Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 21 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Certificatele cu drept de vot pot fi ridicate până la 28 iulie inclusiv

Comisia Electorală Centrală (CEC) aminteşte că certificatele cu drept de vot pot fi ridicate de la birourile secţiei de votare până în data de 28 iulie inclusiv. Potrivit legislaţiei electorale, persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reşedinţa pot solicita de la biroul secţiei de votare, în perioada 14 iulie — 28 iulie 2009, un certificat pentru drept de vot. Acesta se eliberează pe baza buletinului de identitate, a paşaportului sau a unui alt act de identitate. Acest document permite alegătorilor să voteze în orice secţie de votare de pe teritoriul ţării. CEC reiterează că studenţii cu viza de reşedinţă temporară în cămin, conform Codului electoral, sunt obligaţi să voteze la secţia de votare corespunzătoare adresei căminului respectiv. Pentru a vota în altă secţie de votare, inclusiv la domiciliul permanent, ei trebuie să-şi ia certificatul pentru drept de vot de la biroul electoral al secţiei de votare în raza căreia au reşedinţa. (Info-Prim)

Moldova Curată prezintă “lista neagră” a candidaţilor

38 de candidaţi la funcţia de deputat nu corespund criteriilor de integritatea elaborate de un grup de jurnalişti şi ONG-işti (au fost implicaţi în cazuri de corupţie, traseism politic, sînt vinovaţi de condamnarea Moldovei la CEDO etc.). “Lista neagră” a candidaţilor la funcţia de deputat a fost prezentantă de Iniţiativa civică pentru un Parlament curat, din care fac parte şapte ONG, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Dumitru Lazur, reprezentantul Iniţiativei, a spus că 28 din cei 38 de candidaţi reprezintă Partidul Comuniştilor. AMN este reprezentată în “lista neagră” de patru persoane. În listă sînt două persoane de la PLDM şi două persoane de la PD. PL şi PSD sînt reprezentate în listă de cîte o persoană fiecare. Lista a fost publicată într-un buletin, cu un tiraj de 200 mii exemplare, care va fi distribuit alegătorilor prin toată ţara. Lista este disponibilă şi pe pagina web www.moldovacurata.md. (Infotag)

Şi la 29 iulie alegătorii vor fi chestionaţi la ieşirea de la urne

La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, în 200 secţii de votare vor fi efectuate sondaje la ieşirea de la urne. Proiectul “Exit Poll” este organizat de Institutul de Politici Publice prin două companii sociologice — Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) şi CBS AXA. Persoanelor, care deja au votat, li se vor pune întrebări referitor la vârstă, nivel de studii, etnie. După aceasta cetăţeanul va primi chestionarul şi va nota în acesta partidul sau candidatul independent pentru care a votat. După completarea chestionarului îl va arunca într-o urnă specială. Realizatorii sondajul asigură anonimatul alegătorilor. Scopul acestui proiect este contribuţia la instituirea unor proceduri de alegeri libere şi corecte în R. Moldova. Primele estimări vor fi prezentate la ora 21.05, la cinci minute de la închiderea secţiilor de votare. După o oră urmează să fie anunţate estimările definitive. (Info-Prim)

Observatori media depistează abateri de la legislaţie

Trei posturi de televiziune au admis încălcări grave ale rigorilor legale vizând comportamentul radiodifuzorilor în campania electorală. Observatori sub egida Asociaţiei Presei Electronice (APEL) au spus la o conferinţă de presă, marţi, 21 iulie, că e vorba de N4, care a difuzat publicitate ascunsă în favoarea Partidului Comuniştilor, de NIT, care a difuzat publicitate electorală în cadrul unei emisiuni de ştiri şi de EuTV, care a acordat mai mult timp pentru publicitatea unui concurent electoral decât regulamentarele 120 de secunde pe zi. Autoritatea de reglementare în domeniu — Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) — nu a sancţionat vreun radiodifuzor în actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare de la 29 iulie. Marţi, 21 iulie, APEL a făcut publice rezultatele unui nou raport de monitorizare a principalelor televiziuni din Chişinău în perioada 1–14 iulie, 2009. În programele de ştiri, EuTV, Moldova 1, N4 şi NIT au mediatizat masiv în context pozitiv reprezentanţii guvernării, iar în context negativ — reprezentanţii opoziţiei. Prime, Pro TV, TV7 şi TVC21 nu au favorizat sau defavorizat actori politici. Rezultatele monitorizării televiziunilor în primele 14 zile ale lunii iulie denotă tratamentul diferenţiat al actorilor politici sub aspect cantitativ şi calitativ. Au fost atestate anumite progrese în mediatizarea mai echilibrată a actorilor politici la majoritatea posturilor observate. (Info-Prim)

Tendinţe negative, constatate de Promo-Lex

Listele electorale nu sunt întocmite corect şi nici afişate la timp, alegătorii din regiunea transnistreană rămân în afara procesului electoral, iar funcţiile şi resursele publice continuă să fie folosite în scopuri politice, constată observatorii Asociaţiei “Promo-LEX”. Constatările se conţin în cel de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, pentru perioada 11–20 iulie. “Ca şi în raportul precedent din 14 iulie, efortul de monitorizare al Promo-LEX constată în nerespectarea sau respectarea parţială a legislaţiei electorale de către actorii implicaţi”, a menţionat marţi, 21 iulie, la o conferinţă de presă Ion Manole, preşedintele Promo-LEX. În afară de încălcările ordinare, semnalate de asociaţie, în perioada de referinţă au fost atestate cazuri de împiedicare a procesului de observare. (Info-Prim)

Edinaia Găgăuzia pledează în susţinerea preşedintelui Centrului Independent de Jurnalism din Gagauzia

Mişcarea obştească “Edinaia Găgăuzia” (“Gagauzia unită”) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu “metodele de intimidare a preşedintelui Centrului Independent de Jurnalism din Gagauzia, Stepan Piron, aplicate de autorităţile centrale”. Membrii mişcării “Edinaia Găgăuzia” se adresează preşedinţilor partidelor politice, Misiunii OSCE în Moldova, reprezentantului special al UE în RM, Kalman Miszei, şi mass-media în speranţa că acestea “vor influenţa acţiunile ilegale ale PCRM împotriva lui Stepan Piron”, fapt care va contribui la organizarea unei campanii electorale corecte, pentru ca în viitor să fie găsit un consens naţional, necesar Moldovei. În comunicatul difuzat de “Edinaia Găgăuzia” se precizează că pe 16 iulie au avut loc mai multe acţiuni ilegale împotriva lui Piron, inclusiv au fost filmate neutorizat imagini cu familia şi casa sa. “Edinaia Găgăuzia” consideră că toate aceste acţiuni ilegale sunt legate de activitatea profesională a lui Stepan Piron, mai ales, în urma publicaţiilor sale despre încălcările şi fraudele comise de PCRM. (Info-Prim)

CEC va trimite peste hotare aproape 65 mii buletine de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) va trimite misiunilor diplomatice ale R. Moldova de peste hotare 64,941 mii de buletine de vot, la solicitarea instituţiilor în cauză. Aceasta, deşi numărul de alegători înscrişi oficial în baza de date a ambasadelor şi consulatelor este de 17,5 mii. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat marţi, 21 iulie, la şedinţa CEC, că numărul mai mare de buletine de vot se eliberează pentru a evita speculaţiile, dar situaţiile în care la urne ar putea să se prezinte un număr mai mare de alegători decât cei înscrişi pe liste. Faţă de alegerile din 5 aprilie, CEC va elibera cu aproape 1900 buletine de vot mai multe. Atunci la urne, peste hotare, s-au prezentat circa 16 800 de cetăţeni ai Moldovei. În cadrul aceleiaşi şedinţe CEC a decis să confecţioneze 2 mii de ştampile cu menţiunea “Retras” (aplicată în dreptul concurenţilor electorali care se vor retrage până la sfârşitul campaniei) şi “Anulat”(aplicate pe buletinele de vot neutilizate în ziua alegerilor). (Info-Prim)

PCRM este partidul cu cea mai mare reprezentanţă a minorităţilor etnice din R.Moldova

Partidul Comuniştilor este singurul partid în care este reprezentat mai deplin poporul polietnic din R. Moldova, consideră reprezentanţii minorităţilor naţionale din Moldova. Într-un apel aprobat marţi, la o întîlnire a reprezentanţilor organizaţiilor etnoculturale cu preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, ei îi cheamă pe toţi alegătorii să participe pe 29 iulie la alegeri şi să-şi manifeste maturitatea civică, votînd pentru făurire şi democraţie veritabilă — pentru PCRM. Vladimir Voronin le-a mulţumit reprezentanţilor organizaţiilor etnoculturale pentru sprijinirea partidului de guvernămînt. Liderul comuniştilor moldoveni a menţionat că PCRM niciodată nu a divizat cetăţenii ţării pe principiile apartenenţei sociale, etnice, confesionale sau lingvistice. În aceasta constă încă o distincţie semnificativă. (Moldpres)

PL, PLDM şi AMN cheamă electoratul la mobilizare

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) au făcut marţi un apel către electoratul democrat pe care-l cheamă să se mobilizeze în vederea alegerilor parlamentare din 29 iulie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a menţionat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că fiecare om trebuie să convingă minimum încă o persoană să-şi dea votul pentru una din cele trei formaţiuni — AMN, PL sau PLDM. Serafim Urechean, liderul AMN, a menţionat că cele trei partide nu au trădat alegătorii niciodată, au acţionat în interesele lor. În opinia sa, alegerile din 29 iulie sînt un moment istoric, “ultima şansă de a scăpa de comunişti”. Vlad Filat, liderul PLDM, a menţionat că alegerile nu sînt importante doar pentru partide, ci şi pentru toţi cetăţenii, care vor să trăiască într-o ţară liberă, democratică. (Infotag)

PL, PLDM şi AMN exclud posibilitatea unei colaborări postelectorale cu PD

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) exclud posibilitatea unei colaborări postelectorale cu Partidul Democrat (PD), condus de ex-speakerul Marian Lupu, deoarece consideră că acesta este un proiect al comuniştilor. Vlad Filat, liderul PLDM, a menţionat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că cele trei formaţiuni acceptă colaborarea doar cu formaţiuni şi lideri, ghidaţi de interese naţionale, dar nu personale. Mihai Ghimpu, liderul PL, şi Serafim Urechean, liderul AMN, au ilustrat venirea lui Marian Lupu în politică prin proverbe populare: “Cu cît mai departe este lupul de sat, cu atît e mai bine pentru sat”; “Lupul păru-şi schimba, iar năravul — ba”. Cei trei lideri au făcut glume şi pe tendinţa lui Marian Lupu de a ajunge preşedinte. În opinia liderul PL, PLDM şi AMN, funcţia de preşedinte a ţării nu trebuie speculată în alegeri, deoarece nu este atît de importantă într-un stat parlamentar. Ei cred că, chiar şi dacă poporul nu poate alege direct preşedintele, îşi poate exprima opţiunea în acest sens, votînd pentru partide. (Infotag)

PPCD propune soluţii pentru problema locuinţelor

“Problema asigurării cu spaţiu locativ a populaţiei poate fi soluţionată doar prin voinţă politică”, a declarat marţi, 21 iulie, la o conferinţă de presă Igor Ciuru, candidat pe lista electorală a PPCD. Candidaţii PPCD propun modificări în Codul locativ, care datează cu 1993, da şi elaborarea unei strategii naţionale pentru asigurarea populaţiei cu spaţiu locativ, obligarea autorităţilor publice locale din oraşe, dar mai ales din municipiul Chişinău, să aloce tinerilor specialişti terenuri pentru construcţia caselor individuale, aşa cum o fac autorităţile din localităţile rurale. Totodată, ei consideră că politicile statului trebuie să fie îndreptate spre asigurarea familiilor tinere cu salarii mari la ei acasă, iar băncile să ofere credite preferenţiale cu o dobând ă de maxim 10% pentru un termen de 40 de ani. (Info-Prim)

Campioni la cheltuieli în campania electorală sunt PD şi PCRM

9 milioane 762 mii de lei — aceasta este suma de bani, cheltuită până acum de către partidele politice în actuala campanie electorală. Aşa arată raportul financiar privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali în actuala campanie electorală, prezentat de CEC. Partidul Liberal a fost avertizat de Comisia Electorală Centrală pentru neprezentarea rapoartelor financiare. Potrivit liberalilor, rapoartele au prezentat, însă cu întârziere. Conform raportului financiar, cel mai mult a cheltuit până acum Partidul Democrat cu 3,1 mln lei, fiind urmat de Partidul Comuniştilor — cu 2,2 mln lei şi Alianţa Moldova Noastră — 2,0 mln. Partidul Liberal Democrat din Moldova a cheltuit peste 1 mln lei, fiind urmat de Partidul Popular Creştin Democrat cu 732 mii lei şi Partidul Social Democrat — 159 mii. Partidul Liberal, Mişcarea Acţiunea Europenă şi Alianţa Verde au fost avertizaţi de către CEC. (Unimedia.md)