Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 13 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Organizaţii nonguvernamentale cer concurenţilor electorali să garanteze conştient protecţie socială fiecărui cetăţean

Platformele concurenţilor electorali sunt criticate de ONG-uri, cel puţin pe segment social. În jur de 20 de lideri activi în domeniu şi-au pus semnătura sub un apel comun, care îndeamnă concurenţii electorali să garanteze conştient protecţie socială fiecărui cetăţean. Semnatarii subliniază că pornesc de la premisa că fiecare partid care ajunge la guvernare trebuie să depună toate eforturile ca R. Moldova să fie un stat democratic, în care toate persoanele să se bucure de o viaţă de calitate, să aibă oportunităţi egale, şi să beneficieze de acces egal la educaţie calitativă, iar drepturile omului, incluzând cele sociale, să fie promovate şi protejate de către stat. În acest context, ONG-urile solicită partidelor politice să ofere continuitate programelor sociale cărora li s-a dat startul în timpul legislativelor precedente, să păstreze “memoria” instituţională şi să dezvolte parteneriate cu societatea civilă. (Info-Prim)

70 de observatori din CSI vor monitoriza campania electorală şi alegerile din 29 iulie

O echipă formată din 70 de observatori din Comunitatea Statelor Independente (CSI) va monitoriza campania electorală şi alegerile parlamentare din 29 iulie. Despre aceasta a anunţat luni, 13 iulie, prim-vicepreşedintele delegaţiei Comitetului Executiv al CSI, Vladimir Garkun. Potrivit acestuia, delegaţia îşi va începe activitatea începând de luni şi va face publice rezultatele monitorizării pe 30 iulie, a doua zi după alegeri. Garkun a spus că delegaţia va avea reprezentanţi în majoritatea raioanelor R. Moldova. Delegaţia va fi alcătuită din deputaţi, diplomaţi şi funcţionari publici, a mai spus oficialul. (Info-Prim)

Fundaţia “Moldova” din Washington a lansat “o acţiune de mobilizare a voturilor pentru alegerile din 29 iulie”

Fundaţia Moldova din Washington, în colaborare cu organizaţiile diasporei din America de Nord şi Europa, a lansat campania de mobilizare a voturilor: “5 SMS-uri pentru o Moldovă democrată!” Într-un comunicat al fundaţiei se precizează că “această iniţiativă civică şi apolitică are drept scop îndemnarea unui număr cît mai mare de cetăţeni ai R. Moldova să participe pe 29 iulie 2009 la alegerile parlamentare anticipate”. Organizatorii acestei acţiuni îndeamnă cetăţenii R. Moldova de peste hotare “să identifice cel puţin alte cinci persoane pe care le vor îndemna prin intermediul SMS-ului, Twitter, Facebook să meargă la votare indiferent unde se vor afla — fie în străinătate, fie rudele şi prietenii lor din R. Moldova”. (Infotag)

Primăria Chişinău a recepţionat 1900 de cereri privind rectificarea datelor din listele electorale

La o săptămână de la lansarea serviciului on-line de verificare a listelor electorale, peste 12 mii de vizitatori ai paginii oficiale a Primăriei Chişinău au accesat modulul respectiv. Până la acest moment, au fost recepţionate peste 1900 de cereri, prin intermediul rubricii Formular, cetăţenii solicitând rectificarea datelor din listele electorale. În legătură cu numărul foarte mare de adresări privind verificarea datelor în listele electorale, a fost extins termenul de examinare a solicitărilor. Totodată, a fost creat modulul Verifică stadiul de rezolvare a cererii, pentru ca cetăţenii să se poată informa despre rezultatul examinării cererii. Astfel, inserând numărul actului de identitate şi codul din imagine de la rubrica respectivă, veţi primi răspuns despre modul în care a fost examinată adresarea. (comunicat Primăria Chişinău)

Secretarul CoE critică “Moldova 1”

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Terry Davis, se declară îngrijorat în legătură cu acuzaţiile lansate de postul public de televiziune “Moldova 1”, în cadrul unor emisiuni, potrivit cărora persoane angajate de CoE ar fi participat la dezordinile post-electorale din aprilie, se spune într-un comunicat al CoE. “Aceste acuzaţii foarte serioase au fost făcute fără prezentarea oricăror dovezi concludente şi fără a oferi Consiliului Europei sau persoanelor vizate oportunitatea de a replica acestor acuzaţii”, se menţionează în comunicat. Terry Davis spune că “televiziunea moldovenească de stat are multe de învăţat despre ce înseamnă jurnalismul responsabil”. (Info-Prim)

CCA insistă asupra respectării de către radiodifuzori a prevederilor electorale

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) atenţionează radiodifuzorii să respecte Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Într-un comunicat al CCA se spune că mass-media este obligată să respecte toate regulamentele CCA şi prevederile Codului audiovizualului, în vederea informării corecte şi obiective a electoratului privind platformele şi programele politice ale concurenţilor electorali, în aşa mod încât alegătorii să-şi poată exprima liber şi corect dreptul lor constituţional. Consiliul va examina respectarea pluralismului de opinii în programele informative ale instituţiilor publice şi private în cadrul şedinţelor sale publice. (Info-Prim)

Mihail Formuzal: În Găgăuzia alegerile nu vor fi falsificate

În Găgăuzia, alegerile nu vor fi falsificate, a declarat luni, 13 iulie, la o conferinţă de presă başcanul Mihail Formuzal. “Dacă în Moldova se organizează alegeri o dată la doi ani, atunci în Găgăuzia în fiecare an avem alegeri. Acolo unde alegătorii sunt antrenaţi, nu pot exista falsificări. Eu, în calitate de conducător al autonomiei, nu am îndemnat oamenii să voteze pentru o formaţiune aparte. Alegătorii îşi vor da votul aşa cum vor crede că este corect”, a spus guvernatorul. Formuzal a mai spus că în autonomie se crează condiţii egale de promovare pentru toţi concurenţii electorali. Până la moment autonomia a fost vizitată de liderul Alianţei “Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu şi liderul neformal al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu. (Info-Prim)

Simpatizant PLDM spune că a fost atacat de mascaţi în timp ce păzea afişajul electoral al partidului

Ştefan Roşca, simpatizant al Partidului Liberal Democrat (PLDM), spune că a fost atacat de câteva persoane mascate luni dimineaţa, 13 iulie, în timp ce păzea un panou electoral al formaţiunii, amplasat în sectorul Buiucani al capitalei. Acesta a povestit într-o conferinţă de presă că unul dintre mascaţi l-a atacat cu un cuţit, provocându-i o rană adâncă de 6 cm. Ştefan Roşca spune că păzeşte panourile electorale de vandali încă de săptămâna trecută, din proprie iniţiativă. “Doi dintre ei au reuşit să fugă, iar pe al treilea l-am ajuns şi atunci m-a înjunghiat”, a relatat bărbatul. El a mai spus că a chemat imediat poliţia, dar că oamenii legii nu au reuşit să-i prindă pe făptaşi, tineri între 22 şi 25 de ani, bine făcuţi. (Info-Prim)

PL şi PD critică sistemul educaţional

Partidul Liberal (PL) consideră că există o criză şi în sistemul educaţional din R. Moldova, doarece guvernarea comunistă nu a asigurat finanţarea corespunzătoare a sistemului educaţiei. Potrivit Anei Guţu, candidat pe listele PL la funcţia de parlamentar, criza din sistemul educaţional este acutizată de lipsa cadrelor didactice pentru predarea anumitor discipline şi de scăderea calităţii prestaţiei cadrelor didactice tinere la sate. De asemenea, incertitudinea planează şi asupra instituţiilor de învăţămînt preuniversitar, şi anume a şcolilor profesionale şi a colegiilor. Conform liberalilor din cauza statutului lor indefinit, aceste instituţii se confruntă cu mari probleme ce ţin de managementul resurseselor financiare şi umane. Dumitru Diacov, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), de asemenea, atenţionează asupra netransparenţei proiectului Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET), care presupune comasarea unor instituţii de învăţămînt superior şi reorganizarea reţelei instituţiilor de învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate. “Proiectul poate duce la lichidarea a zeci de şcoli profesionale şi de meserii de pe întreg teritoriul R. Moldova, mii de cadre didactice şi personal auxiliar riscînd să-şi piardă locul de muncă”, a spus Diacov. Potrivit liderului PDM, proiectul de restructurare şi reorganizare a reţelei instituţiilor de învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate presupune lichidarea a 20 de instituţii de învăţămînt secundar profesional, iar altele 50 să fie reorganizate. Nici un colaborator al Ministerului Educaţiei şi Tineretului nu a fost de găsit pentru a comenta declaraţiile PL şi PDM. (actualpress.md)

O parte a UCM susţine PDM în alegerile anticipate din 29 iulie, 2009

O parte a Uniunii centriste din Moldova (UCM), care îl susţine pe ex-preşedintele formaţiunii, actualul vicepreşedinte Mihai Petrache, vor susţine partidul Democrat din Moldova, condus de ex-speakerul Marian Lupu. Petrache a anunţat că decizia din 11 iulie privind excluderea sa din UCM este ilegală. “Cu o zi înainte Consiliul republican a UCM a decis excluderea din partid a 42 de membri, care au depus cereri de suspendare din formaţiune pentru a participa pe lista electorală a Partidului Social-Democrat din Moldova. Printre cei excluşi se numără şi Vasile Tarlev, care deşi a fost ales încă în septembrie, 2009 preşedinte al UCM, nu a fost înregistrat de Ministerul Justiţiei”, a precizat Petrache. El a spus că la consiliul republican au participat 26 de membri din cei 43 rămaşi, după excluderea celor 42. “Deciziile noastre au fost perfect legale, ori deciziile pot fi luate cu majoritatea celor prezenţi la şedinţa consiliului”, a mai adăugat el. Petrache a spus că formaţiunea sa a decis să susţină PDM în alegerile anticipate fără a negocia careva funcţii. “Cred că diferenţa între Vasile Tarlev şi Marian Lupu este ca între cer şi pămînt, la capitolul organizare, personalitate”, a precizat el. (Infotag)

Vasile Tarlev îl acuză pe Mihai Petrache pentru că “doreşte să distrugă UCM”

“Acţiunile lui Mihai Petrache, ex-vicepreşedintele Uniunii centriste din Moldova prin care s-a anunţat excluderea din partid a mai multor membri ce candidează pe lista electorală a Partidului Social-Democrat din Moldova, au menirea de a submina şi distruge formaţiunea”. O declaraţie în acest sens a făcut Vasile Tarlev, liderul Uniunii centriste din Moldova, care a fost ales în calitate de preşedinte a formaţiunii în septembrie, 2008, dar nu a fost înregistrat de Ministerul justiţiei. La o conferinţă de presă luni, Vasile Tarlev a spus că Mihai Petrache a fost cumpărat pentru a face toate declaraţiile, iar deciziile luate de consiliul republican al UCM sub conducere lui Petrache nu sînt legale, ori la acesta au participat doar 17 membri din 84. “La consiliul întrunit de UCM la 11 iulie, au participat 80 de membri ai consiliului politic, nu au participat patru membri, printre care şi Petrache care au fost excluşi din partid. Mihai Petrache a fost exclus pentru lansare proiectului privind Federalizarea Moldovei, care este unul aberant”, a precizat Tarlev. El a spus că fostul membru a UCM, Mihai Petrache a decis să susţină o altă formaţiune politică deoarece i-au fost oferiţi bani. (Infotag)

Vicepreşedintele raionului Căuşeni, membru PPCD a aderat la PSDM

Vice-preşedintele raionului Căuşeni din partea Partidului Popular Creştin Democrat Nicolae Bîrlădeanu, cavaler al ordinului “Ştefan cel Mare” a anunţat luni că pleacă din PPCD şi aderă la partidul Social Democrat din Moldova. Bîrlădeanu a spus că este extrem de dezamăgit de prestaţia PPCD. El a spus că a fost ademenit de toate partidele parlamentare, partidele de dreapta. “Totuşi mă regăsesc cel mai bine la PSD. Ştiu că şi alţi membri ai filialei PPCD din Căuşeni, care numără peste 400 de membri, mă vor urma pe mine. Pentru moment am venit singur să îmi anunţ retragerea din rîndurile PPCD, nici măcar conducerea formaţiunii respective nu am informat-o”, a specificat Bîrlădean. El a îndemnat electoratul să voteze pentru partidele anticomuniste şi nici într-un caz pentru Partidul Comuniştilor sau partidul Democrat. “PDM este un proiect comunist. Eu am aderat la PSD deoarece mi s-a promis că formaţiunea este anticomunistă”, a concretizat el. Tot astăzi PPCD a lansat un comunicat de presă în care anunţă excluderea lui Nicolae Bîrlădeanu din rîndurile formaţiunii pentru comportament “imoral şi degradant”. (Infotag)

AMN spune că Moldtelecom ar fi impusă să cumpere o companie de telefonie mobilă falimentară

Conducerea Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) spune că preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, impune compania de telefonie cu capital de stat “Moldtelecom” SA să cumpere, “la preţ fabulos şi dubios”, operatorul de telefonie mobilă “Eventis”, care este în prag de faliment. “Este o afacere dubioasă care, odată înfăptuită, ar putea afecta inclusiv cei peste 7 mii de angajaţi ai Moldtelecom-ului. În plus, Moldtelecom are propriul operator de telefonie mobilă, care supravieţuieşte cu greu în condiţiile crizei mondiale”, a declarat Urecheanu luni, 13 iulie, într-o conferinţă de presă. Potrivit liderului AMN, Voronin impune operatorul naţional să dea 100 mln de dolari pe “Eventis”, deşi compania costă de 3–4 ori mai puţin, în condiţiile actualei crize economice. Liderul AMN spune că fostul director de la Moldtelecom, Gheorghe Ursachi a fost demis recent din funcţia sa pentru că “este un patriot al neamului şi nu şi-a permis această corupere”. Potrivit lui Urecheanu, tranzacţia i-ar fi impusă lui Voronin de anumite cercuri de interese din Rusia, şi nu neapărat de către oficiali moscoviţi. Iurie Ungureanu, consilier la “Moldtelecom”, a spus că, deocamdată, conducerea companiei nu a făcut comentarii pe marginea acestor declaraţii. (Info-Prim)

Comsomoliştii laudă politica de tineret a PCRM

“S-a făcut şi s-a făcut foarte mult în vederea promovării politicilor de tineret de către guvernarea comunistă”. Declaraţii în acest sens au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, tinerii candidaţi comunişti în Parlamentul Republicii Moldova. Grigore Petrenco a exemplificat acest fapt prin crearea condiţiilor stimulatorii de dezvoltare a tineretului, precum majorarea salariului pentru tinerii specialişti, acordarea locuinţelor tinerilor absolvenţi la angajare în localităţile rurale, crearea oportunităţilor pentru deschiderea afacerilor etc. Un alt vorbitor, Ion Ceban, a respins criticile potrivit cărora guvernarea comunistă nu ar acorda şanse pentru afirmarea tinerilor în ţară. “Cu 10 ani în urmă tinerii erau mult mai derutaţi decît acum, iar dorinţa lor de a rămîne şi de a face carieră în patrie astăzi este mult mai mare”, a menţionat candidatul PCRM. (Moldpres)

MAE face istorie

Mişcarea Acţiunea Europeană a anunţat luni, 13 iulie, că se va retrage din cursa electorală pe final de campanie. “Pentru prima oară în istoria politică a Moldovei, un partid alege să se retragă încă de la începutul perioadei electorale, fără a renunţa însă la a face campanie electorală pentru o idee”, se spune într-o declaraţie a MAE. Formaţiunea îşi propune să participe la toate dezbaterile, la care va promova ideea debarcării puterii comuniste de la putere, a spus într-o conferinţă de conferinţă de presă liderul MAE, Anatol Petrencu. El a subliniat că MAE şi-ar fi dorit participarea la alegeri pe o listă naţională, formată din partide de opoziţie, şi şi-a exprimat regretul că acest deziderat nu a fost îndeplinit. Petrencu a mai spus că MAE va încerca să convingă electoratul indecis să facă o alegere corectă, va promova un mesaj foarte clar anticomunist şi va îndemna susţinătorii să aleagă unul din partidele parlamentare de opoziţie. (Info-Prim)

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” mizează să obţină 10–12% din voturile alegătorilor indecişi

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” estimează că 60% dintre alegători mai fac încă parte din categoria electoratului indecis. Formaţiunea mizează să obţină voturile a 10–12% dintre aceştia. Partidul Ecologist “Alianţa Verde” şi-a prezentat programul la o conferinţă de presă luni, 13 iulie. “Circa 65% din fântâni sunt poluate, râurile — înnămolite, iar tăierea pădurilor şi gunoiştile neautorizate şi neamenajate afectează grav mediul. Vom pro mova şi vom atrage proiecte de curăţare a râurilor, avem deja solicitările şi ofertele necesare”, a spus Vladimir Braga. În afară de soluţionarea problemelor ecologice, “Alianţa Verde” îşi propune să păstreze integritatea teritorială a ţării, să asigure respectarea drepturilor omului şi pluralismul de opinii, tradiţiilor, obiceiurilor românilor — 80% din băştinaşii R. Moldova, dar şi a altor etnii care conveţuiesc pe teritoriul ţării. Pledează pentru dezvoltarea durabilă a concepţiei ecologice şi stoparea degradării biologice. (Info-Prim)

PLDM acuză PCRM de organizarea de provocări în adresa sa

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) acuză autorităţile comuniste de organizarea provocărilor la întîlnirile electorale ale sale. PLDM a difuzat o declaraţie în care precizează că, sîmbătă, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întîlnire cu alegătorii din oraşul Orhei. “La intrare în sediul primăriei şi-a făcut apariţia un grup de provocatori în stare de ebrietate, care au încercat să zădărnicească întîlnirea electorală. Deşi organizatorii au cerut intervenţia poliţiei, aceasta nu şi-a onorat obligaţiunile de serviciu şi nu a curmat acţiunile provocatoare”, se spune în documentul citat. PLDM susţine că “unul din cei zece provocatori, recidivistul pe nume Denis, a recunoscut că ei au fost trimişi special de către ofiţerul poliţiei criminale, Roman Leahu, pentru a împiedica desfăşurarea întîlnirii lui Vlad Filat cu alegătorii” şi că “pentru acest serviciu li s-a promis o atitudine tolerantă din partea organelor de ordine şi anumite favoruri”. În declaraţie se spune că, în aceeaşi zi, tot în raionul Orhei a avut loc “o altă provocare, îndreptată de data acesta împotriva candidatului PLDM, Vitalie Nagacevschi”. PLDM condamnă “aceste acţiuni provocatoare ale autorităţilor comuniste”, sesizează observatorii locali şi internaţionali asupra acestor grave încălcări şi cere Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale şi Ministerului de Interne “să întreprindă toate măsurile pentru respectarea legislaţiei electorale”. (Infotag)

Magnificii adună idei pentru renovarea Moldovei

Magnificii din PPCD au dat start Programului Naţional “Ai o idee? Spune!”, în cadrul căreia vor aduna idei ale populaţiei, pentru a le include în platforma electorală a partidului “Să renovăm Moldova”. Tânăra generaţie a PPCD îşi propune discutarea publică a ideilor de schimbare în ţară, mizând pe populaţia activă să ia parte în acest proces. Preţ de 2 săptămâni candidaţi pe lista PPCD vor vizita raioane ale ţării, unde vor organiza dezbateri publice. Cele mai valoroase idei vor intra în platforma PPCD. Acestea vor fi prezentate ulterior în cadrul unei conferinţe de presă. Prima dezbatere a avut loc chiar în faţa Gării Auto de Nord, sâmbătă, 11 iulie, unde s-au adunat susţinători ai PPCD. Aceştia le-au propus magnificilor, aşa sunt numiţii primii şapte tineri de pe lista PPCD, să promoveze relaţiile de bună vecinătate cu România şi Ucraina, să anuleze regimul de vize cu România, să implice tineretul în viaţa socială, economică şi politică a statului, să lupte împotriva corupţiei şi să susţină producătorul autohton — toate, dacă vor accede în Parlament. (Info-Prim)