Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 2 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Dezbaterile electorale vor începe aproximativ într-o săptămână şi jumătate

Mai multe posturi de televiziune şi radio din R.Moldova vor organiza dezbateri electorale în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Iulian Dubrovschi, consilier de marketing din cadrul postului de televiziune “EuTV” a precizat pentru Infotag că “EuTV” va organiza 8 emisiuni de dezbateri electorale, în cadrul cărora concurenţii electorali vor participa doar o singură dată. “La data de 9 iulie va avea loc tragerea la sorţi pentru a stabili ordinea participării concurenţilor în cadrul dezbaterilor. Dezbaterile se vor desfăşura în perioada 14–24 iulie, la acestea participînd între 2–3 concurenţi electorali. Fiecare concurent va avea la dispoziţie 40 de min. Dezbaterile vor avea loc între orele 19.00–20.30”, a precizat Dubrovschi. Rodica Ţurcan, director de marketing în cadrul postului de televiziune “Pro TV Chişinău”, a precizat că dezbaterile electorale la “Pro TV” vor începe pe 13 iulie şi vor dura pînă la 27 iulie, de luni pînă vineri, între orele 21.00–22.00. Potrivit sursei citate, după înregistrarea tuturor concurenţilor electorali, va fi luată o decizie în legătură cu numărul de concurenţi electorali care vor participa la fiecare emisiune de dezbateri. Anatol Golea, directorul “TV7”, a relatat că dezbaterile la “TV7” vor avea loc în perioada 14–24 iulie. Acestea se vor desfăşura de trei ori pe săptămînă, a cîte două emisiuni, cu începere de la orele 19.30 şi 21.30. Durata fiecărei emisiuni va fi de 45 de minute, la aceasta particîpînd cîte trei invitaţi. Potrivit Regulamentului intern cu privire la reflectarea campaniei electorale de către Compania “Teleradio Moldova”, postul public de televiziune “Moldova 1” va desfăşura dezbateri electorale între 13–27 iulie, de luni pînă vineri între orele 19.40–20–10, 21.40–22.20, 22.20–22.50. La “Radio Moldova” dezbaterile vor fi organizate între orele 08.00–08.30, 11.00–11.30, 17.00–17.30. Valeriu Saharneanu, unul din fondatorii postului de radio “Vocea Basarabiei”, a precizat că dezbaterile electorale au început la 30 iunie şi vor dura pînă pe 27 iulie. Acestea vor avea loc de două ori pe zi, de luni pînă vineri, între orele 15.15–16–00 şi 20.30–21.45. Sîmbătă dezbaterile vor avea loc între orele 10.15–12.00, iar duminică între orele 15.15–17.00. La dezbateri participă cîte trei concurenţi electorali. (Sursa: Infotag)

Primăria capitalei a alocat 288 mii de lei pentru desfăşurarea alegerilor

Primăria capitalei a alocat 288 mii lei pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din data de 29 iulie. Despre aceasta a declarat reporterului Infotag viceprimarul Chişinăului, Vlad Coteţ. Potrivit lui, banii au fost alocaţi de către Comisia fondului de rezervă din bugetul de rezervă al primărie. “Majoritatea surselor financiare sînt prevăzute pentru deschiderea birourilor electorale şi pentru remunerearea preşedinţilor şi secretarilor secţiilor de votare”, a spus Coteţ. El a menţionat că o parte din bani vor fi folosiţi pentru reparaţia cosmetică a secţiilor de votare şi pentru dotarea lor cu utilajul necesar desfăşurării alegerilor. (Sursa: Infotag)

PCRM cere demisia unui membru al CEC

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a înaintat Comisiei Electorale Centrale (CEC) un demers prin care-i cere să examineze comportamentul membrului său, Nicolae Gîrbu, şi posibilitatea demiterii lui. Sergiu Sîrbu, reprezentantul PCRM la CEC, susţine că Nicolae Gîrbu nu se ocupă de atribuţiile sale de serviciu, dar acţionează în interesele Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), care l-a promovat în funcţie. El a adus în calitate de exemplu două cazuri cînd N.Gîrbu, în timpul unor seminare cu administraţiile locale din raioanele Şoldăneşti şi Soroca, în loc să le explice chestiuni ce ţin de organizarea şi desfăşurarea campaniei electorale, a făcut declaraţii de ordin politic, precum că alegerile din 5 aprilie au fost falsificate. Sîrbu susţine că acestea nu sînt unicele cazuri cînd Gîrbu îşi permite să facă agitaţie electorală în favoarea AMN. Anterior, la CEC de două ori s-a pus problema demiterii lui Nicolae Gîrbu, dar niciodată nu s-a ajuns pînă la demiterea lui. (Sursa: Infotag)

Comuniştii din Transnistria susţin PCRM

“Singura posibilitate de a nu permite venirea la conducerea Moldovei a naţionaliştilor, care urăsc Transnistria şi sînt gata să transforme regiunea într-un cap de pod al NATO, este de a susţine Partidul Comuniştilor (PCRM) la alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie”. despre aceasta s-a discutat la Tiraspol la plenara lărgită a Comitetului Central (CC) al Partidului Comuniştilor din Transnistria (PCT). Potrivit site-ului PCT, membrul CC Mihail Mihaliţîn a relatat colegilor de partid că “Moldova se află în criză politică, provocată de forţele proromâne. Este inadmisibil ca la conducere să vină din nou naţionaliştii”, a spus el. Participanţii la plenară şi-au exprimat regretul că “autorităţile transnistrene refuză să deschidă secţii de votare pe teritoriul RMN pentru transnistrenii cu cetăţenie moldovenească”. (Sursa: Infotag)

Un grup de moldoveni din Italia solicită liderului PPCD “să nu mai bată în opoziţie”

Mai mulţi cetăţeni moldoveni, care se află la muncă în Italia, au adresat o scrisoare deschisă vicepremierului Iurie Roşca, lider al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), în care-i cer să nu mai bată în opoziţie. Ei afirmă că cea mai dură lovitură este pentru ei numirea lui Iurie Roşca “în funcţia pe care a râvnit-o măcar pentru o lună — responsabil pentru organele de forţă — pentru a sugruma opoziţia”. În numele miilor de foşti membri şi simpatizanţi ai PPCD, cerem: “Opreşte-te în ultimul ceas al răzbunării. Nu bate în opoziţie şi în tinerii nevinovaţi, care îşi apără dreptul la o viaţă liberă şi prosperă”, se spune în scrisoarea gastrabeiterilor. (Sursa: Deca-press)

Marian Lupu ţinta unui “atentat cu bombă”

Marian Lupu a ajuns ţinta unor atacuri orchestrate de către cei care urmăresc doar interese înguste de grup, în detrimentul intereselor reale ale cetăţenilor ţării, se spune într-o declaraţie a Partidului Democrat, capul de listă al căruia este ex-spicherul Parlamentului, M.Lupu. Potrivit sursei citate, luni, 29 iunie, “anumite cercuri ostile au încercat să compromită întîlnirea domnului Lupu cu alegătorii şi membrii de partid ai PDM din raionul Orhei, care urma să se desfăşoare la Primăria oraşului Orhei, un apel telefonic anonim anunţînd că în edificiu, chipurile, a fost amplasată o bombă”. La locul cu pricină au sosit poliţişti, pompieri şi maşini ale serviciului de urgenţă, iar poliţia a declarat că în asemenea condiţii nu poate fi desfăşurată întrunirea. “Realizînd intenţiile adevărate ale provocatorilor anonimi, atît cei 360 de participanţi la întînire, veniţi din toate localităţile raionului Orhei, cît şi Marian Lupu, şi-au asumat riscurile şi au insistat ca întrunirea să aibă loc”, se spune în sursa citată. (Sursa: declaraţie PD)

“Forţa Nouă” susţine PD în alegeri

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca, care este şi liderul mişcării social-politice “Forţa Nouă” a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că mişcarea sa aderă la Partidul Democrat şi va susţine formaţiunea la anticipate. Pleşca a spus că la moment se poartă discuţii în vederea fuzionării cu PD, decizia urmând a fi luată în cadrul congresului PD, preconizat pentru 19 iulie. În acelaşi timp, Pleşca a menţionat că nici unul din reprezentanţii mişcării nu va figura pe lista electorală a PD la anticipate, dar nu exclude posibilitatea înaintării candidaţilor pentru “cabinetul din umbră”, care ar putea face concurenţă chiar şi pentru actuali vicepremieri care coordonează structurile de forţă. Potrivit lui Pleşca, numai Marian Lupu în fruntea PD va putea consolida centrul social-democrat, va înlătura polarizarea clasei politice, va asigura o politică externă echilibrată şi va asigura promovarea politicilor de aderare la standardele europene. (Sursa: jurnal.md)

Un înalt oficial al OSCE dezminte o ştire difuzată de “Moldpres” referitoare la corectitudinea alegerilor

Ştirea de la Moldpress precum că OSCE ar fi declarat că “alegerile din 5 aprilie au întrunit toate criteriile” este una eronată, susţine Petros Efthymiou, preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE din comisia a doua. Efthymiou va conduce misiunea de observare a scrutinului parlamentar din 29 iulie din partea OSCE. (Sursa: unimedia.md)

PLDM cere autorităţilor să condamne public deportările din perioada sovietică

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cere autorităţilor de la Chişinău să condamne public deportările organizate de regimul comunist sovietic. Mihai Godea, prim-vicepreşedinte al PLDM, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că pe data de 6 iulie se împlinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportări organizat de regimul comunist sovietic. PLDM consideră că de la 1941 încoace victimele deportărilor au fost tot timpul nedreptăţite, chiar dacă multe dintre ele au fost ulterior reabilitate. Godea a spus că autorităţile au plasat achitarea compensaţiilor faţă de aceste persoane pe umerii administraţiilor locale, care au posibilităţi reduse. El a cerut Guvernului să-şi asume singur această povară. PLDM a făcut un apel către Mitropoliile Moldovei şi Basarabiei, către toate confesiunile din R. Moldova, ca, în ziua de 5 iulie (duminică) să înalţe rugi în biserici pentru victimele deportărilor. (Sursa: Infotag)

PpNŢ susţine AMN

Partidul “Pentru Neam şi Ţară” nu va participa la alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele partidului, Nicolae Uţica. El a motivat această decizie prin nedorinţa de a fărîmiţa principalele forţe democratice — Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat. “Dorim va forţele democratice să învingă comuniştii şi să oprească procesul de degradare din ţară”, a spus Uţica. El i-a îndemnat pe membrii şi pe adepţii partidului să voteze AMN — “o echipă puternică, unită şi calificată, capabilă să conducă un stat european democrat”. În acelaşi timp, Uţica a menţionat că, deşi colegii săi colaborează cu AMN, ei nu doresc să intre în partid sau să participe la alegeri pe listele lui. (Sursa: Infotag)

Regulile de vot pentru moldovenii de peste hotare ramân neschimbate

La scrutinul din 29 iulie, cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare vor putea vota doar la secţiile constituite pe lângă misiunile diplomatice ale R. Moldova, ca şi la alegerile trecute. Vladimir Ţurcan, candidat pe lista electorală a PCRM, a spus joi, 2 iulie, la o conferinţă de presă că regula stabilită nu este o “născocire moldovenească, ci o regulă internaţională”. “Doar teritoriul ambasadelor moldoveneşti peste hotare este considerat teritoriul R. Moldova, anume acolo se respectă toate legile ţării noastre, şi numai acolo”, a declarat Ţurcan. Grigore Petrenco, alt candidat pe lista PCRM, a spus că de la scrutin la scrutin creşte numărul alegătorilor moldoveni de peste hotare, de la 3 804 alegători în 2001, până la 16 766 în anul curent. Petrenco a mai spus că timp de 8 ani s-a majorat şi numărul secţiilor de votare pe lângă misiunile diplomatice moldoveneşti, de la 15 în 2001 la 33 în aprilie 2009. (Info-Prim)

Kalman Mizsei: legitimitatea alegerilor va reconfirma angajamentul Moldovei pentru integrarea europeană

Legitimitatea alegerilor în percepţia cetăţenilor, partidelor politice şi comunităţii internaţionale va reconfirma angajamentul Moldovei pentru integrarea europeană, şi, de asemenea, va asigura ca instituţiile statului pe care noul Parlament le va constitui vor avea capacitatea luării deciziilor dificile dar necesare depăşirii crizei politice şi economice actuale. Această afirmaţie figurează într-un Apel al Reprezentantului Special al Uniunii Europene în Moldova, Kalman Mizsei. El precizează că pentru aceasta, alegerile trebuie să fie libere şi corecte, iar campania electorală să se desfăşoare într-o atmosferă civilizată care să garanteze posibilitatea consolidării forţelor partidelor politice după alegeri, indiferent de rezultatul acestora. Reprezentantul UE afirmă că recomandările, în special cele din raportul final al misiunii OSCE/ODIHR privind alegerile din 5 aprilie, trebuie examinate atent şi puse în aplicare cu bună credinţă. În Apel se încurajează implementarea “unor paşi reali pentru respectarea standardelor internaţionale în reflectarea alegerilor de către media electronică”. Mizsei recomandă să se acorde o atenţie mai mare corectitudinii formării listelor electorale. De asemenea, el cheamă toate partidele “să se abţină de la folosirea speculaţiilor şi acuzaţiilor privind aceste evenimente (de după scrutinul din 5 aprilie n.n.) pe parcursul campaniei electorale întrucât acest lucru va adânci şi mai mult prăpastia din societate”, prepunând că noul Parlament să constituie o comisie independentă de investigare a situaţiei respective. “Eu chem politicienii moldoveni, de dragul ţării, să calmeze retorica acestei campanii!”, se spune în Apelul Reprezentantului Special al UE. El a subliniat că: “Acei care înspăimântă populaţia pe de o parte cu fascismul, iar pe de altă parte cu practicile staliniste aduc defavoruri democraţiei”. (Sursa: Omega)

Bilboard-urile PD atacate de “elemente de gherilă”

În noaptea de 1 iulie 2009 curent au fost vandalizate mai multe panouri publicitare ale PDM, unele fiind distruse completamente, se arată într-un comunicat al formaţiunii. Potrivit sursei citate, afişajul electoral al Partidului Democrat a fost deteriorat la Orhei şi la Bălţi, capitala nordului fiind cunoscută drept o zonă de activitate a unor elemente “de gherilă” procomuniste. În noaptea de 1 iulie curent, la Bălţi au fost distruse 3 bilboarduri electorale ale PDM, unul din acestea fiind amplasat chiar pe sediul partidului. PD a sesizat CEC-ul pe marginea cazurilor de vandalizare a panotajului electoral al formaţiunii şi a cerut să fie audiat reprezentantul MAI privind acţiunile întreprinse de poliţie pentru a-i depista pe autori şi pentru a preveni alte acţiuni de acest gen. (Sursa: comunicat PD)

Puterea recunoaşte că Valeriu Boboc a murit în urma unor lovituri dure

Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei de stat care investighează evenimentele din aprilie care au avut loc la Chişinău, a lăsat să se înţeleagă, în cadrul unei conferinţe de presă, că Valeriu Boboc ar fi murit în urma unor lovituri în regiunea gâtului şi a inimii. “Există o anchetă care să stabilească cine l-a bătut pe Valeriu Boboc, pentru că tânărul a fost lovit în regiuni delicate cum ar fi gâtul sau inima. Dacă se va constata că tânărul a fost bătut de un poliţist, atunci acesta va fi tras la răspundere”, a dat asigurări jurnaliştilor, Ţurcan. Valeriu Boboc a murit în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Iniţial, medicii legişti au afirmat că el a decedat intoxicat cu un gaz necunoscut. Ulterior, apărarea a declarat că moartea a survenit după ce Valeriu Boboc ar fi făcut stop cardiac din cauza loviturilor. La două luni de la înmormântare, Valeriu Boboc a fost exhumat pentru expertiză. Procedura s-a desfăşurat în prezenţa avocatului familiei Boboc, a procurorului care instrumentează cazul şi a unui medic legist venit special din Londra. (Sursa: jurnal.md)