Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 26 iunie 2009

|versiune pentru tipar|

MAI este obligat să asigure securitatea personală a tuturor candidaţilor

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi o hotărîre prin care a stabilit responsabilităţi suplimentare pentru anumite ministere în vederea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie. Astfel, potrivit documentului, Ministerului Afacerilor Interne îi va reveni sarcina de a asigura securitatea personală a tuturor candidaţilor înscrişi în listele electorale ale partidelor înregistrate în alegeri. MAI va mai păstra ordinea publică în ziua scrutinului, va contracara infracţiunile electorale şi va însoţi funcţionarii electorali atunci cînd aceştia vor transporta buletinele de vot. Ministerul Afacerilor Externe va avea obligaţia de a contribui la acreditarea jurnaliştilor străini pentru reflectarea procesului electoral şi va acorda asistenţă CEC-ului pentru organizarea alegerilor în secţiile de votare din afara R. Moldova. De confecţionarea matriţei buletinelor de vot, dar şi de nimicirea acesteia, se va ocupa Serviciul de Informaţii şi Securitate. (Sursa: Moldpres)

O delegaţie a APCE va sosi în curând pentru a monitoriza campania electorală

O comisie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) va veni în curând în Moldova pentru a monitoriza desfăşurarea campaniei electorale, inclusiv comportamentul audiovizualului public. Anunţul a fost făcut vineri, 26 iunie, la o conferinţă susţinută de Consiliul politic pentru dialog şi cooperare (PL, PLDM şi AMN). Solicitarea către APCE a fost făcută în cadrul unei vizite întreprinse la Strasbourg la începutul acestei săptămâni, în care politicieni din opoziţie au informat oficialii europeni despre situaţia din Moldova de după alegerile din 5 aprilie. Reprezentanţii Consiliul politic pentru dialog şi cooperare au spus că Josette Durrieu, co-raportor al Consiliului Europei (CoE) pentru Moldova recomandă autorităţilor europene să trimită în Moldova o delegaţie “puternică şi lărgită”. PL, PLDM şi AMN au mai spus că în toamnă urmează să fie făcută publică o nouă rezoluţie a oficialilor europeni, care va conţine aprecieri despre implementarea Rezoluţiei Parlamentului European din7 mai cu privire la situaţia din RM. (Sursa: Info-Prim)

OSCE şi-a lansat misiunea de observare a alegerilor în Moldova

Misiunea de observarea a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) şi-a lansat, vineri, activitatea de monitorizare a campaniei electorale, a mersului scrutinului şi a perioadei post-electorale din R. Moldova. Şeful Misiunii de Observatori, Boris Frlec, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că misiunea actuală este formată din 13 observatori internaţionali, care s-au stabilit la Chişinău şi alţi 20 de observatori pe termen lung, care vor ajunge în Moldova până la 30 iunie curent. În context, Frlec a menţionat că statele membre OSCE vor mai delega 200 de observatori pe termen scurt, care vor fi responsabili de monitorizarea scrutinului pe întreg teritoriul ţării. Astfel, misiunea are drept scop evaluarea modului organizării campaniei electorale şi a alegerilor propriu zise şi gradul de corespundere al acestora standardelor OSCE. (Sursa: Omega)

Opoziţia va apela la CEDO pentru a demonstra fraudarea alegerilor

Partidele care fac parte din Consiliul politic pentru dialog şi cooperare — Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) — vor prezenta Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) probe privind falsificarea alegerilor. Despre aceasta au comunicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii Veaceslav Untilă (AMN), Corina Fusu (PL) şi Alexandru Tănase (PLDM). (Sursa: Deca-press)

Tinerii din AMN către MAI: “Jos Mafia”, “Jos Dictatura”, “Jos Tortura”

Tinerii din Alianţa “Moldova Noastră” au organizat, vineri, un flas-mob în faţa Ministerului de Interne. Aceştia au purtat pancarte cu mesaje gen: “Jos Mafia”, “Jos Dictatura”, “Jos Tortura”, “Nu intimidaţi poporul”. “Suntem aici pentru că suntem solidari cu protestele ce se fac în toată lumea astăzi de ziua torturii”, a spus Alexandrina Robu, participantă la acţiune. “Tinerii din AMN îşi exprimă sprijinul pentru persoanele ce au avut de suferit aici în Moldova în urma evenimentelor din 7 aprilie, dar şi, în general, ne exprimăm solidaritatea cu toate persoanele ce au avut de suferit în urma tratamentului inuman”, a declarat Leonid Bujor, candidat pe lista AMN. Bujor a mai spus că scopul acestui flash-mob este de a demonstra ministrului Gheorge Papuc că “tinerii nu au frică”. Acţiunea a durat 10 minute. Tinerii au fluierat şi au strigat: “Jos tortura”, “Jos dictatura”. Ministerului Afacerilor Interne nu a făcut declaraţii. (Sursa: Info-Prim)

PCRM răspunde la criticile legate de economice

Numărul 6 pe lista comuniştilor (PCRM) la apropiatele alegeri, Igor Dodon, a dat replică recentelor declaraţii făcute de politicieni din opoziţie şi analişti economici, care supun criticilor politicile economice ale Guvernului. La o conferinţă de presă vineri, 26 iunie, prim-vicepremierul şi ministrul economiei, degrevat din funcţie, s-a plâns de pierderea “stabilităţii politice, care era un avantaj al R. Moldova pentru atragerea investiţiilor străine”. Igor Dodon a folosit un termen din jargonul rusesc — “glamurnâie analitiki” (analişti la modă — n.r.) — pentru a-şi manifesta atitudinea depreciativă faţă de criticii săi. Dodon a dat asigurări că nu sunt probleme cu achitarea plăţilor sociale. Candidatul s-a arătat bucuros că prognozele “analiştilor la modă” din precedenta campanie electorală, care preziceau căderea leului imediat după alegeri, nu s-au adeverit. Abordând tema Investprivatbank, Dodon a spus că deponenţii vor deveni clienţi ai Băncii de Economii (BEM), care este unica, deocamdată, care s-a arătat interesată de preluarea activelor şi pasivelor băncii falite şi că BEM are mai mult decât suficiente lichidităţi pentru a suporta preluarea Investprivatbank. (Sursa: Info-Prim)

PSD şi UCM merg împreună la alegeri şi intenţionează să fuzioneze

Partidul Social-Democrat (PSD) şi Uniunea Centristă din Moldova (UCM) au decis să se unească şi să participe împreună la alegerile anticipate. Despre aceasta liderii celor două formaţiuni, ex-premierii Dumitru Braghiş, şi, respectiv, Vasile Tarlev, au declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă. Braghiş a spus că doar unindu-se, forţe social-democrate pot constitui o alternativă serioasă actualei guvernări. El a criticat PCRM pentru că nu a ştiut să ia deciziile adecvate pentru a diminua impactul crizei economice şi pentru a evita criza politică în care se află acum ţara. Tarlev a declarat că şi UCM “este profund îngrijorată de situaţia social-politică şi economică din ţară”. El crede că acum formaţiunile social-democrate au ajuns în situaţia cînd trebuie să înveţe din greşelile proprii şi să acţioneze în comun pentru a asigura “dictatura legii şi interesul naţional”. Braghiş şi Tarlev şi-au exprimat regretul că nu s-a reuşit să se ajungă la o înţelegere în acest sens şi cu Partidul Democrat, primul pe lista căruia este ex-speakerul Marian Lupu. Braghiş l-a criticat pentru că “încearcă să corupă politic membrii altor partide”. Braghiş şi Tarlev au declarat că vor comunica ulterior detaliile privind participarea la alegerile parlamentare anticipate din data de 29 iulie. (Sursa: Infotag)

Marian Lupu declară că este “marea bătaie de cap” a comuniştilor

Ex-speakerul Marian Lupu neagă că trecerea sa la Partidul Democrat ar face parte dintr-un proiect pus la cale de comunişti, în special de şeful staff-ului electoral al Partidului Comuniştilor Mark Tkaciuk. Într-un interviu publicat vineri de mai multe ziare el afirmă că “acest personaj politic, precum şi capacităţile lui, sînt prea mitizate în ultimul timp”. “Tot aşa s-a spus şi despre Vlad Filat, că este a progenitură a PCRM şi care este pînă la urmă adevărul!?”, a întrebat el. Ex-speakerul crede că “noi nu trebuie să rămînem victime ale zvonurilor despre atotputernicia partidului comunist — ei sînt puternici atîta timp cît ne temem să-i înfruntăm, şi sînt slabi atîta timp cît sînt siguri că reprezintă unica putere politică potentă din această ţară. Evenimentele din aprilie au demonstrat că ei sînt foarte vulnerabili, în special cînd scenariile le scapă de sub control”, a menţionat Lupu. Potrivit lui, el nu este un proiect al comuniştilor, ci “marea lor bătaie de cap şi rezultatul alegerilor din 29 iulie va demonstra acest lucru”. Lupu este sigur că PD va face parte din viitorul Parlament şi a dat asigurări că democraţii nu vor vota un preşedinte comunist. (Sursa: Infotag)

Liderul PPCD dezminte zvonurile precum că i s-ar fi promis funcţia de preşedinte al ţării

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, liderul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Iurie Roşca, respinge zvonurile apărute în presă, precum că ar fi purtat discuţii cu Vladimir Voronin asupra succesiunii sale la funcţia de şef al statului. Într-o declaraţie publicată de ziarul “Flux”, proprietar al căruia este, el afirmă că între el şi Vladimir Voronin “nu s-au purtat discuţii asupra succesiunii la funcţia de preşedinte” şi că “este o chestiune ridicolă”. “Ţinta acestei glume este cum să facem şi cum să dregem ca să băgăm zîzanie între preşedintele ţării şi Iurie Roşca, care, uite, s-a pornit în campania electorală lăudîndu-se că va fi succesorul lui Vladimir Voronin. Am impresia că doi foşti demnitari importanţi în ierarhiile recente ale Republicii Moldova s-au poticnit tocmai pentru că au avut această obsesie de a deveni succesor şi acum ambii au prilejul de insatisfacţie, indispoziţii şi supărări. Nu am asemenea probleme”, a spus el. Iurie Roşca crede că “preşedintele Voronin este un om politic responsabil şi experimentat şi nu face asemenea promisiuni gratuite, iar eu sînt suficient de conştient de locul care îmi revine în viaţa publică pentru a nu pretinde asemenea promisiuni”. “Nu contează cine va fi preşedinte al Republicii Moldova. Contează să fie un om de treabă, suficient de instruit şi marea şansă a Republicii Moldova va fi ca viitorul preşedinte să fie votat de toţi deputaţii”, a declarat Iurie Roşca. (Sursa: Infotag)

PL susţine că un primar comunist le-a interzis să facă agitaţie electorală

Ştefan Vlas, primarul s. Horodca, r-nul Ialoveni, reprezentant al Partidului Comuniştilor, le-a interzis reprezentanţilor organizaţiei teritoriale a Partidului Liberal să facă agitaţie electorală, cerându-le să se care din “satul său”. Încălcând legislaţia electorală, acesta a deconectat curentul electric în timpul proiecţiei unui film despre evenimentele din 7 aprilie, prezentat alegătorilor de reprezentanţii PL. Incidentul a avut loc ieri, 25 iunie. Vitalie Lavric, preşedintele OT a Partidului Liberal a declarat că s-a prezentat cu o zi înainte la Primărie pentru a-l informa pe primar că PL va organiza o întâlnire electorală în cadrul căreia va fi prezentat un film despre evenimentele din 7 aprilie, dar i s-a interzis. În ziua când urma să fie proiectat filmul, s-au înregistrat altercaţii între reprezentanţii primarului şi cei din PL. Solicitată de Jurnal, secretara primăriei Horodca a informat că reprezentantul PL a depus un demers, pe care primarul însă n-a reuşit să-l citească. La rândul său primarul a spus că nu el, ci oamenii din sat şi-au manifestat nemulţumirea şi n-au dorit să permită tinerilor să facă agitaţie electorală. Dânsul a negat că ştie ceva despre deconectarea energiei electrice în timpul proiecţiei filmului. (Sursa: jurnal.md)

PL critică planul anticriză al Guvernului

Partidul Liberal (PL) susţine că Guvernul Moldovei nu are un plan anticriză eficient, iar măsurile propuse recent de Ministerul Economiei şi Comerţului sînt populiste. Despre acesta a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu. El a spus că prin denigrarea opoziţiei şi acuzarea acesteia de distrugerea statalităţii Moldovei, preşedintele Vladimir Voronin, ascunde efectele crizei social politice de proporţii, care sa instaurat în ţara noastră încă în toamna anului 2008. Doctorul în economie Vadim Cojocaru, membru PL, a spus că rezultatele proaste ale dezvoltării social-economice în primul trimestru denotă că guvernul comunist a avut o subestimare a efectelor negative produse de criza financiar-economică mondială. El a menţionat că liberalizarea exporturilor şi eliminarea barierelor la export, susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi onorarea angajamentelor de rambursare a TVA, sînt măsuri ce nu vor putea diminua consecinţele crizei economice. PL consideră că pentru a diminua criza financiară Guvernul trebuie să optimizeze eficient, dar nu să blocheze cheltuielile, să asigure veniturile suplimentare la buget, ceea ce ar compensa pierderile de la reducerea importului şi a producţiei interne, precum şi să implementeze politici corecte de dezvoltare regională şi diminuare a plăţilor fiscale, ce ar duce la stimularea consumului. (Sursa: Infotag)

PD cheamă PCRM să renunţe la împărţirea cetăţenilor “în patrioţi şi trădători”

Partidul Democrat din Moldova (PDM) face apel către conducerea PCRM şi cere stoparea imediată “a acestei retorici de învinuiri deşarte şi de separare a cetăţenilor în patrioţi şi trădători”. Despre aceasta se spune într-o declaraţie a PDM. În opinia democraţilor, “anume această retorică subminează statalitatea Republicii Moldova”. PDMîşi exprimă regretul că “fără a înainta măcar unele soluţii pentru depăşirea crizei, PCRM etichetează drept grupări criminale partidele de opoziţie, lansează ofense şi învinuiri la adresa acestora, inclusiv încriminîndu-le intenţia de a distruge Republica Moldova ca stat”. În opinia democraţilor, scopul acuzaţiilor este “de a crea în ţară o atmosferă de frică, de patriotism isteric, de a crea o stare de panică generală motivată de frica de a pierde suveranitatea.” PDM face apel către forţele de opoziţie din Moldova “să-şi unească eforturile pentru a participa prin metode politice civilizate la instaurarea unei noi epoci politice în Republica Moldova”. (Sursa: Infotag)

Tinerii liberal-democraţi au lansat campania “Adevărul”

Cu ocazia Zilei internaţionale a ONU pentru susţinerea victimelor torturii, organizaţia de tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a lansat vineri campania “Adevărul”. George Mocanu, liderul organizaţiei de tineret a PLDM, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că “această campanie are scopul de a contribui la conştientizarea evenimentelor ce au avut loc în R. Moldova după alegerile din 5 aprilie, în special arestările, maltratările şi tortura la care au fost supuşi cetăţenii noştri, patru dintre care au decedat”. În cadrul Campaniei “Adevărul” echipe mobile ale tinerilor liberal democraţi “vor informa populaţia demonstrînd probe documentare video despre încălcarea drepturilor omului, despre modul în care instituţiile statului, poliţia, procuratura, SIS-ul umilesc şi torturează cetăţenii nevinovaţi”. “Concomitent vor fi colectate informaţii de la cetăţenii care au devenit victime ale torturii şi drepturile cărora au fost încălcate”, a spus el. (Sursa: Infotag)