Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 22 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

MAE s-a retras oficial din cursa electorală

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) s-a retras oficial din cursa electorală, a anunţat liderul partidului, Anatol Petrencu, la o conferinţă de presă miercuri, 22 iulie. “MAE s-a retras în favoarea formaţiunilor anticomuniste care au şanse de a accede în Parlament”, a precizat Petrencu. MAE a depus actele de retragere marţi, 21 iulie, şi Comisia Electorală Centrală le-a acceptat. (Info-Prim)

Alegătorii pot solicita urna mobilă până la ora 15.00 în ziua alegerilor

Cetăţenii cu drept de vot, care din motive de sănătate sau motive de detenţie, nu se vor putea prezenta în ziua alegerilor la secţia de votare pentru a vota, pot solicita urna mobilă în scris sau verbal, începând cu 10 zile înainte de ziua votării şi până la ora 15.00 în ziua scrutinului. Acest lucru îl vor putea face doar persoanele care nu se pot deplasa din cauza problemelor de sănătate, persoanele deţinute judecătoreşti, cele condamnate la privaţiune de libertate, a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune administrativă sub formă de arest, persoanele condamnate la privaţiune de libertate pentru infracţiuni uşoare şi mai puţin grave. De asemenea, pot beneficia de acest drept cei care se află în staţiuni balneare, case de odihnă sau spitale. Urnele mobile vor fi aduse alegătorului de cel puţin doi membri ai biroului electoral, care se deplasează la locul unde se află alegătorul cu o urnă mobilă şi cu materialul necesar pentru votare: lista electorală suplimentară, semnată de preşedintele şi secretarul biroului electoral, buletinul de vot, ştampila specială “ALEGERI 05.04.09” pentru aplicare în actul de identitate, ştampila cu menţiunea “Votat”, tuşiera. Deplasarea la domiciliul alegătorului poate fi efectuată pe parcursul zilei, până la ora 20.00. Condiţia este ca urna să ajungă înapoi în secţia de votare până la ora 21.00. (Info-Prim)

Linia fierbinte pentru informaţii electorale este apelată zilnic de circa 20 de alegători

Linia fierbinte pentru informaţii şi consultaţii electorale gratuite — 080055000 — lansată în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2009, este apelată zilnic de circa 20 de alegători. Cele mai frecvente întrebări ţin de procedura de vot şi cea de depunere a contestaţiilor şi modalitatea de verificare a listelor electorale. Oamenii întreabă şi despre cum pot să voteze rudele de peste hotare şi cum să verifice dacă acestea sunt în listele electorale, a comunicat Ion Creangă, operator al liniei fierbinţi, consultant într-un program de monitorizare electorală. (Info-Prim)

Un erodeputat român va conduce delegaţia de observatori ai Parlamentului European

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a fost ales, în funcţia de şef al Delegaţiei de observatori ai Parlamentului European pentru alegerile din R. Moldova din data de 29 iulie 2009, se precizează într-un comunicat al delegaţiei române în grupul Parlamentul European. Programul misiunii PE la Chişinău cuprinde întîlniri cu reprezentanţii Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), ai Adunării Parlamentare a OSCE şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pentru definitivarea aspectelor logistice ale misiunii. De asemenea, agenda misiunii delegaţiei PE de observatori include discuţii cu ambasadorii statelor membre ale UE la Chişinău, cu Delegaţia Comisiei Europene în R.Moldova şi cu reprezentantul special al UE pentru R.Moldova, Kalman Mizsei, dar şi cu membrii organizaţiilor neguvernamentale din R.Moldova. (Infotag)

UE a adresat un apel autorităţilor şi partidelor politice în vederea asigurării alegerilor libere şi corecte

Uniunea Europeană a adresat un apel autorităţilor şi formaţiunilor politice din R.Moldova, privind asigurarea unor alegeri libere şi corecte, a libertăţii de expresie şi libertăţii mass-media, crearea condiţiilor egale pentru toţi concurenţii electorali, neadmiterea unor intimidării faţă de mass-media, ONG-uri şi formaţiuni politice, respectarea dreptului la întruniri. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, despre aceasta au anunţat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Suediei în R. Moldova, Mats Aberg, şi reprezentantul special UE la Chişinău, Kalman Miszei, în cadrul unei întruniri avute cu prim-ministrul R.Moldova, Zinaida Greceanîi. Mats Aberg, a menţionat că mesajul respectiv a fost lansat la iniţiativa Suediei, în calitate de Preşedinte în exerciţiu al UE şi aprobat de cele 27 ţări-membre ale UE, avînd drept scop susţinerea valorilor democratice, dezvoltarea constructivă şi durabilă a R.Moldova. Oficialul european s-a pronunţat împotriva aplicării unor ritorici dure de către oponenţii electorali, confirmînd disponibilitatea partenerilor UE de a contribui la crearea unui dialog constructiv care va asigura consensul politic, inclusiv după scrutin, astfel, încît să fie posibilă instaurarea stabilităţii politice în ţară şi funcţionarea principalelor instituţii de stat. (Infotag)

PLDM propune crearea unei agenţii de stat pentru problemele cetăţenilor plecaţi peste hotare

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) propune crearea unei Agenţii de stat pentru problemele cetăţenilor aflaţi peste hotare. Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele PLDM, a spus, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că această Agenţie ar urma să se ocupe de asigurarea cu documente şi legalizarea moldovenilor aflaţi peste hotare, reintegrarea lor socială după revenirea în patrie, de situaţia copiilor rămaşi în ţară fără părinţii lor plecaţi peste hotare etc. El a comunicat că a fost recent la Paris şi s-a convins de situaţia deplorabilă în care se află majoritatea cetăţenilor R. Moldova în această ţară. Potrivit spuselor sale, mulţi dintre ei trăiesc fără documente în edificii într-o stare sub orice critică, ambasada Moldovei la Paris le eliberează documente la preţuri exagerate (54 euro pentru o procură eliberată în 10 zile, 39 de euro pentru un paşaport alb etc). Alexandru Tănase susţine că ambasada de la Paris a solicitat de la CEC cu 50% buletine de vot mai puţin decît la alegerile din 5 aprilie, ceea ce, în opinia sa, din nou va crea probleme în procesul de votare. (Infotag)

Liderul fracţiunii PCRM din consiliul raional Călăraşi a trecut la PD

Vasile Boldurescu, preşedintele fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) în Consiliul raional Călăraşi, a decis să treacă la Partidul Democrat. El a difuzat o declaraţie în care susţine că “evenimentele de ultimă oră din R. Moldova vorbesc despre tensionarea artificială a relaţiilor din societatea moldovenească, exprimată prin declanşarea unui adevărat război politic împotriva poporului”. “Evenimentele din 7 aprilie şi încercările de a împărţi cetăţenii în «ai noştri» şi «ai voştri» se face din raţiuni electorale de moment, fiind neglijate adevăratele interese ale poporului nostru”, se spune în documentul citat. “De rînd cu alţi membri PCRM, am avut încrederea că se vor produce schimbări în partid, care ar transforma formaţiunea într-un partid de stînga european, dar nu s-a întîmplat. Eram convins că schimbarea şi modernizarea acestui partid va fi realizată de către Marian Lupu, ca astăzi să constat că, odată cu plecarea domnului Lupu, acest obiectiv nu mai este actual în cadrul PCRM”, susţine Vasile Boldurescu. (Infotag)

PL cere guvernului să înceteze ingerinţele în politica de admitere

Partidul Liberal (PL) cere Guvernului să înceteze ingerinţele în politica de admitere la studii în instituţiile de învăţămînt superior. Ana Guţu, deputat din partea PL, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Guvernul a adoptat o Hotărîre la data de 20 mai 2009, care prevede scăderea numărului de studenţi în instituţiile de învăţămînt superior pînă în 2014 cu 30%, aceştia urmînd să constituie 15 600 persoane. “Totodată, Guvernul comunist insistă asupra majorării numărului elevilor în şcolile profesionale şi instituţiile medii de specialitate, cunoscînd foarte bine că datele departamentului de statistică indică o rată înaltă a şomajului anume în rîndul acestei categorii de absolvenţi, în condiţiile crizei sectorului real al economiei”, a spus ea. Liberalii susţin că “planul de înmatriculare nu are la bază un studiu ştiinţific sau o analiză a pieţei muncii republicane şi regionale”. PL crede că Guvernul nu trebuie să se implice în politica de admitere, deoarece aceasta contravine articolului 35 din Constituţie, “care consfinţeşte dreptul nestingherit al fiecărui cetăţean la studii de orice nivel”. (Infotag)

Pentru anticipate vor fi tipărite cu 56 mii buletine de vot mai mult decât la 5 aprilie

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie Comisia Electorală Centrală (CEC) va tipări cu aproximativ 56 mii buletine de vot mai multe decât pentru alegerile din 5 aprilie. Despre aceasta a anunţat miercuri, 22 iulie, preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu în cadrul unui briefing. Cifra (56 mii), care deocamdată este preliminară, reprezintă numărul aproximativ al persoanelor care au împlinit, în perioada dintre cele două scrutine, vârsta de 18 ani, care le permite să voteze. În total, vor fi tipărite 2 683 553 buletine de vot, dintre care 2 000 840 în română. Celelalte în limba rusă. Şi numărul secţiilor de votare deschise va fi mai mare cu 9 mai mare faţă de alegerile din primăvară. Alegătorii din ţară vor fi repartizaţi în 1987 secţii de vot. Organizarea şi desfăşurarea alegerilor anticipate va fi asigurată de circa 20 mii de funcţionari electorali. Până acum CEC a acreditat 122 de observatori internaţionali şi 2374 naţionali din partea diferitor organizaţii nonguvernamentale şi misiuni diplomatice. Cei interesaţi mai pot depune cereri în acest sens până la 24 iulie. (Info-Prim)

Tinerii din AMN cer susţinere pentru transportarea studenţilor la secţiile de votare

Organizaţia de Tineret a AMN lansează un apel către Consiliul Europei, UE şi OSCE în vederea acordării de asistenţă financiară la transportarea, în ziua alegerilor, a studenţilor la secţiile de votare. “Circa 70% dintre studenţi care au viza de domiciliu în cămin sunt acum în vacanţă. Aceştia nu au reuşit să depună cerere pentru a putea vota la locul aflării în data alegerilor. Termenul stabilit de CEC a fost mic şi ei au fost ocupaţi cu susţinerea sesiunii, tezelor de curs sau de absolvire”, a spus miercuri, 22 iulie, la o conferinţă de presă Ludmila Lupu, membră a organizaţiei. “Dacă am obţine finanţare, în măsură să asigure transportarea studenţilor, problema ar fi soluţionată”, a menţionat ea. Organizaţia de Tineret a AMN susţine ideea ca observatorii internaţionali şi locali să monitorizeze deplasarea studenţilor, pentru a nu fi create bariere, cum s-a mai întîmplat cu alte ocazii. (Info-Prim)

Poşta Moldovei este acuzată că face campanie electorală pentru PCRM

În toată ţara au fost distribuite de către Poşta Moldovei materiale, pe care scrie “Alege Nr1”. Despre aceasta au anunţat atât Partidul Liberal Democrat cât şi Partidul Democrat. Partidul Comuniştilor este nr. 1 în buletinul de vot. Ca urmare, PD şi PLDM au sesizat Comisia Electoarlă Centrală. Poşta Moldovei neagă acuzaţiile, declarând că “dacă vezi broşura, nu trebuie să apară careva dubii sau neclarităţi”. Poşta Moldovei distribuie materiale, pe care scrie “Alege Nr1”, iar pe verso sunt calendare. Potrivit reprezentanţilor PLDM şi PD, aici nu este vorba de reclamă pentru poşta, pentru că e o singură instituţie şi nu are concurenţi: “în schimb, PCRM este Nr. 1 în buletinul de vot”. (unimedia.md)

PCRM privatizează proprietatea de stat doar în interese personale — PSD

Conducerea de vîrf a Partidului Comuniştilor din R.Moldova (PCRM) privatizează proprietatea de stat doar în interesele personale şi nu în cele ale societăţii, consideră preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş şi liderul Uniunii Centriste din Moldova, Vasile Tarlev. Miercuri în cadrul unei conferinţe de presă Tarlev a calificat drept neconvenabilă pentru Moldova vînzarea hotelului Naţional în octombrie 2006 companiei estoniene Alfa-Еngineering, contra preţului de $2,5 mil. “Acordul prevedea, de asemenea, investirea a $33 mil. în dezvoltarea hotelului, restaurantului şi cazinoului, însă pînă în prezent nu au fost efectuate nici un fel de investiţii”, a precizat Tarlev, care în acea perioadă era premier. O altă afacere neconvenabilă, în opinia lui, este vînzarea în noiembrie 2008 a uzinei Mezon (92% de acţiuni) firmei din Singapour contra $8,8 mil. El a menţionat că în perioada în care el era premier, pentru această întreprindere se propunea un preţ de $12 mil. Dumitru Braghiş este de părere că procesul de privatizare care nu este convenabil statului trebuie oprit, iar institutuţiile de importanţă statală trebuie naţionalizate, respectîndu-se drepturile acţionarilor. (Infotag)