Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 16 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

LADOM este îngrijorat de mersul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 29 iulie

Liga pentru apărarea drepturilor omului, care în cadrul Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte “Coaliţia 2009” monitorizează campania electorală pentru alegerile anticipate din 29 iulie, curent, se artă îngrijorată de mersul campaniei. LADOM a prezentat joi în cadrul unei conferinţe de presă cel de al II-lea raport de monitorizare realizat în perioada 1–15 iulie, 2009. Conform raportului LADOM observatorii au constat mai multe neajunsuri ce pot forma tendinţe negative şi pot pune în pericol integritatea procesului electoral. În raport se arată că funcţionarii de stat continue să utilizeze resursele administrative pentru a face campanie electorală. Raportul LADOM mai constată că de multe ori panouri electorale nu sînt amplasate în locurile permise, iar unele din acestea sînt distruse de persoane necunoscute. LADOM mai constată că filmul “Atac asupra Moldovei” se difuzează frecvent în diferite localităţi, în mai multe instituţii de stat. Cît priveşte listele electorale, experţii LADOM susţin că lucrul cu aceste liste este anevoios şi ineficient. Acelaşi raport mai contat că activitatea Comisiei electorale centrale se desfăşoară într-o manieră deschisă şi transparentă, cu excepţia faptului că nu au fost publicate lista secţiilor de votare. (Infotag)

PNL şi-a anunţat oficial retragerea din cursa electorală

Partidul Naţional-Liberal (PNL) şi-a anunţat oficial retragerea din cursa electorală şi a îndemnat membrii şi simpatizanţii formaţiunii să voteze partidele de orientare liberală. Anunţul a fost făcut la o conferinţă de presă, joi, 16 iulie. Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a spus că decizia a fost luată la şedinţa Biroului permanent al partidului, cu participarea organizaţiilor teritoriale. Cererea de retragere va fi depusă la Comisia Electorale Centrale vineri, 17 iulie. Pavlicenco spune că PNL s-a înscris în cursa electorală pentru că legea impune partidele politice să participe la alegeri generale, cel puţin, peste o dată. Pavlicenco a făcut apel către electoratul său să voteze la 29 iulie pentru forţele liberale. La aceeaşi conferinţă liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, a atenţionat concurenţii electorali şi societatea despre necesitatea de a supraveghea parcursului buletinelor de vot. “Există informaţii precum că ar exista o înţelegere cu structurile din o anumită ţară, probabil din Israel, unde s-ar pregăti editarea unui lot de buletine de vot, care să fie amestecate cu buletinele de vot imprimate în R. Moldova. Cu ajutorul tehnologiilor avansate, ştampila din buletin, aplicată de către alegător, ar putea fi ştearsă şi aplicată în dreptul altui concurent electoral”, a spus Pavlicenco. (Info-Prim)

Marian Lupu este ţinta unor acţiuni de dezinformare, PDM

Marian Lupu, nr. 1 pe lista electorală a Partidului Democrat (PDM), dezminte informaţia, vehiculată de unele mass-media, că ar pune la cale pentru data de 26 iulie organizarea unei “Adunări Naţionale pentru continuarea acţiunilor din 6–7 aprilie”, se arată într-un comunicat de presă remis de PDM. Formaţiunea precizează că Marian Lupu este ţinta unor acţiuni de dezinformare, “operate la modul grosolan de către anumite mass-media afiliate guvernării”. Lupu a precizat că pe 26 iulie are programate mai multe întâlniri cu cetăţenii din raioanele ţării, “care se pronunţă categoric împotriva tensionării artificiale a relaţiilor din societate”. (Info-Prim)

Alegătorii din Moldova pot beneficia de asistenţă juridică apelînd o linie telefonică specială

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei şi Fundaţia Eurasia a lansat joi în cadrul unei conferinţe de presă proiectul “Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”. Galina Bostan director CAPC a spus că proiectul este elaborat pentru promovarea alegerilor libere şi corecte în Moldova prin intermediul asigurării asistenţei juridice gratuite şi va facilita accesul la justiţie a tuturor alegătorilor. “În perioada 16–29 iulie, inclusiv, toţi alegătorii pot beneficia de asistenţă juridică gratuită contactînd juriştii proiectului la numărul de telefon gratuit — 080055000 sau la 022 238431 care poate fi apelată de pe mobil si de peste hotare”, a spus Bostan. Ea a precizat că juriştii vor depune toate eforturile pentru a ajuta alegătorii indiferent de problema pe care o au aceştea. Sorin Mereacre, director executiv Reprezentanţa în Moldova Fundaţia “Eurasia” a spus că pentru a face cunoscute aceste numere de telefon şi de ce asistenţă beneficiază alegătorii, în fiecare secţei de votare vor fi amplasate panouri. Conform lui Mereacre bugetul total al proiectului, inclusiv printarea posterilor şi amplasarea bilbordurilor, este de $22 mii. (Infotag)

Coaliţia Control Civic — 2009 consideră că în actuala campanie electorală nu sînt utilizate resurse administrative

Coaliţia control civic — 2009 consideră că în actuala campanie electorală resursele administrative nu sînt utilizate aşa de masiv cum s-a întîmplat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. La conferinţa de presă susţinută joi, unde a fost prezentat cel de-al doilea raport de monitorizare a campaniei electorale, Alexandru Barbov, directorul executiv al Coaliţiei, a spus că cei 94 de observatori nu au sesizat careva cazuri de utilizare a resurselor administrative. El a mai s-a arătat îngrijorat că panourile electorale a unor concurenţi electorali sînt distruse. Barbov a mai spus că Comisia Electorală Centrală nu a întors secţiilor de votare toate listele electorale. Coaliţia control civic — 2009 îndeamnă toate partidele politice antrenate în campania electorală să renunţe la utilizarea mesajelor denigratoare şi a imaginilor cu caracter agresiv şi radical. Membrii coaliţiei mai spun că realizează monitorizarea în baza resurselor financiare rămase din campania electorală precedentă. (Infotag)

Kalman Miszei aşteaptă alegeri libere şi corecte în R. Moldova

Reprezentantul special al Uniunii Europene în R. Moldova, Kalman Miszei spune că există premise pentru asigurarea caracterului liber şi corect al scrutinului din 29 iulie. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, se spune într-un comunicat al Preşedinţiei. Potrivit sursei citate, şeful statului şi-a accentuat angajamentul de a desfăşura alegerile anticipate din 29 iulie în strictă conformitate cu standardele democratice, cu asigurarea caracterului corect, liber, transparent şi civilizat al întregului proces electoral. Voronin şi Miszei au reiterat interesul de extindere a relaţiilor de colaborare dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, accentuând că în UE se doreşte iniţierea negocierilor moldo-comunitare pe marginea unui nou acord cu Moldova. (Info-Prim)

ONG-uri de media constată înrăutăţirea climatului de funcţionare a presei în R. Moldova

ONG-uri de media constată înrăutăţirea climatului de funcţionare a presei în R. Moldova. Acestea au semnat o declaraţie comună în care menţionează că libertatea presei este în pericol şi cer Guvernului, în frunte cu prim-ministru Zinaida Greceanâi, şi Partidului Comuniştilor încetarea limitării dreptului constituţional la informaţie. Declaraţia este semnată Asociaţia Presei Independente, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul Tânărului Jurnalist, Centrul “Acces-info”, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Asociaţia Presei Electronice. “În ultimele săptămâni au avut loc câteva cazuri de intimidare a jurnaliştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii la întâlnirile primului ministru Zinaida Greceanâi, care este şi candidat PCRM la alegerile parlamentare anticipate, beneficiind de gardă de corp, inclusiv la evenimentele care nu au legătură cu exercitarea fun cţiei de demnitar de stat”, se spune în declaraţie. În declaraţie se mai spune că autorităţile moldovene au reluat practicile ilegale şi antidemocratice de interzicere a accesului pe teritoriul R. Moldova, pe motive inventate, a unor jurnalişti. (Info-Prim)

CEC contribuie la tăinuirea donatorilor PCRM, CIN

Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIN), spune că, după alegerile din 5 aprilie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a devenit mai reticentă în oferirea informaţiilor solicitate de jurnalişti. Declaraţia a fost făcută la o întrunire organizată joi, 16 iulie, de către Centrul Acces-Info, la care s-a constat că accesul la informaţiile oficiale s-a înrăutăţit în trimestrul 2 al anului curent. CIN doreşte să afle cine sunt donatorii Partidului Comuniştilor (PCRM) în această campanie electorală, de vreme ce, spune Cozonac, “în rapoartele financiare prezentate la CEC, se face referinţă doar la dispoziţiile de plată, fără a se indica nume”. “Am obţinut foarte greu o parte din informaţii, care nu sunt complete, se indică doar numele de familie, iar localitatea, data când a fost efectuată donaţia sunt şterse sau albite”, a spus Cozonac. (Info-Prim)

AMN acuză guvernarea de ignorarea propunerilor experţilor străini în domeniul luptei anti-drog

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) acuză guvernarea comunistă de faptul că a ignorat un şir de propuneri importante ale experţilor străini, îndreptate spre îmbunătăţirea situaţiei din domeniul combaterii traficului de droguri, şi susţine că, în rezultat, starea de lucruri s-a înrăutăţit considerabil. Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedintele AMN, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că AMN a intrat în posesia unui document, adresat preşedintelui Vladimir Voronin de către secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei. În acest document, Morei îl informează pe Voronin că în septembrie 2007 în Moldova au lucrat un grup de experţi străini în domeniul anti-drog, care au recomandat elaborarea unei strategii de stat pentru combaterea traficului de droguri, crearea a două-trei structuri specializate anti-drog la nivel regional şi crearea unei baze de date specializate în domeniu etc. Potrivit lui Untilă, AMN a intrat şi în posesia unui document adresat de şeful statului ministrului afacerilor interne, Gheorghe Papuc, prin care Voronin îi comunică ministrului că elaborarea strategiei şi crearea direcţiilor regionale anti-drog nu se acceptă. (Infotag)

AMN solicită examinarea unui presupus caz de mituire a judecătorilor CC de către preşedintele Vladimir Voronin

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) solicită examinarea unui presupus caz de mituire a judecătorilor Curţii Constituţionale de către preşedintele Vladimir Voronin. Formaţiunea a făcut public demersul său către instituţiile responsabile joi, în cadrul unei conferinţe de presă. În demersul formaţiunii se precizează că, imediat după validarea alegerilor parlamentare, preşedintele Voronin le-a oferit tuturor celor şase judecători ai CC “cîte un ceas elveţian de aur fiecăruia, costul fiind în jurul a 3 mii de euro fiecare”. Formaţiunea atrage atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, judecătorii nu au dreptul să primească cadouri care ar valora mai mult decît echivalentul unui salariu. În demers se mai menţionează că preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a recunoscut recent, într-un interviu televizat, că judecătorii au primit aceste ceasuri de la şeful statului. (Infotag)

PLDM a elaborat un program special pentru ameliorarea asistenţei medicale a populaţiei

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a elaborat un program special pentru ameliorarea situaţiei din domeniul asistenţei medicale a populaţiei. Acesta a fost prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Mihai Godea, prim-vicepreşedintele formaţiunii, a spus că acest program prevede: acces egal la serviciile de îngrijire şi tratament pentru toate grupurile sociale; implicarea ONG în procesul de îngrijire şi tratament, dar şi de elaborare a politicilor în domeniu; îmbunătăţirea calităţii se5rviciilor medicale prin demonopolizarea sistemului de asigurări obligatorii de sănătate; crearea unei structuri independente de monitorizare a calităţii serviciilor de sănătate etc. (Infotag)

PL, îngrijorat de încălcarea drepturilor omului în perioada electorală

Cu cât se apropie ziua alegerilor, cu atât mai grave sunt abuzurile şi încălcările privind drepturile omului în R. Moldova, a atenţionat Ştefan Urâtu, candidat pe lista electorală a Partidului Liberal (PL), la conferinţa de presă de joi, 16 iulie. Potrivit lui Urâtu, interesele cetăţenilor sunt subminate de autorităţile comuniste. El a mai spus că angajaţii sferei bugetare sunt obligaţi nu numai să vină la aceste întâlniri, ci să aducă cel puţin 2–3 persoane. În caz contrar, sunt ameninţaţi cu concedierea. Urâtu se arată indignat de faptul că prim-ministrul Zinaida Greceanâi, care şi-a păstrat funcţia în timpul campaniei electorale, nu poate fi găsită de cetăţeni nici măcar în zilele de audienţă, pentru că face agitaţie electorală. Nici drepturile deţinuţilor nu sunt respectate, declară Urâtu. (Info-Prim)

75 de şoferi de microbuze din capitală sancţionaţi de poliţie pentru afişaj electoral al PL

În ultimele două zile, poliţiştii au întocmit 75 de procese-verbale şoferilor de microbuze din Chişinău care aveau lipite pe geamuri afişe electorale ale Partidului Liberal, se spune într-un comunicat al formaţiunii. Zeci de şoferi se plâng zilnic de faptul că sunt intimidaţi de colaboratorii poliţiei rutiere, li se întocmesc procese-verbale, iar ulterior li se aplică amenzi de o sută de lei. Motivul pentru care sunt reţinuţi şoferii este, potrivit poliţiştilor, lipsa autorizaţiei pentru publicitatea electorală în transport. În acelaşi timp, Regulamentul Comisiei Electorale Centrale permite amplasarea publicităţii electorale pe proprietăţi private cu acordul patronilor de rută şi interzice amplasarea publicităţii electorale pe/în mijloacele de transport public. PL atenţionează că şi pe microbuzele de pe ruta Chişinău-Costeşti sunt afişe electorale, cu însemnele Partidului Comuniştilor, iar şoferii acestei rute nu sunt intimidaţi. (comunicat PL)

MAI spune că nu se implică în campania electorală

Ministerul Afacerilor Interne îşi desfăşoară activitatea bazîndu-se pe principiile garantării fiecărui cetăţean a unui mediu sigur de securitate, bazat pe parteneriat între poliţie şi societate, management modern şi standarde înalte de performanţă. Toate acuzaţiile aduse la adresa instituţiei în ultima perioadă de timp, în special în campania electorală de unii concurenţi şi mass-media afiliate lor, sînt nefondate şi lipsite de temei, se spune într-o declaraţie a MAI. În declaraţie se menţionează că odată cu demararea campaniei electorale, MAI desfăşoară acţiuni de asigurare a securităţii personale în egală măsură a tuturor concurenţilor electorali, de supraveghere a securităţii şi ordinii publice în localităţile şi localurile de desfăşurare a întrunirilor concurenţilor electorali cu alegătorii, de prevenire şi contracarare a contravenţiilor administrative şi infracţiunilor ce atentează la ordinea publică. (Moldpres)

Vladimir Voronin reafirmă intenţia conducerii ţării de a asigura un proces electoral democratic

Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, l-a primit astăzi pe Petros Efthymiou, Şeful Delegaţiei AP a OSCE pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate. Preşedintele a salutat prezenţa în R. Moldova a delegaţiei AP a OSCE pentru observarea alegerilor din 29 iulie, exprimînd deschiderea totală a autorităţilor moldoveneşti pentru cea mai strînsă colaborare în vederea desfăşurării corecte şi libere a scrutinului parlamentar. Efthymiou a subliniat interesul sporit manifestat atît în cadrul OSCE, cît şi CE, UE, alte structuri europene şi regionale faţă de scrutinul parlamentar din R. Moldova. Oficialul european a menţionat că alegerile din 29 iulie trebuie să ofere o soluţie pentru criza politică din R. Moldova, ceea ce implică asigurarea unei foarte bune desfăşurări a alegerilor anticipate. În acest sens, Voronin şi Efthymiou au fost unanimi în ideea privind necesitatea eliminării oricăror suspiciuni legate de caracterul liber şi democratic al alegerilor din 29 iulie. Vorbitorii s-au referit, în particular, la imperativul asigurării corectitudinii listelor electorale, precum şi al asigurării activităţii nestingherite a mijloacelor de informare în masă independente şi publice. Voronin a reafirmat şi cu acest prilej intenţia conducerii ţării de a face tot posibilul pentru desfăşurarea unui proces electoral transparent şi democratic şi interesul pentru realizarea, urmare a scrutinului parlamentar, a unui consens naţional. (Moldpres)

PCRM condamnă metodele şi tehnologiile murdare

“Partidul Comuniştilor din Republica Moldova condamnă metodele şi tehnologiile murdare şi denigratoare ale unor concurenţi electorali, care după părerea noastră încalcă flagrant normele etice şi principiile Codului Electoral”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, reprezentantul PCRM, Sergiu Sârbu. “Cel mai josnic, în opinia PCRM, este tentativa de a împiedica o bună parte din alegatori să-şi desfăşoare şi să-şi exercite dreptul constituţional la vot”, a accentuat Sârbu, comentând chemările liderilor PLDM, Alexandru Tănase şi Vitalie Nagacevschi, de a ascunde actele de identitate ale persoanelor, care doresc să voteze în anticipate pentru PCRM. “Aceste declaraţii încalcă atât Codul Electoral, cât şi Constituţia R. Moldova. Mai mult ca atât, împiedicarea prin orice mijloace a exercitării dreptului la vot reprezintă o infracţiune şi este pasibilă de răspundere penală”, a adăugat reprezentantul PCRM. În context, Sergiu Sârbu a anunţat că PCRM a depus o contestaţie la CEC şi “pentru hotărârea acestora a fost luat act şi materialele în cauza au fost trimise la Procuratura Generală pentru investigare, deoarece sunt elemente constitutive ale infracţiunii la acest capitol”. (newsmoldova.md)

Membrii asociaţiei veteranilor construcţiilor balneosanatoriale îndeamnă alegătorii să voteze pentru PSD

Membrii Asociaţiei veteranilor construcţiilor balneosanatoriale îndeamnă alegătorii să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie pentru Partidul Social Democrat (PSD). În cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi, preşedintele Asociaţiei, Ivan Limonov, a menţionat că decizia de a susţine PSD a fost luată în urma întîlnirilor avute cu liderii acestei formaţiuni şi în urma familiarizării cu programul electoral al partidului. Asociaţia a îndemnat alegătorii să “voteze pentru oamenii competenţi — Vasile Tarlev şi Dumitru Braghiş”. (Infotag)

MAE a spus “Povestea unui erou” în faţa Spitalului de Urgenţă

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a lansat joi, 16 iulie, broşura “Povestea unui erou”, despre viaţa lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit în urma violenţelor din 7 aprilie. Prezentarea a avut loc în faţa Spitalului de Urgenţă din capitală, unde, potrivit MAE, a fost găsit trupul neînsufleţit al tânărului. “Acest tânăr nu a fost indiferent faţă de ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. A fost un simplu protestatar şi nu a aruncat cu pietre în sediile celor două clădiri. A murit un tânăr care trebuia să-şi crească copilul şi să se bucure de viaţă, dar n-a fost să fie”, a spus liderul MAE, Anatol Petrencu. Broşura conţine poze din arhiva familiei Boboc şi va fi împărţită doritorilor să-l cunoască pe acest tânăr brav, a spus Petrencu. (Info-Prim)