Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 3 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Comisia Electorală Centrală a deschis o “linie fierbinte” pentru alegători

Comisia Electorală Centrală a deschis la 3 iulie 2009 “linia fierbinte” la care alegătorii pot afla răspunsuri la întrebările legate de procedurile de votare în cadrul alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009. Pentru aceasta, ei vor apela gratuit 0 800 33300 din orice localitate a R. Moldova. La acest număr de telefon nu pot fi depuse contestaţii sau făcute plîngeri. Serviciul “Linia fierbinte a Comisiei Electorale Centrale” va funcţiona în perioada 3 iulie 2009 — 24 iulie 2009, de luni pînă vineri între orele 8.00 şi 17.00 cu pauză între orele 12.00 şi 13.00. CEC a decis să instituie acest serviciu pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să obţină rapid informaţii pertinente referitoare la scrutinul din 29 iulie 2009. (Sursa: comunicat CEC)

Sediul PL de la Orhei a fost incendiat

Sediul filialei Partidului Liberal de la Orhei a fost incendiat de persoane necunoscute. Incidentul s-a produs în dimineața zilei de 3 iulie, după ora 6:00. Potrivit lui Sergiu Miron, președintele organizației teritoriale PL, au fost distruse de flăcări ușa de la intrare, podeaua și alte bunuri. Cazul se investighează. (Sursa: jurnal.md)

Liderul PLDM a iniţiat fondul “Aprilie 2009”

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a lansat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, iniţiativa instituirii unui fond cu denumirea “Aprilie 2009”, care va fi deschis în una din băncile comerciale din R. Moldova şi unde vor fi colectate mijloace “pentru ajutorarea victimelor torturii comuniste”. El a menţionat că acest fond va fi administrat de un Consiliu de administraţie reprezentativ, din care vor face parte inclusiv reprezentanţi ai celor care au avut de suferit. Vlad Filat a anunţat că a făcut prima donaţie în acest fond în mărime de 60 mii lei. Jumătate din sumă a fost acordată vineri dimineaţa familiei lui Valeriu Boboc, “ucis în timpul acelor tragice evenimente”, iar restul va fi împărţită în trei părţi egale şi distribuită familiilor celorlalţi trei tineri care au decedat: Eugen Ţapu, Ion Ţîbuleac şi Maxim Canişev. PLDM pledează pentru demararea unei anchete internaţionale pe marginea evenimentelor din aprilie 2009 şi este convins că “numai o astfel de anchetă obiectivă poate face lumină şi pune punctele pe «i», astfel încît întreaga lume să cunoască adevărul”. (Sursa: Infotag)

“PDM are şanse să devină chiar a două forţă în viitorul Legislativ” — Andrei Popov

“Partidul Democrat din Moldova (PDM) poate deveni în viitorul legislativ chiar şi a doua formaţiune parlamentară ca pondere”. De această părere este fostul director al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), numărul 4 la funcţia de deputat pe lista PDM. Popov a spus că în viitorul Parlament nu va exista o forţă dominantă. “Formaţiunile de centru, cum este PDM, mereu sînt mai avantajate în negocieri. Eu cred că noi vom avea un cuvînt greu de spus la alegerea candidaţilor la funcţiile importante în stat”, a specificat el. Popov a spus că şi-a dat demisia din funcţia de director APE. El a spus că a decis să adere la PDM, deoarece se regăseşte cel mai bine în ideile promovate de acest partid, în special după venirea lui Marian Lupu la conducerea formaţiunii. El a precizat că PDM este un partid de centru-stînga şi este firesc ca şi electoratul său principal să vină din aceste zone, dar şi din rîndul celor 40% care nu au participat la alegerile precedente. “Noi dorim să oferim electoratului o alternativă”. (Sursa: Infotag)

Circa 1000 de buletine de vot au fost depistate în subsolul Preturii s. Râşcani

Angajaţii Preturii sectorului Râşcani au depistat în subsolul instituţiei circa 1000 de buletine de vot. Acestea erau destinate pentru alegerile primarului general al municipiului Chişinău, care au avut loc la data de 3 iunie 2007. De menţionat că în acelaşi bloc îşi are sediul Judecătoria sectorului Râşcani, iar subsolul este unul comun. Angajaţii preturii au anunţat despre aceasta organele de poliţie şi procuratura. (Sursa: comunicat Primăria Chişinău)

PNL a fost înregistrat la CEC şi poate începe campania electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis vineri, 3 iulie, după verificarea documentelor depuse, înregistrarea Partidului Naţional-Liberal în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. PNL va fi al 7-lea în buletinele de vot. În capul listei se află liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, urmată de Anatol Revenco, vicepreşedintele formaţiunii. Locul trei în listă i-a revenit Alexandrei Can. 30% din candidaţii la funcţia de deputat de pe lista PNL sunt din Chişinău. PNL spune că va pleda, pe plan intern, pentru reforme liberale în sfera de afaceri. Pe plan extern, PNL optează pentru ieşirea R. Moldova din CSI, printr-un parteneriat strategic cu România, care i-ar permite R. Moldova să se integreze în NATO şi Uniunea Europeană. 12 candidaţi ai PNL au declarat deţinerea cetăţeniei şi altor state, 14 au declarat depunerea documentelor pentru obţinerea cetăţeniei altui stat. La alegerile parlamentare din 5 aprilie, PNL a mers pe lista Mişcării “Acţiunea Europeană”, acumulând 1.01% din sufragii, la un prag electoral de 6%. (Info-Prim)

PSD şi UCM au prezentat o listă comună la CEC

Partidul Social-Democrat (PSD) şi Uniunea Centristă din Moldova (UCM) au depus vineri, 3 iulie, documentele pentru înregistrarea în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 29 iulie. Formaţiunile merg la alegeri pe o listă comună, cea a PSD. Proporţia candidaţilor înaintaţi este de 50% la 50%. În capul listei este Dumitru Braghiş, preşedintele PSD, urmat de Vasile Tarlev, liderul informal al UCM. Braghiş a declarat presei că primul loc pe listă a fost hotărât în urma tragerii la sorţi, la care a participat dânsul împreună cu Tarlev. Pe listă nu se regăseşte vicepreşedintele UCM, Mihai Petrache. Vasile Tarlev a declarat că este o decizie personală a lui Petrache. Pe listă nu figurează nici reprezentanţi ai Partidului “Moldova Unită”, cu care PSD a purtat negocieri. “Noi avem două locuri vacante pe listă”, a spus Braghiş, lăsând să se înţeleagă că acestea ar putea reveni partid respectiv. Braghiş nu s-a referit la mesajul PSD şi UCM în campania electorală, dar a spus că prioritare sunt “subiectele ce ţin de criza economică, lipsa unui centru politic care ar balansa între extremele de dreapta şi de stânga şi dezvoltarea unui concept despre statalitatea R. Moldova”. PSD este a 8-a formaţiune care a depus actele pentru înscrierea în cursa electorală. (Sursa: Info-Prim)

PL cere demisia mai multor demnitari

Partidul Liberal (PL) a propus, vineri, să-şi prezinte demisia unor astfel de demnitari ca: preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin, premierului Zinaida Grecianâi, ministrului de Interne Gheorghe Papuc, ministrului Sănătăţii Larisa Catrinici şi procurorului general Valeriu Gurbulea. Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a spus că cei cinci demnitari ar trebui să-şi dea demisia după ce au fost făcute publice cauzele adevarate ale decesului lui Valeriu Boboc, în timpul acţiunilor de protest din 7–8 aprilie. În opinia sa, poliţiştii se fac vinovaţi de omorârea tânărului, procurorul general şi ministrul Sănătăţii — de faptul că s-a ascuns cauza adevarată a decesului, iar premierul şi presedintele — pentru că nu au asigurat respectarea drepturilor omului în timpul acelor acţiuni. (Sursa: Deca-press)

Găgăuzii şi-au schimbat preferinţele electorale, afirmă un reprezentant al PCRM

Locuitorii din UTA Găgăuzia şi-au schimbat preferinţele electorale. Această constatare a fost făcută de candidatul la funcţia de deputat în Parlament din partea Partidului Comuniştilor, secretarul Comitetului executiv al PCRM din Comrat, Irina Vlah. “A existat situaţia când am pierdut în cadrul alegerilor pentru postul de başcan, a existat situaţia când am acumulat insuficiente locuri pentru Adunarea Populară din Gagauzia. Totodată, situaţia s-a schimbat radical şi faptul că la alegerile din 5 aprilie, 65% au votat pentru PCRM vorbeşte despre faptul că alegătorul din Gagauzia conştientizează că doar PCRM poate garanta o susţinere reală a regiunii gagauze”, a declarat, vineri, Irina Vlah în cadrul conferinţei de presă, exprimându-şi convingerea că la alegerile anticipate PCRM va acumula nu mai puţin de 70% din voturile locuitorilor din Gagauzia. (Sursa: Omega)

AMN cere anchetarea lui Vladimir Ţurcan

AMN a a depus astăzi o sesizare pe numele Procurorului general, Valeriu Gurbulea şi a directorului SIS, Artur Resetnicov, cerând anchetarea comunistului Vladimir Ţurcan, pe cazul organizării actelor de vandalism din 7 aprilie. Formaţiunea solicită să fie deschis un dosar, în baza art. 341 din Codul Penal “Chemări la răsturnare sau schimbare prin violenţă a orânduirii constituţionale a R.Moldova.” “Acest demers porneşte de la înregistrările publicate de Jurnal TV, care îl arată documentar pe fostul şef al comisiei juridice a Parlamentului cum dă instrucţii provocatorilor, panificând arborarea drapelelor UE şi al României pe principalele instituţii ale statului”, spun liderii AMN. Totodată, formaţiunea consideră că decizia de a-l numi pe Vladimir Ţurcan preşedinte al Comisiei de Stat pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie a avut drept scop tocmai blocarea unei anchete, care ar fi scos la iveală adevărul despre rolul de organizator al conducerii comuniste în vandalizarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. (Sursa: jurnal.md)

Compania “Teleradio-Moldova” va începe dezbaterile electorale pe 8 iulie

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi o decizie prin care recomandă Companiei publice “Teleradio-Moldova” să înceapă de miercuri, 8 iulie, organizarea dezbaterilor publice pentru toţi concurenţii electorali înregistraţi deja în alegeri. Potrivit hotărîrii CEC, Consiliul de Observatori al radiodifuzorului public urmează să modifice regulamentul intern al instituţiei cu privire la reflectarea campaniei electorale, aprobat anterior, care prevede că dezbaterile vor începe la 13 iulie. CEC consideră că, prin stabilirea acestei date de demarare a dezbaterilor, Consiliul de Observatori nu a luat în considerare prevederea Codului Electoral, care stabileşte că instituţiile publice ale audiovizualului sînt obligate să organizeze emisiuni de dezbateri pe parcursul întregii campanii electorale, pe cînd instituţiile mass-media private sînt în drept. Hotărîrea CEC a intrat în vigoare la data adoptării. (Sursa: Moldpres)

Tatiana Ţîmbalist ar putea fi înregistrată în calitate de independent

Tatiana Ţîmbalist ar putea figura cu nr. 9 în buletinele de vot, în calitate de candidat independent, dacă cererea acesteia de înregistrare în cursa electorală va fi acceptată de către Comisia Electorală Centrală. Ea a depus documentele la CEC vineri, 3 iulie.