Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

UCM şi PSD vor pleda pentru o reevaluare critică a tot ce s-a făcut ilegal în activităţile de privatizare a proprietăţii de stat

|versiune pentru tipar||
PSDUCM / 22 iulie 2009

Astăzi, 22 iulie, Dumitru Braghiş, preşedintele PSD şi Vasile Tarlev, Preşedintele UCM, candidaţi pe lista comună a PSD la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, au susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-au referit la un şir de fărdelegi comise de conducerea de vârf a PCRM în procesul de privatizare a proprietăţii de stat. Liderul UCM a reamintit faptul că în anul 2001, PCRM a reuşit să preia toată puterea în stat şi prin faptul că au criticat dur, vehement, ilegalităţile care au avut loc în procesul de privatizare în perioada anterioară, numind acest proces “prihvatizare”. La fel, practica de împroprietărire a ţăranilor cu pământ a fost şi ea detestată de PCRM, programul “Pământ” fiind supranumit de ei “Programul Mormânt”. “Era de aşteptat ca prin voinţă politică, PCRM să insiste pentru o recapitulare a tuturor tranzacţiilor ilegale, comise în acea perioadă şi să aducă activitatea tuturor instituţiilor de stat responsabile de activităţile privind privatizarea proprietăţii de stat în albia legalităţii, echităţii şi transparenţei. Cu regret, acest lucru nu s-a întâmplat. Din contra, ilegalităţile comise la capitolul privatizării, au devenit, practic, politică de stat, promovată şi susţinută puternic de conducerea politică de vârf a PCRM. Aplicând scheme dubioase, conducerea PCRM, împreună cu clanul oligarhilor-monopolişti, înstrăinează azi proprietatea statului la preţuri derizorii, prejudiciind Bugetul ţării cu multe miliarde de lei” — a menţionat Dumitru Braghiş.

Referindu-se la doar câteva exemple de ilegalităţi comise de conducerea de vârf a PCRM la acest capitol, Vasile Tarlev a evidenţiat următoarele: “în octombrie 2006, Hotelul naţional a fost vândut (83% din acţiuni) unei campanii estoniene «Alfa-ingineric» cu doar 2,5 milioane de dolari. Condiţiile prevedeau ca această companie să investească pentru dezvoltarea hotelului — clădirea +cazinou+restaurant — 33 milioane de dolari. Nu s-a investit nimic; în noiembrie 2008, uzina MEZON a fost vândută (92% din acţiuni) unei firme din Singapore cu 8,8 milioane de dolari sau 92 milioane de lei; în decembrie 2008 a fost vândut hotelul Codru cu 4,8 milioane de dolari sau 50,3 milioane de lei. Care este preţul real al acestor proprietăţi şi cu cât a fost prejudiciat Bugetul de stat, este foarte uşor de estimat”.

Conform liderilor PSD şi UCM, “în eventualitatea accederii în Parlament, UCM şi PSD vor pleda pentru o reevaluare critică a tot ce s-a făcut ilegal în activităţile de privatizare a proprietăţii de stat. Toate fărădelegile comise în procesul privatizării proprietăţii de stat vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice, cu sesizarea Procuraturii Generale în sensul anulării lor şi pentru readucerea acestui proces în albia legalităţii, echităţii şi transparenţei”.

Apel către alegătorii din Republica Moldova Acţiune comună la Bălţi a OT ale PLDM, PL şi AMN