Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 28 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Alegătorii pot vota şi în baza buletinelor de identitate cu termenul expirat

În alegerile parlamentare din 29 iulie, alegătorii vor putea vota şi în baza buletinelor de identitate cu termen expirat. Despre acest fapt a anunţat azi Comisia Electorală Centrală, care a reamintit lista documentelor cu care cetăţenii se vor prezenta la vot. Cetăţenilor aflaţi peste hotare, ale căror paşapoarte de intrare-ieşire au expirat, de asemenea, le vor fi eliberate buletine de vot în secţiile de votare din străinătate. Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot şi în baza altor acte: paşaportul de tip ex-sovietic modelul anului 1974 cu menţiunea privind cetăţenia R. Moldova, numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) şi înregistrarea în cartea de imobil; paşaportul de tip ex-sovietic modelul anului 1974, fără număr de identificare de stat şi însoţit de menţiunea “valabil pe un termen nelimitat”. De asemenea, ostaşii în termen vor vota cu livretul militar, cu livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă), precum şi cu livretul de marinar pentru cetăţenii care se vor prezenta la alegeri în secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova. CEC a amintit alegătorilor care şi-au pierdut actele de identitate că pot solicita gratuit, inclusiv în ziua alegerilor, de la secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei, actul de identitate provizoriu de tip F-9, cu care vor putea solicita buletinul de vot. (Moldpres)

CEC atrage atenţia că ziua de 29 iulie este declarată zi liberă

Comisia Electorală Centrală atrage atenţia că ziua de miercuri, 29 iulie 2009, ziua alegerilor Parlamentului din 29 iulie 2009, a fost declarată prin hotărîrea Guvernului nr. 389 din 26 iunie 2009, zi liberă. La CEC au parvenit mai multe semnale de la persoane angajate în cîmpul muncii precum că unii angajatori refuză să le ofere această zi liberă sau chiar le limitează posibilitatea de a participa la vot. În acest context, CEC solicită insistent crearea condiţiilor necesare pentru ca toţi alegătorii, la 29 iulie curent, să-şi poată exercita liber dreptul constituţional de a alege. Comisia subliniază că orice tentativă de a îngrădi accesul la urnele de vot se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare. (comunicat CEC)

Coaliţia 2009, cu ochii pe alegeri

Peste 2200 de observatori naţionali şi internaţionali ai Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009” vor monitoriza alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Prin intermediul organizaţiilor membre — Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), Asociaţia Promo-Lex şi Reprezentanţa în Moldova a Fundaţiei Eurasia — Coaliţia 2009 va monitoriza desfăşurarea procesului electoral pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Observatori vor fi delegaţi şi în misiunile diplomatice ale Moldovei din Belgia, Franţa, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Rusia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii, se precizează într-un comunicat de presă al coaliţiei. În ziua scrutinului, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei va prelua, la numerele de telefon: 080055000 (pentru fix), 238431 sau 238384 (pentru apeluri de pe mobil şi de peste hotare), între orele 7.00 — 21.00, sesizările din partea cetăţenilor R. Moldova cu privire la derularea alegerilor şi va răspunde întrebărilor acestora privind procedurile electorale. (Info-Prim)

Amenzi usturătoare pentru agitaţie electorală în ziua alegerilor şi cea precedentă ei

Amenzi de până la 1000 de lei riscă persoanele care vor fi prinse astăzi şi mâine, 28–29 iulie, că fac agitaţie electorală în favoarea unui sau altui concurent electoral. Potrivit Codului electoral, în ziua alegerilor şi cea precedentă ei nu se admite niciun fel de agitaţie. Sunt permise doar îndemnurile către alegători să-şi exercite dreptul la vot. Amenda pentru agitaţie electorală în aceste zile este 200–400 lei pentru persoane fizice şi 800–1000 lei pentru persoane juridice, a precizat Tudor Căpăţână, ofiţer de presă la Comisariatul general de poliţie. (Info-Prim)

Partidele au cheltuit în actuala campanie peste 16 mil. lei

În campania electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie partidele au cheltuit în total 16,09 mil. lei. Aceste sume au fost raportate de partide la Comisia Electorală Centrală (CEC). Cel mai mult a cheltuit Partidul Comuniştilor — 3,8 mil. lei, urmat de Partidul Democrat — 3,7 mil. lei, Alianţa “Moldova Noastră” — 3 mil. lei, Partidul Liberal Democrat din Moldova — 2,2 mil. lei. Celelalte formaţiuni au cheltuit mai puţin de 2 mil. lei. În total, pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009, CEC a acreditat 488 de observatori internaţionali din partea a 30 de organizaţii (inclusiv 8 din partea a 5 instituţii electorale străine) şi 2672 observatori naţionali din partea a 15 organizaţii (inclusiv 3 concurenţi electorali). A fost refuzată acreditarea la 87 persoane. CEC a acreditat 55 de jurnalişti străini de la 38 instituţii mass-media.

Cinci observatori din Rusia şi Belarus, obligaţi să părăsească oraşul Bălţi

Cinci observatori din Rusia şi Belarus, care urmau să monitorizeze alegerile parlamentare anticipate la Bălţi, au fost obligaţi, în dimineaţa zilei de marţi, de poliţia din Bălţi să părăsească localitatea. Informaţia a fost confirmată de comisarul de Bălţi, colonelul Valeriu Poparcea, care a precizat că “cele cinci persoane, de fapt, nu aveau acreditări de observator”. Poparcea a declarat că cele cinci persoane nu au fost expulzate. Acestora le-a fost redus termenul de şedere în R. Moldova. “Acum cetăţenii respectivi se află la consulatele ţărilor lor din Chişinău pentru discuţii”, a precizat comisarul de Bălţi. Poparcea a declarat că potrivit unor informaţii operative, cele cinci persoane ar fi urmat “să facă probleme”, inclusiv “să organizeze dezordini în masă”. (Deca-press)

Observatori expulzaţi

Zeci de politişti au încercuit teritoriul unei baze de odihnă din staţiunea Vadul lui Vodă, unde se află câţiva cetăţeni din Rusia, Ucraina şi din Kârgâstan, veniţi în Moldova pentru a monitoriza alegerile parlamentare din 29 iulie, dar care nu au primit acreditări de la Comisia Electorală Centrală. Observatorii au declarat că oamenii legii i-au interogat şi le-au cerut să semneze o declaraţie, prin care se obligă ca în 24 de ore vor părăsi teritoriul R. Moldova. Majoritatea cetăţenilor străini au refuzat să semneze aceste declaraţii, afirmând că dacă tot nu au primit acreditări de la CEC vor rămâne în Moldova în calitate de turişti, mai ales că nu au nevoie de viză pentru a se afla în ţara noastră. Noaptea trecută şeful misiunii de observatori ai Reţelei Europene a Organizatiilor de Monitorizare a Alegerilor, Serghei Tkacenko, şi încă un cetăţean din Kârgâstan au fost reţinuţi de poliţie. Ulterior, Tkacenko a fost eliberat, iar celălalt observator urmează să fie extrădat autorităţilor suedeze, pentru că s-ar afla în căutare internaţională. (stireazilei.md)

Observatorii ENEMO părăsesc Moldova în semn de protest

Observatorii organizaţiei internaţionale ENEMO au decis să părăsească Moldova în semn de protest faţă de refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a înregistra 87 de observatori de-ai săi din ţările CSI, precum ţi din Europa Centrală şi de Est. 11 observatori georgieni ai ENEMO au fost reţinuţi la aeroportul internaţional Chişinău şi marţi au fost trimişi înapoi la Istanbul. Agenţia INFOTAG a aflat din surse apropiate organelor de drept că, după verificarea listelor, organele în cauză din Moldova au depistat că unii din observatorii aveau contribuţie directă cu revoluţiile colorate din spaţiul postsovietic, precum şi din ţările balcanice. (Infotag)

În actuala campanie electorală au fost mai puţine încălcări decât în cea precedentă, MAI

În actuala campanie electorală au fost de patru ori mai puţine încălcări decât în precedenta, a declarat marţi, 28 iulie, într-o conferinţă de presă Petru Corduneanu, şeful Direcţiei ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Pentru alegerile din 29 iulie, MAI a adoptat un plan de menţinere a ordinii publice în cele 1954 secţii de votare de pe teritoriul R. Moldova. 500 de poliţişti vor asigura ordinea publică din jurul secţiilor de votare. Pentru fiecare raion a fost desemnat câte un vicecomisar şi doi adjuncţi care vor monitoriza procesul electoral. Pentru ziua alegerilor este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice în preajma secţiilor de votare. “Persoanele care vor încălca regulile de comercializare a băuturilor alcoolice li se va întocmi un proces verbal şi vor fi sancţionate conform legii”, a adăugat Corduneanu. În actuala campanie electorală au fost înregistrate 23 de încălcări, faţă de 89 în precedenta campanie. (Info-Prim)

MAI nu va permite violenţe după alegeri

Poliţia este pregătită să intervină şi să împiedice toate formele de protest violente, care ar putea apărea după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Despre aceasta a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă Petru Corduneanu, şeful Direcţiei generale poliţie ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Corduneanu a menţionat că MAI dispune de suficiente forţe, echipament şi tehnică pentru a interveni rapid şi a apăra principalele instituţii din stat de eventuale violenţe, exprimîndu-şi totodată speranţa că asemenea violenţe nu vor avea loc. (Infotag)

PCRM acuză încălcarea Codului electoral

Partidul Comuniştilor a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC) asupra unor “încălcări flagrante ale legislaţiei electorale din partea unor mass-media angajate politic de unele partide liberale, mijloace de informare care au desfăşurat agitaţie în favoarea unor concurenţi electorali în ziua precedentă alegerilor, contrar prevederilor Codului electoral”. Sergiu Sîrbu, reprezentant al PCRM la CEC, a constatat prezenţa pe portalurile de ştiri www.unimedia.md, www.libertatea-ta.md, precum şi în publicaţiile periodice “Timpul de dimineaţă”, “Jurnal de Chişinău”, “Literatura şi Arta”, “Moldavskie vedomosti” şi altele, pe data de 28 iulie 2009, a unui şir de materiale cu caracter electoral, lucru interzis de articolul 47, alineatul 14 din Codul electoral. Sîrbu a menţionat că PCRM a solicitat CEC-ului examinarea în regim de urgenţă a demersului, precum şi sesizarea organelor competente în vederea tragerii la răspundere administrativă a persoanelor vinovate de încălcările menţionate. (Moldpres)

“Recorduri” electorale bălţene

Mai bine de 20 de panouri electorale au fost distruse în m. Bălţi de către persoane necunoscute pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Este o cifră record a panourilor de publicitate electorală care au fost distruse vreodată într-o campanie electorală în localitate. Cele mai multe panouri de publicitate electorală distruse au aparţinut Partidului Democrat din Moldova. Ion Bodrug, liderul Secţiei Bălţi a PDM, a spus că unele panouri distruse au fost schimbate de trei ori, dar de fiecare dată vandalii le nimiceau. Săptămâna trecută, poliţia locală a reţinut în flagrant cinci persoane în timp ce distrugeau un panou electoral al PDM în centrul oraşului. Oamenii legii investighează cazul respectiv. (Deca-press)

CEC, obligată să prezinte Alianţei CCAII copiile listelor de alegători

Curtea de Apel Chişinău a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să prezinte copiile listelor cu alegători, solicitate de Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova (Alianţa CCAII) în cadrul unui proiect de monitorizare. La 16 iulie Alianţa CCAII a solicitat CEC eliberarea copiilor listelor de alegători din municipiul Chişinău şi copiile listelor persoanelor cu drept de vot din Chişinău care şi-au schimbat locul de şedere şi şi-au declarat nou loc de şedere la organul administraţiei publice locale respective. Galina Bostan, jurist în cadrul Alianţei CCAII, directorul directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), a spus că la 20 iulie CEC a refuzat să ofere informaţia solicitată. CEC va ataca hotărârea Curţii de Apel în instanţa superioară a spus Iurie Ciocan, secretarul comisiei. (Info-Prim)

Transnistrenii sînt chemaţi să boicoteze alegerile din Moldova

Consiliul coordonator al organizaţiilor obşteşti şi partidelor politice din Transnistria cheamă transnistrenii care deţin cetăţenia moldovenească să boicoteze alegerile parlamentare din Moldova de la 29 iulie. În adresarea Consiliului se spune că Moldova se află “pe poziţia de distrugere conştientă a statalităţii RMN şi a poporului transnistrean”. Consiliul susţine că “în RM continuă să domine naţionalismul şi nu există nici o garanţie că noii conducătorii ai Moldovei proromâne nu vor începe să soluţioneze prin armă problema reglementării relaţiilor cu RMN”. (Infotag)