Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 8 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Încep dezbaterile la “Teleradio-Moldova”

Joi, 9 iulie, IPNA Compania “Teleradio Moldova” va organiza primele dezbateri electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie. Ordinea participării primilor opt concurenţi electorali la două runde de dezbateri a fost decisă miercuri, 8 iulie, prin tragere la sorţi. La TV dezbaterile vor avea loc la 19.40, 21.40 şi 22.30, iar la radio — la 8.00, 11.00 şi 17.00. Emisiunile vor dura 30 de minute, fiecărui concurent electoral fiindu-i rezervate câte 12 minute. Luni, 13 iulie urmează să se decidă, prin aceeaşi modalitate, şi participarea în dezbateri a celorlalţi concurenţi, care au depus dosarele la Comisia Electorală Centrală. (Info-Prim)

Mass-media devine tot mai tendenţioasă

“După primele două săptămâni de campanie nu se observă nicio îmbunătăţire, mass-media devin tot mai active, numărul de ştiri cu caracter electoral este tot mai mare şi, respectiv, acestea devin tot mai tendenţioase, tot mai părtinitoare”, a declarat directorul interimar al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Nadine Gogu, miercuri, 8 iulie, la o conferinţă de presă. Posturile de radio şi televiziune cu acoperire naţională au continuat să admită abateri grave de la principiile etice, se spune într-un comunicat emis de CIJ. O echipă de observatori monitorizează activitatea Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Prime TV şi EU TV, şi a efectuat cel de-al doilea raport pentru perioada 29 iunie — 5 iulie. “În unele cazuri posturile menţionate au încălcat prevederile Codului audiovizualului şi ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale, aprobat de Comisia Electorală Centrală”, relevă raportul de monitorizare, efectuat în cadrul Coaliţiei Civice pentru alegeri libere şi corecte — Coaliţia 2009. (Info-Prim)

Cei “7 magnifici” la înălţime

Îmbrăcaţi în salopete albastre, pe acoperişul unei clădiri cu 10 etaje, tinerii din fruntea listei electorale a Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), au prezentat miercuri, 8 iulie, platforma electorală a formaţiunii: “Renovarea Moldovei”. “Această imagine nouă, renovată, a PPCD pledează pentru schimbarea generaţiilor politice şi a liderilor. La fel, avem nevoie de o renovare a Constituţiei, prin care preşedintele R. Moldova să nu aibă dreptul exclusiv de a dizolva Parlamentul. Acesta ar trebui doar să iniţieze un referendum civil referitor la aceasta întrebare. Preşedintele nu trebuie să aibă dreptul exclusiv de a desemna prim-ministrul, ci să fie obligat să numească în funcţie acea candidatură pe care o propune majoritatea parlamentară. Iar membrii Guvernului să fie demişi demişi numai după o decizie a Parlamentului”, a declarat Igor Ciuru, candidat PPCD. Tinerii din PPCD promit că, dacă ajung în legislativ, vor demarca funcţiile politice de cele publice. Ghenadie Vaculovschi, primul pe lista PPCD, spune că partidul are ca şi obiectiv integrarea R. Moldova în UE, dar şi accelerarea convorbirilor cu UE în scopul încheierii contractului de asociaţie, zonă comercială liberă şi regim fără vize. (Info-Prim)

Ex-candidatul independent Sergiu Banari va face “voluntariat anticomunist”

Consilierul municipal de Bălţi Sergiu Banari, ex-candidat independent în alegerile parlamentare din 5 aprilie, îşi cheamă alegătorii să nu voteze nici într-un caz pentru Partidul Comuniştilor, Partidul Democrat, Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Social-Democrat, dar să opteze pentru Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat sau Alianţa “Moldova Noastră”. El a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că PL, PLDM şi AMN sînt unicele formaţiuni care reprezintă cu adevărat opoziţia în R. Moldova. El a declarat că, împreună cu alte 300 de persoane din echipa sa, a decis să participe în această campanie electorală “în calitate de voluntari anticomunişti, care vor explica alegătorilor adevărul despre protestele din 6 şi 7 aprilie, precum şi despre pericolul pentru ţara noastră din partea comuniştilor şi a clonelor sale politice”. (Infotag)

PL cere guvernării să înceteze subminarea administraţiei publice locale

Partidul Liberal cere conducerii de vârf a ţării să înceteze practica de a susţine financiar doar localităţile care au votat cu Partidul Comuniştilor (PCRM), privând cetăţenii din alte sate şi oraşe de servicii de utilitate publică, prin îngheţarea conturilor. Puterea comunistă subminează constant administraţia publică locală prin dictatură şi manipulare, a spus Mihai Ghimpu, preşedintele PL, miercuri, 8 iulie, într-o conferinţă de presă. Liderii PL consideră că, în urma politicii distructive a guvernării comuniste, localităţile rurale din ţară se află în cea mai proastă situaţie de la declararea independenţei. Aceştia au cerut autorităţilor comuniste să înceteze orice formă de subminare a administraţie i publice locale şi să asigure autonomia publică prin descentralizarea administrativă şi financiară, să nu condamne satele şi oraşele la subdezvoltare, sărăcie şi mizerie şi să asigure tuturor cetăţenilor, indiferent de opţiunea lor politică şi, respectiv, a primarului din localitatea lor, drepturi egale de dezvoltare. (Info-Prim)

AMN în apărarea fermierilor

Fermieri din republică susţin că subvenţionarea din partea statului este una haotică, se distribuie în funcţie de culoarea de partid. Ei cer majorarea sumei de subvenţiilor pentru anul 2009 până la un miliard de lei şi excluderea taxei pe valoare adăugată. Declaraţii în acest sens au fost făcute miercuri, 8 iulie, la o conferinţă de presă a Alianţei “Moldova Noastră”. Valeriu Cosarciuc, preşedintele staff-ului AMN, a declarat că 75% din milionul neoficial de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotare, o constituie ţăranii. Potrivit lui, statului îi convine exodul masiv al cetăţenilor. Gheorghe Malcoci, fermier din satul Moleşti, raionul Ialoveni, candidat la funcţia de deputat pe lista AMN, a spus că subvenţiile de stat pentru ţărani în sumă de 300 mln lei, prevăzute în bugetul pentru 2009, ar trebui să constituie circa 1 mlrd lei. Fermierii s-au plâns şi de lipsa unei pieţe de desfacere. Alexei Ivanov, fermier din raionul Orhei, spune că nu are acces cu marfa sa nici la piaţa din Chişinău, dar nici în cele din alte localităţi. Ion Bârsa, deţinător de plantaţii de vii, a spus la conferinţă că majoritatea viticultorilor au abandonat afacerea, după ce au pierdut principala piaţă de desfacere care este Rusia. În acelaşi timp, fermierii au spus că piaţa UE ar fi una şi mai convenabilă, din cauza preţurilor mai mari, însă nu există mecanisme de export bine puse la punct. (Info-Prim)

Tinerii liberali cer CEC să prelungească pînă la 24 iulie termenul de depunere a cererilor de schimbare a domiciliului

Organizaţia de tineret a Partidului Liberal (PL) cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) să prelungească pînă la 24 iulie termenul de depunere a declaraţiei de votare la locul aflării. despre aceasta se spune într-un apel al PL transmis miercuri la CEC. Tinerii au mai organizat un miting în faţa CEC, unde scandau “Vrem să votăm!”. Circa 50 de persoane ţineau placarde cu inscripţiile “Ciocanu (secretarul CEC) nu permite studenţilor să voteze!”, “Peste 50 mii de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a vota!”, “Vrem să votăm acasă!”, “Votul este dreptul constituţional!”, “Nu împiedicaţi tinerii să meargă la vot!”. Ei s-au adresat personal secretarului CEC Iurie Ciocan cu cererea de a da un răspuns cît mai rapid la solicitarea lor. “Noi vom examina cererea la şedinţa CEC şi vom oferi un răspuns bazat pe Codul Electoral”, a spus Ciocan. Secretarul CEC le-a dăruit tinerilor liberali două exemplare ale Codului Electoral, “pentru studierea minuţioasă a legislaţiei”. Tinerii au declarat că vor ieşi la miting pînă ce nu or primi un răspuns satisfăcător. (Infotag)

PCRM califică problema reîntregirii ţării drept principala problemă a statalităţii moldoveneşti

Partidul Comuniştilor califică problema reîntregirii ţării drept principala problemă a statalităţii moldoveneşti, rezolvarea căreia într-adevăr oferă Moldovei perspectiva reală de integrare europeană şi de edificare a unei societăţi democratice durabile, dezvoltate, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă candidatul la funcţia de deputat pe listele PCRM, Vasilii Şova. În opinia lui Şova, PCRM rămîne singurul partid care pledează pentru reîntregirea ţării, pentru restabilirea coeziunii civice şi a integrităţii teritoriale, pentru soluţionarea paşnică şi fără conflict a problemei transnistrene. Analizînd dinamica procesului de reglementare a problemei transnistrene, Şova a menţionat că crearea unui oarecare consens între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă privind soluţionarea echitabilă a problemei transnistrene, formează în persoana R. Moldova un spaţiu confortabil pentru un parteneriat strategic dintre Vest şi Est. În acest context candidatul la funcţia de deputat a menţionat că în ultimii ani, datorită eforturilor PCRM s-a încheiat integrarea economică a întreprinderilor transnistrene în cîmpul legal al R. Moldova, controlul internaţional instituit pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucraineane, iar toţi mediatorii în procesul de reglementare transnistreană sînt unanimi privind soluţionarea problemei de integrare teritorială a ţării în formatul de negocieri 5+2. Reprezentantul partidului de guvernămînt consideră că în afară de PCRM nici o altă formaţiune politică din ţară nu dispune de un program sau experţi capabili să soluţioneze problema în cauză. (Moldpres)

PSD vrea să vină la putere “fără lupi şi fără trădători”

Partidul Social Democrat (PSD) promite să transforme Moldova “într-o ţară a păcii şi făuririi”, dacă câştigă alegerile anticipate din 29 iulie. PSD s-a lansat miercuri, 8 iulie, în campania electorală şi şi-a prezentat echipa, formată jumătate din membri PSD şi jumătate din membri ai Uniunii Centriste din Moldova (UCM). Dumitru Braghiş, preşedintele PSD, primul pe listă, a spus că formaţiunea are acelaşi program electoral ca şi în campania precedentă, pentru alegerile din 5 aprilie, dar conţine şi câteva prevederi din programul UCM. Acesta a criticat modul de guvernare, acuzând actuala conduce că “a organizat minuţios revolta din aprilie” pentru a schimba anumite lucruri, inclusiv sediile Parlamentului şi Preşedinţiei. Braghiş îşi cheamă alegătorii să voteze PSD, spunând că “social-democraţii nu sunt nici vasalii Estului, nici clienţii Occidentului”. Al doilea pe lista PSD, liderul neformal al UCM, Vasile Tarlev, a promis ca în această campanie, la conferinţele de presă care vor urma cu regularitate, va face “dezvăluiri şocante despre activităţile comuniştilor aflaţi la conducere”. Acesta a spus că PCRM nu are nici un merit în majorarea salariilor şi achitarea pensiilor. Acest lucru a fost făcut de noi, tehnocraţii, a spus Vasile Tarlev, care a fost premier până în martie 2008. (Info-Prim)

PLDM va cere procuraturii investigarea promovării urii interetnice de către unele mijloace de informare în masă

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) va cere Procuraturii Generale şi instanţei de judecată să se pronunţe pe marginea instigării la ură interetnică, mesaj promovat de unele mijloace de informare în masă. Vlad Filat, liderul PLDM, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că este vorba de mai multe mijloace de informare în masă în masă, afiliate puterii comuniste, dar nu a dorit să numească nici una dintre ele. El a declarat că, de la venirea la putere şi pînă în prezent, comuniştii au segregat societatea pe criterii etnice, au dezbinat poporul, iar presa pe care o controlează au promovat insistent aceste mesaje. Filat a spus că, în scopuri politice, presa aservită puterii “rupe din context declaraţii ale opoziţiei, le truchează şi manipulează opinia publică”. În calitate de exemplu el a adus o declaraţie recentă a deputatului PLDM, Iurie Leancă, sensul căreia a fost deturnat astfel încît în final a ieşit că liberal-democraţii ar fi împotriva minorităţilor naţionale. În opinia sa, campania de manipulare declanşată de putere, prin presa pe care o controlează, este una fără precedent şi a condus la tensionarea maximă a situaţiei în societate. (Infotag)