Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 24 iunie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC reaminteşte studenţilor modalitatea de votare

Comisia Electorală Centrală (CEC) atenţionează studenţii că au mai rămas 3 zile pentru depunerea declaraţiei cu privire la noul loc de şedere. Studenţilor cu viza de reşedinţă temporară în cămin li se reaminteşte că conform Codului Electoral ei sunt obligaţi să voteze la secţia de votare corespunzătoare adresei căminului respectiv. Pentru a vota în altă secţie de votare, inclusiv la domiciliul permanent, ei pot depune o declaraţie, pînă la 26 iunie 2009, inclusiv, la organul Administraţiei Publice Locale din localitatea în care doresc să voteze. Declaraţia se depune personal de către solicitant la prezentarea buletinului de identitate cu fişa de însoţire în original şi în copie. După depunerea declaraţiei persoanele vor fi înscrise în lista electorală de bază a secţie de votare în care urmează să voteze. Dacă reşedinţa temporară în cămin expiră pînă la data alegerilor parlamentare, atunci ei votează la domiciliul permanent. Declaraţiile depuse anterior pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 nu sînt valabile, deoarece acest document este de o singură folosinţă. (Sursa: comunicat CEC)

PSD şi UCM ar putea merge pe o singură listă la alegeri

Partidul Social Democrat (PSD) şi Uniunea Centristă din Moldova (UCM) ar putea merge pe o listă comună la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Liderii celor două formaţiuni au spus că în curând vor face publică o decizie. Deocamdată, se mai poartă negocieri. Dumitru Braghiş, liderul PSD, a comunicat pentru Info-Prim că în seara zilei de marţi, 23 iunie, cele două formaţiuni au discutat cum vor merge la anticipate. “Nu am luat o decizie. Urmează să mai vedem. Mai purtăm negocieri şi cu Partidul «Moldova Unită»”, a menţionat Dumitru Braghiş. Într-o conferinţă de presă, Mihai Petrache, vicepreşedintele UCM, a declarat că a purtat negocieri cu PSD şi PDM “până când a apărut factorul Lupu”. Atunci Petrache a mai anunţat că UCM va participa singură la scrutin. Acum, însă, a confirmat că poartă negocieri cu PSD. Petrache a mai spus că partidul său nu a purtat discuţii cu Partidul “Moldova Unită”. (Sursa: Info-Prim)

PCRM: alegerile anticipate este o alegere între extremişti şi statalişti

Alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie este “o alegere între extremişti şi statalişti, între dezordinile de stradă şi Lege, între pierderea ţării şi independenţa ei”. Despre aceasta se spune în declaraţia preelectorală a Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Comuniştii cred că la 5 aprilie ei “au deţinut o victorie detaşată într-o competiţie democratică, corectă”. PCRM consideră că opoziţia nu are nevoie de “putere”, ci de “destabilizarea în continuare a situaţiei social-economice şi de nimicirea statalităţii moldoveneşti”. Comuniştii mai cred că “acum partidele marionete conduse din exterior atacă nu PCRM, ci Patria noastră”. (Sursa: Infotag)

Conservatorii cheamă alegătorii să boicoteze scrutinul din 29 iulie

Partidul Conservator (PC) nu va participa la alegerile parlamentare anticipate şi face apel către cetăţeni să boicoteze scrutinul din 29 iulie, pentru a avea alegeri repetate cu o prezenţă mai mare la urnele de vot. Liderul PC, Natalia Nirca, într-o conferinţă de presă, a explicat gestul de a nu participa la alegeri prin dorinţa de a elimina suspiciunile vizavi de orientarea pro-comunistă a formaţiunii. Cel mai probabil, alegeri repetate ar putea să aibă loc în a doua jumătate a lunii august, perioadă mai convenabilă pentru opoziţia democratică, inclusiv pentru faptul că moldovenii din statele europene vor avea concedii şi vor putea vota, a precizat Natalia Nirca. PC a făcut anterior apel către toate partidele de opoziţie, parlamentare şi extraparlamentare, să meargă la alegeri pe o listă comună. (Sursa: Info-Prim)

APCE constată mai multe încălcări grave în recentele alegeri parlamentare

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) constată că în procesul electoral din 5 aprilie au fost comise mai multe încălcări grave. La 23 iunie, APCE a adoptat o Rezoluţie referitor la funcţionarea instituţiilor democratice în Moldova. Rezoluţia fost pregătită în baza notei informative pregătite de coraportorii APCE pentru Moldova, Josette Durieu şi Egidijus Vareikis, în baza vizitei efectuate la Chişinău la 10 iunie. În Rezoluţie se spune că alegerile din 5 aprilie au fost un test esenţial pentru democraţia din Moldova. Din punctul de vedere al comitetului ad-hoc al APCE, care a monitorizat alegerile, “acestea au întrunit multe standarde internaţionale şi angajamente, dar trebuie efectuate în continuare mai multe îmbunătăţiri care să ducă la un proces electoral liber, fără interferenţa administraţiei şi, astfel, va creşte încredere publicului”. Observatorii au mai constat că procesul electoral a fost marcat de un număr important de imperfecţiuni la capitolul procedural, instituţia publică de televiziune a confundat distincţiile privind reflectarea responsabilităţilor oficialilor de stat şi acţiunile lor electorale, campania electorală a mai fost marcată atît de intimidarea electoratului şi a candidaţilor electorali, cît şi de utilizarea resurselor administrative. APCE regretă că mai multe din problemele identificate la 5 aprilie sînt identice cu cele din alegerile locale din 2007. APCE condamnă faptul că acţiunile de protest care pe 6 aprilie au fost începute pacifist de către un grup de tineri care nu erau de acord cu rezultatele alegerilor din 5 aprilie, au denigrat în acţiuni violente, cu distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. APCE este foarte serios îngrijorată de faptul că autorităţile de la Chişinău au îndeplinit doar parţial recomandările de îmbunătăţire a Codului Electoral. În acest context, raportorii cheamă autorităţile de la Chişinău să respecte Codul Electoral cu mare stricteţe şi recomandă Consiliului Europei să trimită la Chişinău o delegaţie puternică de observatori pentru monitorizarea alegerilor anticipate. La sesiunea APCE din 23 iunie au participat reprezentanţi ai Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră”. (Sursa: Infotag)

PPCD mizează pe tineri

În alegerile parlamentare anticipate, dar şi în viitor, Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) va miza pe tineri. Vicepremierul Iurie Roşca, lider al PPCD, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primii şapte pe lista electorală a PPCD sînt tineri, iar conducerea formaţiunii, în genere, a decis să nu candideze în alegeri. “Vom fi alături de ei, dar nu candidăm”, a declarat Roşca. Liderul PPCD a spus că în partid cei şapte tineri sînt numiţi “cei şapte magnifici”. El a precizat că cinci sînt jurişti, unul economist, iar altul — inginer, că au făcut studii în ţară şi peste hotare şi că au crescut în R. Moldova. Potrivit lui, PPCD a decis astfel să pregătească schimbul de generaţii în politica moldovenească şi s-a arătat satisfăcut de faptul că scoaterea acestei echipe de tineri în prim plan a fost susţinută de toţi liderii din teritoriu a partidului. Ghenadie Vaculovschi, tînărul care merge primul pe lista electorală a PPCD, a menţionat că el şi colegii săi au decis să vină în politică nu pentru a deveni cineva, ci pentru a face ceva. El a declarat că, de-a lungul anilor, tinerii au învăţat multe de la actuala conducere a PPCD şi a menţionat că vor lua în calcul doar lucrurile bune, nu şi cele rele. (Sursa: Infotag)

Membrii filialei Bălţi a PSD părăsesc formaţiunea şi aderă la PD

O parte din membrii organizaţiei teritoriale a Partidului Social-Democrat (PSD) au decis că părăsesc formaţiunea pentru a adera la Partidul Democrat din Moldova (PDM). La o conferinţă de presă, Alexandru Tureac, ex-preşedintele organizaţiei, a spus că pentru moment pleacă 50 de persoane din cele 180. “Cred că în scurt timp mai bine de 80% din membrii filialei, pe care-i cunosc personal, vor pleca din PSD. Decizia de a pleca este legată de faptul că în viitoarele alegeri PSD nu s-a decis clar ce face şi nu a dorit consolidarea formaţiunilor social-democrate. Decizia noastră vine după aderarea lui Marian Lupu la PDM. Credem că el este politicianul care poate aduce stabilitate în ţară”, a spus Tureac. El afirmă că în scurt timp s-ar putea ca mai multe organizaţii ale PSD să adere la PDM. Tureac a menţionat că Marian Lupu se bucură de mare succes în rîndul locuitorilor Bălţi şi, odată cu plecarea sa, Partidul Comuniştilor va pierde mai multe procente din electorat. (Sursa: Infotag)

Oficialităţile de pe lista PCRM nu vor apărea la audiovizualul public decât în ştirile cu caracter electoral

Funcţionarii de stat, prezenţi pe lista Partidului Comuniştilor la alegerile anticipate din 29 iulie, nu vor apărea la audiovizualul public în blocurile informative de ştiri. Dar rămînem deschişi în ceea ce ţine de conferinţele de presă, care vor fi reflectate în blocurile speciale de ştiri, ca şi toate activităţile concurenţilor electorali, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă liderul PCRM, Vladimir Voronin. Potrivit lui Voronin, formaţiunea pe care o conduce a decis să repete propria experienţă folosită la alegerile parlamentare din 2005, cînd demnitarii de stat, care candidau pe lista partidului, nu apăreau la posturile publice. Acest lucru nu se referă la întrevederile cu oficialii străini, care au drept scop promovarea intereselor R. Moldova. Preşedintele PCRM a mai declarat că reprezentanţii formaţiunii vor participa la toate dezbaterile electorale, organizate de diferite instituţii media. “PCRM nu se teme de dezbateri publice cu oponenţii electorali şi va veni în faţa alegătorilor cu un mesaj real şi constructiv, care are drept scop promovarea statalităţii şi suveranităţii R. Moldova”, a accentuat Voronin. (Sursa: Infotag)

Vladimir Voronin acuză opoziţia de faptul că ar fi dirijată “de unele forţe criminale”

Opoziţia moldovenească nu este independentă şi este dirijată din spate de unele forţe criminale, care au influenţă asupra ei, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin. Potrivit lui Voronin, din cei 41 de deputaţi, care au acces în Parlamentul de legislatura a XVII-a, 28 au avut dosare penale sau probleme cu organele de drept. În opinia lui Voronin, despre aceasta vorbeşte şi faptul că toate propunerile PCRM, înaintate pentru depăşirea crizei politice, au fost respinse fără a fi oferite explicaţii şi argumente. Referindu-se la eşecul alegerilor preşedintelui ţării, Voronin a subliniat că “9 deputaţi din partea fracţiunilor de opoziţie au dorit să voteze, dar nu le-a fost permis”, iar unii şi-au evacuat şi familiile din ţară, deoarece se temeau de atacuri din partea elementelor criminale, care dirijează activitatea partidelor de opoziţie. (Sursa: Moldpres)

Ex-spicherul Marian Lupu preferă o alianţă cu partidele pro-europene

Fostul spicher, Marian Lupu, dezminte declaraţiile lui Vladimir Voronin precum că decizia de a părăsi rândurile PCRM s-ar datora supărării pentru faptul că nu ar fi fost desemnat drept candidatul comuniştilor pentru funcţia de şef al statului. Într-un interviu publicat, miercuri, în săptămânalul de limba rusă “SP” din Bălţi, Marian Lupu declară că “nu ar fi fost o onoare pentru mine să fi fost ales preşedintele R. Moldova de un parlament nu tocmai legitim”. Întrebat dacă, eventual, Partidul Democrat, formatiune la care a aderat fostul spicher, va face în viitorul Parlament coaliţie cu comuniştii în anumite chestiuni, inclusiv la alegerea şefului statului, Lupu a declarat că se va da preferinţă partidelor democrate şi pro-europene. (Sursa: Deca-press)

PL: vom câştiga alegerile chiar dacă vom merge mai mult pe jos

“Vom câstiga alegerile parlamentare anticipate, chiar dacă, în campania electorală, vom merge mai mult pe jos, decât cu maşina”, a declarat, miercuri, la o conferinţă de presă, Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal. El a spus că locuitorii Moldovei nu au rămas indiferenţi la apelul PL privind donarea banilor pentru activitatea formaţiunii. “Zilnic vin oameni şi din puţinul care-l au donează pentru noi”, a spus Ghimpu. El a precizat că PL va mai prezenta dovezi că alegerile din 5 aprilie au fost falsificate. (Sursa: Deca-press)