine CEC va prezenta un bilanţ al acestei proceduri. Doina Bordeianu, purtător de cuvînt al CEC, a relatat că în următoarele patru zile Comisia va verifica listele, prin intermediul unui program, sub aspectul întocmirii lor în conformitate cu cerinţele legislaţiei. Ulterior, documentele cu nereguli vor fi restituite în teritoriu pentru a fi corectate. Acest control se va face pentru a se exclude declaraţiile anumitor concurenţi electorali despre falsificarea listelor. Pînă la data de 14 iulie, listele cu alegători urmează să fie afişate publicului de către birourile electorale ale secţiilor de votare. Listelele electorale includ toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în prezent în Moldova. (Sursa: Moldpres)

Secţiile de documentare a populaţiei vor activa şi în ziua alegerilor anticipate

În ziua de 29 iulie curent, zi de odihnă în care vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, toate secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei din Moldova, inclusiv birourile primire şi eliberare a documentelor urgente, vor avea program de lucru. Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI), în scopul facilitării procesului de votare. Angela Chicu, şef al biroului publicitate şi relaţii cu publicul de la MDI, a menţionat că, totodată, cu începere de la 21 iulie, cetăţenii R. Moldova cu drept de vot, titulari ai actelor de identitate cu statut “nevalabil” sau ai actelor ce se consideră pierdute/furate, vor avea posibilitate să obţină gratis actul de identitate provizoriu (Formularul nr.9 fără semne de protecţie) cu termen de valabilitate pînă la data 30 iulie. În acelaşi timp, aceste persoane au dreptul să prelungească termenul de valabilitate al actelor expirate. Secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei vor avea program de lucru la 29 iulie, de la 7.00 pînă la 21.00. (Sursa: Moldpres)

Chişinăuienii pot verifica on-line dacă figurează în listele de alegători

Primăria Chişinău lansează un proiect prin intermediul căruia, cetăţenii vor putea verifica în regim online dacă figurează în listele de alegători. Astfel, începând de marţi, 7 iulie, cetăţenii cu drept de vot din Chişinău vor putea verifica pe site-ul primăriei dacă au fost sau nu incluşi în listele de alegători. În plus, în cazul în care nu se regăsesc în aceste liste, alegătorii pot completa un formular pentru a fi incluşi în acestea. Tot pe site-ul primăriei, chişinăuenii pot afla unde să voteze. Proiectul este gestionat de Primăria Chişinău cu suportul financiar al Fundaţiei “Soros”. (Sursa: jurnal.md)

MAE a depus la CEC dosarul de înregistrare în alegeri

Mişcarea “Acţiunea Europeană” a depus, luni, 6 iulie, la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrare în calitate de concurent electoral. La ora 17.00 a aceleiaşi zile, membrii CEC au stabilit ca formaţiunea să fie înscrisă prealabil în buletinul de vot la poziţia a zecea. CEC efectuează înregistrarea candidaţilor desemnaţi în alegeri în decursul a 5 zile de la data primirii actelor. Ordinea de înscriere în buletinul de vot rămîne definitivă numai după aprobarea hotărîrii CEC de înregistrare a concurenţilor electorali la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. (Sursa: comunicat CEC)

În mun. Chişinău sunt peste 170 de locuri autorizate pentru amplasarea afişelor electorale

Peste 170 de locuri autorizate pentru amplasarea afişelor electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie au fost create în municipiul Chişinău. Astfel, Primăria Chişinăului a stabilit 76 de locuri speciale pentru amplasarea afişelor electorale în cele cinci sectoare ale capitalei şi până la 100 de locuri în suburbii. Conform Regulamentului privind modalitatea de amplasare a publicităţii electorale pe panourile publicitare, agenţiile de publicitate au dreptul să ofere întreg spaţiul pentru publicitate electorală pe panourile private amplasate în locurile publice, astfel doar ca pentru fiecare partid politic din cursa electorală să nu ofere mai mult de zece la sută din acest spaţiu. (Sursa: Basa-press)

Conducerea raionului Glodeni şi filiala raioanlă a PSD aderă la “echipa lui Marian Lupu”

Preşedintele raionului Glodeni, Ion Movilă, însoţit de Organizaţia Teritorială Glodeni a Partidului Social-Democrat (PSD), consilieri raionali şi primari, au anunţat că părăsesc formaţiunea şi aderă la Partidul Democrat (PDM). Într-o declaraţie de presă, foştii social-democraţi menţionează că sunt dezamăgiţi de “nedorinţa conducerii PSD de a susţine procesul de unificare al segmentului politic social-democrat”. Aceştia se arată convinşi că un rol deosebit în acest sens îl are Marian Lupu şi echipa PDM, pe care acesta o conduce. Semnatarii declaraţiei au criticat şi guvernarea, pentru că “a dezbinat societatea moldovenească din raţiuni electorale”, dar şi alţi lideri politici care se opun consolidării polului social-democrat. (Sursa: Info-Prim)

PSD dezminte plecarea filialei Glodeni

Partidul Social Democrat declară că Ion Movilă, ex-liderul filialei Glodeni a PSD, manipulează opinia publică prin dezinformare şi abuz de fals. Într-o declaraţie a PSD, formaţiunea dată se arată nedumerită de faptul că Serviciul de presă al PDM “a acceptat să difuzeze un anunţ ce conţine un neadevăr, fără măcar să se documenteze şi să verifice dezinformarea venită de la persoana menţionată”. Potrivit sursei citate, din 1257 de membri ai PSD din raionul Glodeni întruniţi în 19 organizaţii primare, anunţul de plecare l-au confirmat doar Ion Movilă şi încă câteva persoane. PSD îşi declară dezacordul cu practica de dezinformare şi de manipulare a opiniei publice la care s-a dedat PDM la insistenţa grupării “Diacov — Lupu”. (Sursa: declaraţie PSD)

PD atacat din stânga şi din dreapta, susţine Dumitru Diacov

Actualul preşedinte al Partidului Democrat, Dumitru Diacov acuză că formaţiunea pe care o conduce este atacată atât de guvernarea comunistă cât şi de partidele din dreapta de pe eşichierul politic. “Această campanie se desfăşoară într-o atmosferă agresivă care se va reflecta şi după anticipate”, a declarat Diacov luni, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui, aceste atacuri ţin de declaraţiile că “proiectul Lupu” este unul comunist. Potrivit lui Diacov, pentru partidele de dreapta, Lupu este un “personaj rău”, pentru că acesta ar fi refuzat propunerea lor şi a ales PD. “Două din cele trei partide parlamentare de opoziţie l-au abordat insistent pe Marian Lupu, dar acesta a refuzat. Ştiind că Lupu a plecat de la un partid de stânga, acesta nu putea să se ducă la dreapta”, a spus Diacov, fără să precizeze despre care partide este vorba. (Sursa: jurnal.md)

PLDM şi-a lansat oferta electorală — “Împreună pentru Moldova”

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) va merge în alegeri cu sloganul “Împreună pentru Moldova”. Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că liberal-democraţii vin în această campanie electorală să spună că “doar împreună pentru Moldova, într-un efort conjugat, avem şansa să trăim bine în propria noastră ţară”. “După opt ani de guvernare comunistă, avem o societate dezbinată pe criterii etnice şi politice. Trebuie să consolidăm societatea, să-i sancţionăm dur pe toţi care divizează oamenii”, a declarat el. (Sursa: Deca-press)

Boris Asarov îl acuză pe fostul spicher Marian Lupu pentru că ar fi “un provocator”

Boris Asarov, preşedintele Asociaţiei transnistrene “Pro Europa”, spune despre fostul spicher, Marian Lupu, că ar fi unul din provocatorii devastărilor din 7 aprilie. “Lozinca lui: «Să oprim războiul politic» este este un exemplu de cinism”, a declarat Asarov luni, 6 iulie, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, Lupu ar fi iniţiat un protest similar pe 8 iulie în Bălţi, purtând discuţii cu doi şefi de întreprinderi, cărora le-a cerut să scoată lumea în faţa sediului Primăriei. Aceştia însă, au refuzat să se implice în astfel de acţiuni politice, a spus Asarov. Preşedintele ONG-ului “Pro Europa” susţine că proiectul “Lupu” este opera lui Mark Tkaciuk, candidat pe lista PCRM şi că ar fi “este extrem de periculos pentru R. Moldova”. Asarov a mai spus că, pe timpul când exercita funcţia de spicher, Lupu proteja persoane dubioase implicate în trafic de fiinţe umane, transportare ilicită a automobilelor şi multe altele. (Sursa: Info-Prim)

AMN planifică să formeze o coaliţie de guvernare cu PL şi PLDM

Liderul Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), Serafim Urechean, este convins că după alegeri AMN va forma o coaliţie de guvernare cu Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat. Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Urechean a dezminţit informaţia precum că s-a convenit ca la alegerile din 29 iulie cele trei partide să participe cu o listă comună. El a calificat această informaţie drept nefondată, căci el însuşi s-ar fi opus creării acestei liste. (Sursa: Infotag)

AMN acuză comuniştii de proasta organizare a examenelor de bacalaureat

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), acuză comuniştii de proasta organizare a examenelor de bacalaureat. Liderul AMN, Serafim Urechean, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că zilnic cetăţenii din republică se adresează la partid cu plîngeri împotriva comuniştilor. Potrivit lui, notele mici nu sînt întîmplătoare, căci comuniştii vor să se răzbune pe generaţia tînără care nu reprezintă alegătorii săi şi care preferă să meargă la studii în străinătate, mai ales în România. Liderul AMN a subliniat că cele mai mici note au fost puse la examenul la limba română. Fostul viceministru al învăţămîntului, Valentin Crudu, a relatat că regulamentul acestui examen a fost aprobat cu doar două săptămîni înainte, un lucru anormal. Potrivit, lui, elevii au fost nevoiţi să susţină examenele de bacalaureat nu în sălile de curs, ci în sălile de sport şi în cantinele şcolii. AMN consideră că comuniştii au supus tînăra generaţie unei presiuni psihologice şi trebuie pedepsiţi pentru aceasta. (Sursa: Infotag)

PCRM nu are scenarii implementate în alte partide politice, susţine un candidat al formaţiunii

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) nu are “scenarii” implementate în alte partide politice din republică. Declaraţii în acest sens au fost făcute de candidatul de pe lista electorală a PCRM, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă, la 6 iulie. Dodon a făcut aceste declaraţii în contextul mai multor afirmaţii precum că plecarea ex-spicherului Parlamentului, membrului PCRM, Marian Lupu şi aderarea acestuia la Partidul Democrat ar fi un proiect al Partidului Comuniştilor. “PCRM nu are nevoie de scenarii implementate în alte partide, pe motiv că victoria nu poate fi obţinută prin scenarii, fapt ce a fost demonstrat şi la alegerile parlamentare din 5 aprilie”, a spus Dodon. Potrivit politicianului, formaţiunea pe care o reprezintă, merge în alegeri sincer şi prezintă alegătorilor priorităţile şi angajamentele, realizarea cărora şi-a asumat-o în cazul în care va ajunge la guvernare. (Sursa: Basa-press)

PSD şi UCM doresc crearea unui fond pentru edificarea unui complex în memoria deportaţilor

Partidul Social-Democrat (PSD) şi Uniunea Centristă din Moldova (UCM), care la alegerile din 29 iulie vor merge pe o listă comună, au comparat evenimentele de la 7 aprilie cu deportările în masă din 1949 şi le califică drept “zilele negre” ale Moldovei. Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, membrul PSD, Dumitru Godoroja, a spus că, “cu acordul tacit şi sub privirea absentă a autorităţilor de astăzi, sute de mii de semeni de-ai noştri, în special tînăra generaţie, sînt nevoiţi să părăsească ţara în căutarea unei vieţi mai bune în străinătate”. Reprezentanţii Asociaţiei foştilor deportaţi au spus că Partidul Comuniştilor nu doreşte şi nu poate întreprinde măsuri pentru restabilirea drepturilor juridice şi morale ale victimelor represiunilor staliniste. Reprezentanţii partidelor au acuzat conducerea de declanşarea campaniei de divizare a populaţiei în “patrioţi şi nepatrioţi”, “statalişti şi antistatalişti”, “albi şi negri”, “ai noştri şi ai străinilor”. PSD şi UCM anunţă iniţierea unui Fond Naţional pentru edificarea unui complex memorial de doliu, “care să amintească mereu despre tragediile pe care le-a suportat şi le mai suportă poporul moldovenesc”. (Sursa: Infotag)

Partidele din Moldova sînt puse într-o situaţie dificilă — LADOM

“Partidele politice sunt puse într-o situaţie dificilă privind participarea în alegerile parlamentare anticipate. Pe de o parte, unele din partide nu dispun de mijloacele financiare necesare, iar pe de altă parte pe majoritatea partidelor mici le paşte pericolul de a fi dizolvate, pe motiv că nu participă la alegeri sau că au obţinut prea puţine voturi. Acestea sunt nevoite să-şi regrupeze forţele şi să caute soluţii, înregistrîndu-se în acest sens migraţii politice şi semne de posibile fuzionări”, la această concluzie au ajuns experţii Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM). Liga a dat publicităţii un raport de monitorizare a perioadei electorale 1–30 iunie 2009. “Mass-media continuă să aibă probleme la compartimentul diversitatea de opinii şi a trezit mai multe reacţii negative din partea organizaţiilor neguvernamentale care au monitorizat comportamentul postelectoral al unor instituţii media”, se mai spune în raport. LADOM susţine că, “deşi CEC a solicitat autorităţilor locale să pregătească calitativ listele electorale şi să le verifice de la casă la casă, acest lucru nu este vizibil în teritoriu”. (Sursa: Infotag)