Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 15 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu şeful Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor parlamentare

Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit astăzi cu şeful Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, Boris Frlec. Voronin a salutat prezenţa observatorilor OSCE în ţara noastră, reiterînd intenţia fermă a conducerii R. Moldova de a asigura caracterul liber şi corect al alegerilor din 29 iulie, inclusiv cu suportul Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului. În context, Preşedintele a menţionat că scopurile Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor parlamentare anticipate, ale altor observatori internaţionali privind desfăşurarea democratică şi transparentă a scrutinului parlamentar anticipat coincid cu cele ale conducerii R. Moldova. Şeful statului a mai relevat că autorităţile moldoveneşti au lansat diverse iniţiative şi au întreprins acţiuni concrete, menite să elimine carenţele depistate în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi să asigure corectitudinea desfăşurării campaniei electorale, a procesului de votare şi totalizării rezultatelor acestuia. Preşedintele s-a referit în particular la acţiunile de verificare temeinică a listelor electorale, precum şi la modificarea legislaţiei în vigoare la compartimentul reducerii pragului electoral pentru partide şi a procentului prezenţei cetăţenilor la vot necesar pentru valabilitatea scrutinului. (Moldpres)

Birourile electorale şi-au început activitatea

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie au fost constituite cu 9 birouri electorale mai multe decât în campania electorală precedentă. Acestea şi-au început activitatea începând cu ziua de azi, 15 iulie. Eugeniu Ştirbu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a spus că în actuala campanie în mun. Chişinău au fost constituite cu 4 birouri electorale mai multe, iar în teritoriu cu 5. Din componenţa birourilor fac parte câte trei consilieri locali şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare — PCRM, PL, PLDM şi AMN, în funcţie de numărul de mandate obţinute în legislativul de legislatura a XVII-a. Ştirbu a mai spus că începând de azi, membrii CEC desfăşoară seminare cu secretarii consiliilor locale, cu secretarii primăriilor şi cu preşedinţii birourilor electorale. “Seminarele au loc pentru a discuta probleme legate de pregătirea secţiilor de votare, verificarea listelor electorale şi alte chestiuni organizatorice”, a spus preşedintele CEC. (Info-Prim)

În viitorul parlament vor accede cinci formaţiuni politice — “Vox Populi 2009”

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci formaţiuni ar trece pragul electoral de 5%: Partidul Comuniştilor din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” şi Partidul Democrat din Moldova. La conferinţa de presă susţinută astăzi, Asociaţia sociologilor şi demografilor au prezentat sondajul “Vox populi 2009”, în care este reflectată situaţia social-economică şi politică din societatea moldovenească înainte de anticipatele din 29 iulie. Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 iulie 2009, la el participînd 1592 de persoane. Conform sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar acumula — 29,7%, PL — 13,3%, PLDM — 12,8%, AMN — 7,8%, PDM — 7,1%. Acelaşi sondaj arată că de cea mai mare încredere în rîndul populaţiei se bucură PCRM — 44,5%, PL — 35,6%, PLDM — 34,1%, AMN — 21,8%, PDM — 18,2%. Peste 67% din respondenţi susţin că vor ieşi să voteze. (Infotag)

Vladimir Voronin, Dorin Chirtoacă şi Vladimir Filat se bucură de cea mai mare încredere în rîndul populaţiei — “Vox Populi 2009”

Liderul Partidului Comuniştilor din Moldova, Preşedintele Vladimir Voronin se bucură de cea mai mare încredere în rîndul populaţiei, ratingul acestuia fiind de — 22,3%. Aceste date se conţin în sondajul “Vox populi 2009”, realizat de Asociaţia sociologilor şi demografilor în perioada 1-10 iulie 2009 şi prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă. Conform sondajului, Voronin este urmat de vicepreşedintele Partidul Liberal, primarul general Dorin Chirtoacă. În el au încredere 18% din respondenţi. Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova Vladimir Filat se bucură de încrederea a 14,9% din respondenţi. El este urmat de proaspătul lider al Partidului Democrat, ex-speakerul Marian Lupu, cu 13,7%, dar şi de premierul Zinaida Greceanîi — 11,1%. Liderul Alianţei “Moldova Noastră”, Serafim Urechean, se bucură de încrederea a peste 10% din electorat. În acelaşi sondaj se arată că aproape 54% din respondenţi cred că lucrurile în Moldova merg într-o direcţie greşită, iar peste 77% spun că sînt afectaţi de criza financiară. (Infotag)

O treime din locuitorii Moldovei cred că de pe urma evenimentelor din 7–8 aprilie cel mai mult a avut de cîştigat PCRM

Aproape o treime din locuitorii Moldovei cred că de pe urma acţiunilor de protest ce au avut loc la 7–8 aprilie la Chişinău cel mai mult au avut de cîştigat partidul Comuniştilor din Moldova. Acesta date se conţin în sondajul “Vox populi 2009” realizat Asociaţia sociologilor şi demografilor din Moldova şi prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă. În sondaj se arată că peste 23% din respondenţi cred că nimeni nu a avut de cîştigat din acele proteste, 19,7% — Preşedintele ţării, iar 13,1% — partidele. Întrebaţi dacă cred că acele acţiuni de protest au fost influenţate de forţe din exterior aproape 30% din respondenţi nu au ştiut ce să răspundă, 24,9% cred că nu le-a influenţat nimeni din exterior, iar 24,5% cred că acest lucru l-a făcut România. Peste 12% din respondenţi cred că evenimentele au fost influenţate de Rusia, iar 5% cred că de Uniunea Europeană. Peste 31% din respondenţi cred că evenimentele din 7–8 aprilie au fost organizate de opoziţie, 25% cred că acestea au fost o provocare politică din partea autorităţilor, iar 11,5% un protest din partea tinerilor. Sondajul mai arată că 43,5% cred că acţiunile de protest nu au continuat, deoarece conducerea ţării a speriat tineretul protestatar, peste 18% cred că acele proteste au fost o expresie emotivă, care nu putea fi de durată, iar peste 11% consideră că opoziţia nu a dorit să conducă acţiunile de protest. Jumătate din respondenţi cred că cetăţenii R.Moldova nu au reuşit să primească informaţie veridică despre evenimentele ce au avut loc la 7–8 aprilie, 24,3% cred însă că aceştea au fost bine informaţi, iar aproape 24% nu au un răspuns. (Infotag)

PLDM propune Consiliului Europei să condamne comunismul în secolul XXI

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a adresat miercuri o scrisoare deschisă secretarului general al Consiliului Europei (CE), Terry Davis, prin care-i propune completarea rezoluţiei CE cu privire la condamnarea regimurilor comuniste totalitare din sec.XX cu un capitol nou prin care ar fi condamnat comunismul în sec. XXI. El a făcut publică scrisoarea în cadrul unui briefing. Liderul PLDM susţine că “R. Moldova, spre marea noastră ruşine, continuă să fie o pată pe obrazul Europei — unica ţară europeană condusă de un regim comunist, care, în esenţă, nu diferă cu mult de acele regimuri comuniste care au suprimat democraţia în Europa decenii întregi în secolul XX”. “Ceea ce s-a întîmplat după 7 aprilie în R. Moldova a fost apogeul manifestăriii naturii dictatoriale a comuniştilor. Imagini cu tineri torturaţi de poliţie, omorîţi în bătaie, imagini cu mame căutîndu-şi copiile pe la porţile închisorilor arhipline cu copii mutilaţi au făcut înconjurul lumii. Confruntînd aceste imagini cu cele vechi, istorice, din perioada de tristă faimă a NKVD-ului sovietic, nu am găsit mari diferenţe, deşi, la prima vedere, o astfel de situaţie pare imposibilă în Europa secolului XXI”, menţionează Filat. (Infotag)

PCRM va opta pentru consens politic în viitorul parlament

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova va propune partidelor politice, care vor accede în Parlament, după alegerile din 29 iuie curent, cinci repere de activitate comună, care vor avea drept scop consolidarea societăţii. Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, liderul PCRM, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că acestea ţin de activitatea comună în depăşirea consecinţelor crizei economice mondiale, activitatea legislativă şi politică comună pentru modernizarea europeană a R. Moldova, recunoaşterea reintegrării ţării drept principala sarcină a statalităţii moldoveneşti, dezvoltarea în continuare a politicii naţionale a Moldovei, bazată pe consolidarea şi susţinerea identităţii moldoveneşti şi a altor etnii din ţara noastră, precum şi menţinerea şi întărirea parteneriatului Moldova cu Rusia, precum şi intensificarea eforturilor ţării în vederea dezvoltării colaborării mutilaterale în cadrul CISI. Potrivit Preşedintelui, “aceste cinci principii vor rămâne foarte importante pentru consolidarea societăţii”. Voronin a accentuat că indiferent dacă PCRM va deţine mai mult de 60 de mandate în viitorul Parlament, formaţiunea sa are misiunea şi este obligată să iniţieze consolidarea societăţii moldoveneşti. (Omega)

Vladimir Voronin laudă opoziţia

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, constată la opoziţia din R. Moldova o schimbare de 180 de grade în actuala campanie electorală. Oponenţii politici ai PCRM au început să vorbească ceva mai mult despre independenţa şi necesitatatea unirii teritoriale a R. Moldova, a spus Voronin la o conferinţa de presă, miercuri, 15 iulie. El a precizat că “aceasta este o consecinţă a eforturilor pedagogice depuse anume de PCRM”. Liderul PCRM s-a declarat surprins că în actuala campanie electorală partidele de opoziţie nu învinuiesc puterea despre o eventuală fraudare a alegerilor, în timp ce în campania precedentă aceste acuzaţii erau frecvente. Voronin a mai constatat că în ţară se constituie în mod evident două forţe politice. Pe de o parte se află PCRM, care respectă consecvent principiile deschiderii spre integrare în interacţiunea cu Uniunea Europeană şi cu CSI. Pe de altă parte, se află patru forţe radicale de dreapta, care nu văd în stat un apărător al intereselor majorităţii, ci doar, cum se spune, “un paznic de noapte”. (Info-Prim)

Mişcarea “Ravnopravie” susţine PCRM

Mişcarea Social — Politică “Ravnopravie” susţine că vorbitorii de limbă rusă din Moldova precum şi reprezentanţii altor etnii trebuie să se consolideze în alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie şi să pledeze pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care este singura formaţiune capabilă să oprească “bacchanalia politică” din ţară şi singurul partid care a susţinut şi a reprezentant, întotdeauna, interesele minorităţilor naţionale. Liderul Mişcării, Valerii Klimenco, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a făcut încercări să discute despre perspectivele de reprezentare a intereselor minorităţilor naţionale cu liderii celor trei formaţiuni liberale — AMN, PL şi PLDM. “Din cele patru partide, care au şanse să acceadă în Parlamentul următor propunerea noastră a fost acceptată doar de o singură formaţiune — PCRM”, a menţionat Klimenco. În acest context, liderul de la “Ravnopravie” a subliniat că “unicul partid care a acceptat a fost PCRM, unde am obţinut susţinere, am purtat negocieri şi PCRM a acceptat să discute aceste probleme”. (Omega)

Sistemul de sănătate ar trebui să fie o prioritate republicană, PL

Sistemul de sănătate din R. Moldova este perimat, iar instituţiile medicale — îmbătrânite moral şi fizic, constată Partidul Liberal (PL). Liberalii consideră că domeniului ocrotirii sănătăţii ar trebui să fie un domeniu de prioritate republicană, în special în sistemul de asistenţă medicală primară din localităţile rurale, se spune într-o declaraţie a PL. Potrivit datelor statistice citate de PL, peste 300 de sate sunt fără doctori. În oraşe mari, precum sunt Chişinău, Bălţi, Soroca, Orhei, Cahul, Ungheni, se resimte lipsa cadrelor medicale, iar în circa 14 raioane necesarul de specialişti este acoperit în proporţie de doar 60–70 la sută. PL consideră că ieftinirea medicamentelor în farmaciile de stat este o minciună electorală, “pentru că guvernul promovează o politică inechitabilă şi netransparentă a medicamentului”. În scopul ameliorării situaţiei, liberalii consideră necesară majorarea alocărilor bugetare pentru sănătate până la 7% din PIB, deschiderea centrelor regionale de diagnostic, înzestrate conform ultimelor standarde tehnice din domeniu, descentralizarea sistemului de sănătate şi oferirea autonomiei instituţiilor medicale, majorarea considerabilă a salariilor lucrătorilor din sfera ocrotirii sănătăţii şi asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la servicii medicale de calitate. (Info-Prim)

PPCD a susţinut o conferinţă de presă la Piaţa Centrală din capitală

Tinerii de pe lista electorală a Partidului Popular-Creştin Democrat (PPCD) au susţinut miercuri, 15 iulie, o conferinţă de presă de la o tejghea din Piaţa Centrală, spunând că transmit astfel mesajul că Moldova nu are nevoie de intermediari. “Intermediarii măresc preţul de două-trei ori până producţia ajunge la consumatori”, a declarat Victor Ciobanu, candidat PPCD. Creştin-democraţii propun un proiect de lege, prin care autorităţile publice locale se obligă să ofere tuturor producătorilor autohtoni legitimaţii de producător, care le-ar permite vânzările pe piaţă, evitând intermediarii, s-a spus la conferinţă. PPCD pledează ca producătorul autohton să fie susţinut de stat prin diverse subvenţii şi reduceri substanţiale de taxe. R. Moldova poate deveni un lider regional în exportarea produselor agricole numai cu ajutorul statului care se obligă să investească în acest domeniu, şi să optimizeze politica creditară faţă de producătorul autohton, oferind credite preferenţiale, susţin creştin-democraţii. (Info-Prim)

CEC obligă AMN să-şi retragă un spot electoral

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) este obligată să retragă din grila de emisie a instituţiilor audiovizuale spotul publicitar electoral în care utilizează imagini cu persoane maltratate şi decedate ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia Electorală Centrală (CEC) în şedinţa de marţi, 14 iulie, ca urmare a contestaţiei din partea reprezentantului Partidului Comuniştilor. PCRM a invocat în contestaţia depusă la CEC că spotul AMN ar fi în defavoarea sa. “Se fac insinuări nepermise, care afectează grav imaginea şi defăimează concurentul electoral PCRM”, a menţionat Sergiu Sârbu, reprezentantul PCRM la CEC. Mai mult, el a spus că aceste imagini sunt denaturate. Iurie Ciocan, secretarul CEC, a subliniat că acţiunile concurenţilor electorali în favoarea sau defavoarea candidaţilor trebuie să ţină cont şi de aspectul deontologic. (Info-Prim)