Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 3 august 2009

|versiune pentru tipar|

PPCD cere renumărarea voturilor

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) a sesizat Curtea Constituţională (CC) asupra unor posibile grave încălcări ale legislaţiei electorale comise de către concurenţii şi funcţionarii electorali în campania pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, se spune într-un comunicat de presă al partidului. “PPCD îşi exprimă dezacordul cu privire la rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi, în conformitate cu Codul electoral, solicită Curţii Constituţionale ca până la validarea alegerilor să dispună renumărarea voturilor”, se menţionează în comunicat şi în solicitarea către CC. (Info-Prim)

Liderii fostei opoziţii sunt siguri de viitorul democratic al R. Moldova

Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal (PL), Partidului Democrat (PD) au decis, în după-amiaza zilei de duminică, 2 august, constituirea unei coaliţii în noul Parlament. Deşi aflat peste hotarele ţării, liderul Partidului “Alianţa Moldova Noastră” (AMN) a confirmat participarea la telefon. În ajun, liderii acestor formaţiuni au declarat că iau o pauză pentru week-end, dar duminică, la prânz, s-au intâlnit, într-un restaurant din afara oraşului pentru a continua discuţiile despre formarea guvernării democratice. Liderii partidelor democratice au anunţat că negocierile vor continua şi că deocamdară nu s-a discutat partajarea funcţiilor în stat. Anterior, PLDM, PL şi AMN au exclus orice fel de alianţă cu Partidul Comuniştilor, iar Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a declarat că nu acceptă o colaborare bilaterală cu PCRM. Liderii acestor partide nu exclud că şeful statului ar putea deveni o personalitate marcantă din afara formaţiunilor politice. (Info-Prim)

Marian Lupu crede că democraţii pot găsi la comunişti voturile necesare pentru alegerea noului preşedinte al ţării

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PD), crede că cele patru partide democratice ce au trecut în Parlament şi au 53 de mandate din 101 pot găsi la comunişti opt voturi care nu le ajung pentru alegerea noului preşedinte al ţării. Despre aceasta el a declarat într-un interviu acordat agenţiei de presă “Reuters”. Întrebat cum intenţionează să obţină cele opt voturi, el a răspuns: “Vă rog să nu vă grăbiţi să trageţi concluzii dacă ei (comuniştii) sînt un monolit sau nu. Multe elemente ale coeziunii lor sînt bazate pe măsuri represive şi teamă şi nu îmi este frică să spun acest lucru”. “Înţelegem că partidele cu orientare democratică nu au voturile necesare pentru a alege un preşedinte. Iar problema numirii unui nou premier depinde de aceasta. Aşa că avem un cerc vicios”. Totodată, el a menţionat că toţi actorii politici înţeleg foarte bine că, dacă nu se reuşeşte formarea unei majorităţi, “vom fi blocaţi din nou în centrul vicios al crizei, ceea ce înseamnă alte alegeri parlamentare anticipate la începutul anului viitor”. Lupu consideră că este “absolut vital” ca, mai tîrziu, să fie lansate discuţii şi cu comuniştii, care au obţinut aproape 45% din voturi. (Infotag)

Poziţia PL: Lupu preşedinte, Filat premier, Ghimpu spicher

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, a declarat că schema, potrivit căreia Marian Lupu ar deveni şeful statului, Vlad Filat — prim-ministru, iar Mihai Ghimpu preşedinte de Parlament, este una “agreată de PL”. Totuşi, aceasta nu este una definitivă, susţine Fusu, precizând că negocierile în cadrul coaliţiei liberal-democrate continuă. Printre politicieni se mai discută că liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean s-ar putea alege cu funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. O altă schemă vehiculată în cercurile politice este Lupu — şef de stat, Filat — speaker, iar Partidului Liberal i-ar reveni funcţia de premier. (stireazilei.md)

Analist îi sugerează lui Voronin să se retragă ca Elţin ori ca Şevardnadze

Opoziţia de la Chişinău are acum ocazia să-i ofere preşedintelui moldovean posibilitatea de a părăsi viaţa politică în schimbul imunităţii penale, scrie publicaţia românească “Evenimentul Zilei”, citând un analist politic de la Bruxelles. Viorel Ursu, analist la Institutul pentru o Societate Deschisă din Bruxelles, consideră că viitorul guvern de dreapta de la Chişinău ar putea negocia cu Partidul Comuniştilor (PCRM) retragerea lui Vladimir Voronin din viaţa politică, oferindu-i, în schimb, imunitate penală. “Am văzut aşa ceva în Rusia, când a demisionat Elţin (Boris Elţin), sau în Georgia, când s-a retras Şevardnadze (Eduard Şevardnadze), aceşti foşti preşedinţi autoritari au obţinut o imunitate informală în faţa legii”, spune analistul. (Info-Prim)

Vladimir Voronin exercită neconstituţional funcţia de preşedinte, jurist

Avocatul Constantin Lazăr susţine că în R.Moldova există o criză juridică de proporţii, instaurată de Vladimir Voronin, care de la 8 aprilie exercită neconstituţional funcţia de preşedinte al statului. El a declarat că şi Guvernul Greceanâi-2 este neconstituţional. Potrivit lui Lazăr, Guvernul Greceanâi-2 a fost votat inclusiv de 9 deputaţi care erau în conflict de interese. Printre aceştia se numără Voronin, însăşi Greceanâi, Dodon şi alţii. Incompatibilitatea cu funcţiile deţinute a apărut de la momentul validării alegerilor parlamentare, adică de la 22 aprilie. El afirmă că, în circumstanţele create, Voronin trebuie să recunoască pierderea şi împreună cu celelalte formaţiuni parlamentare să purceadă la lucru, să facă tot posibilul ca să ocolească aprofundarea crizei politice, de altfel alegătorii îl vor întreba ce fel de stabilitate le-a asigurat. (Info-Prim)

LADOM apreciază alegerile drept parţial corecte şi parţial libere

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) apreciază alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie ca fiind parţial corecte şi parţial libere. În aceste aprecieri LADOM s-a bazat pe tendinţele negative şi încălcările comise în procesul electoral depistate de observatorii LADOM. Alegerile au fost parţial corecte pe motivul depistării mai multor nereguli în listele electorale, participarea la vot a mai multor persoane decât au fost repartizate buletine de vot, aducerea buletinelor de vot din afară, etc. În acelaşi timp, ele au fost considerate parţial libere din cauza limitării accesului la vot a cetăţenilor R.Moldova din stânga Nistrului, a celor aflaţi peste hotare şi a studenţilor. Concluziile raportului LADOM privind monitorizarea procesului electoral au fost făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă sâmbătă, 1 august. Preşedintele LADOM, Paul Strutzescu, a comunicat că alegerile din 29 iulie au fost marcate de un activism şi un interes deosebit din partea alegătorilor, care s-au prezentat masiv la alegeri în pofida impedimentelor create — organizarea alegerilor într-o zi de miercuri, lipsa de condiţii pentru facilitarea dreptului la vot al cetăţenilor aflaţi peste hotare, studenţilor şi alegătorilor din stânga Nistrului. Potrivit lui Paul Strutzescu, la acest scrutin au fost înregistrate mai multe nereguli decât la scrutinul din 5 aprilie, dar decizia finală privind validarea alegerilor aparţine Curţii Constituţionale. Strutzescu afirmă că nu este exclus ca în unele secţii de votare să fie renumărate voturile, ca urmare a unor încălcări depistate de LADOM. (Info-Prim)

Oficialii europeni comentează alegerile din Moldova

Javier Solana, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă şi securitate comună, Benita Ferrero-Waldner, comisar pentru relaţii externe şi politica europeană de vecinătate, şi preşedinţia suedeză a UE au făcut declaraţii, la 30 şi 31 iulie, privind alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova, desfăşurate la 29 iulie, se spune într-o declaraţie a oficialului european. Demnitarii europeni au salutat faptul că alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova au corespuns standardelor internaţionale, şi au chemat liderii forţelor politice din Moldova să depună eforturi pentru alegerea noului preşedinte şi formarea noii coaliţii de guvernământ. De asemenea, a fost exprimată disponibilitatea Uniunii Europene să sprijine R. Moldova în vederea depăşirii problemelor majore de ordin politic şi economic cu care se confruntă ţara. (Info-Prim)

Partidul Ecologist îndeamnă parlamentarii comunişti să participe la alegerea preşedintelui R. Moldova

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” face apel către deputaţii PCRM din viitorul parlament să aleagă preşedintele R. Moldova. Secretarul partidului, Andrei Dumbrăveanu, a spus luni, 3 august, într-o conferinţă de presă, că victoria celor patru partide democratice — PLDM, PL, PDM şi AMN — este fragilă. “Aceste partide pot făuri un stat democratic, problema însă este alegerea preşedintelui. Sperăm că deputaţii comunişti, care au viziuni progresiste şi care nu trăiesc cu ziua de ieri, vor realiza acest fapt”, a spus Dumbrăveanu. Apelul a fost făcut şi în contextul în care o parte din voturile obţinute de “Alianţa Verde”, care nu a trecut pragul electoral, prin distribuire, a ajuns la PCRM. (Info-Prim)

Partidul Comuniştilor este disponibil să treacă în opoziţie dacă nu va reuşi să formeze o coaliţie

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) este disponibil pentru dialog cu oponenţii, însă să treacă în opoziţie dacă nu va reuşi să formeze o coaliţie. Despre aceasta se spune în comunicatul partidului referitor la rezultatele adunării activului partidului, care a făcut bilanţul alegerilor parlamentare. În comunicat se spune că “la adunare s-a discutat poziţia PCRM în problema privind formarea coaliţiei de guvernare în Parlament”. “Partidul Comuniştilor este pregătit pentru un dialog cu oponenţii săi pentru a discuta propuneri, care sînt îndreptate spre consolidarea statalităţii, a păcii interetnice, a suveranităţii naţionale şi a independenţei Patriei noastre”, se spune în comunicat. Preşedintele partidului, preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, a declarat că, în caz contrar, “PCRM poate trece în opoziţie”. “În cazul creării unei coaliţii liberale de dreapta cu participarea forţelor radicale extremiste, Partidul Comuniştilor va fi impus să anunţe despre trecerea sa în opoziţie responsabilă. În alt fel este imposibil de a opune rezistenţă scenariului de distrugere a economiei, a sferei sociale şi a statalităţii R. Moldova”, a spus Voronin. El a amintit că “dialogul propus de PCRM atît după alegerile din 5 aprilie, cît şi în cadrul campaniei electorale pentru alegerile anticipate a fost ignorat de oponenţii formaţiunii”. (Infotag)

Iurie Roşca îndeamnă partidele de opoziţie să negocieze şi cu PCRM

Viceprim-ministrul Iurie Roşca susţine că cele patru partide de opoziţie parlamentară — PLDM, PL, PD şi AMN — ar trebui să accepte dialogul şi cu Partidul Comuniştilor (PCRM) în folosul societăţii. Viceprim-ministrul a spus că cele cinci partide care au trecut pragul electoral la alegerile repetate din 29 iulie trebuie să purceadă la formarea unei largi coaliţii naţionale pentru a evita conflictele sociale în Moldova. “Forţele politice nu trebuie să se divizeze în partide care au cîştigat şi au învins, fiecare lider are dreptul la opinie, iar societatea ar trebui să-i trateze cu respect. Formarea unei largi coaliţii va crea premise importante pentru buna funcţionare politică şi economică a statului”, a spus Roşca. În opinia sa, alegerile repetate ar fi catastrofale pentru R. Moldova. Roşca şi-a exprimat speranţa că, în urma negocierilor, liderii celor patru partide de opoziţie vor accepta să formeze o coaliţie naţională şi cu PCRM, aceasta fiind “cea mai reuşită perspectivă pentru Moldova”. Potrivit lui, din cele patru partide de opoziţie, un singur partid ar putea să nu accepte ideea de formare a unei coaliţii largi cu PCRM, lăsând să se înţeleagă că partidul respectiv ar putea fi PL. (Infotag)

17 deputaţi din noul Parlament vor trebui să renunţe la cea de-a doua cetăţenie

În urma alegerilor parlamentare anticipate, din 29 iulie curent, în Parlamentul de legislatura a XVIII-a au acces 17 deputaţi, care deţin cetăţenie dublă, sau care au depus documentele pentru obţinerea ei. Majoritatea acestora sunt şi cetăţeni ai României, sau au făcut cerere pentru a obţine cetăţenia acestui stat. În noul Legislativ, cei mai mulţi deputaţi cu cetăţenie dublă, sau cu actele depuse pentru obţinerea cele de-a doua, au acces în Parlament din partea Partidului Liberal — 8 persoane. Urmează Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are în fracţiunea sa parlamentară cinci deputaţi cu cetăţenie dublă. Alţi doi deputaţi, care mai deţin o a doua cetăţenie fac parte din fracţiunea Alianţei “Moldova Noastră”. În fracţiunea PCRM se regăseşte o sigură persoană, care mai deţine cetăţenie bulgară. (Omega)