Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană”

|versiune pentru tipar||
MAE / 16 iulie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană a lansat astăzi, 16 iulie curent, broşura “Povestea unui erou. Valeriu Boboc 1985–2009”, despre viaţa tînărului de 23 de ani care a murit în timpul protestelor anticomuniste din 7 aprilie, din centrul Chişinăului. Lansarea a avut loc în prezenţa a zeci de membri MAE, în faţa Spitalului de Urgenţă — locul unde în noaptea de 7 spre 8 aprilie a fost aruncat trupul neînsufleţit al lui Valeriu Boboc.

“Valeriu Boboc era aşteptat în acea seară acasă de către soţia şi copilul lui, dar s-a oprit din drum în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La fel ca miile de tineri care au protestat atunci faţă de rezultatele alegerilor fraudate, Valeriu Boboc nu a putut sta indiferent. A avut curajul să apere democraţia din Republica Moldova şi de aceea, Valeriu Boboc este astăzi un erou”, a declarat preşedintele MAE, Anatol Petrencu.

MAE consideră că povestea lui Valeriu Boboc trebuie spusă astfel încît întreaga Moldovă să afle că ororile comuniştilor lasă în urmă victime şi durere. Comuniştii sunt cei care au trimis mercenari împotriva tinerilor adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Din cauza lor, sute de copii nevinovaţi au fost bătuţi crunt şi maltrataţi, au fost ameninţaţi, loviţi, urmăriţi pe străzi şi tîrîţi în beciurile comisariatelor de poliţie. “Chiar şi acum, Moldova este văduvită cu fiecare zi ce trece sub dictatura clanului Voronin. Şi pentru Valeriu Boboc merită să mergem la vot, la 29 iulie. Vom avea atunci şansa să arătăm rudelor tinerilor maltrataţi şi ucişi la 7 aprilie că fraţii, surorile şi copiii lor nu au fost ucişi şi torturaţi fără nici un sens”, a completat Anatol Petrencu.

În încheiere, MAE a făcut un apel către partidele anticomuniste din opoziţia parlamentară, pe care le susţine în această campanie, ca odată ajunse în Parlament să susţină declararea datei de 7 aprilie — zi de doliu naţional, în numele tinerilor care au fost omorîţi şi torturaţi de către comunişti pentru că au avut curajul să protesteze faţă de fraudele electorale de la 5 aprilie.

MAE îi îndeamnă pe oamenii de bună credinţă din Republica Moldova să se gîndească şi la Valeriu Boboc cînd vor pune ştampila pe buletinul de vot, la 29 iulie. “Noi, membrii Mişcării Acţiunea Europeană prezenţi aici, considerăm că fiecare cetăţean are puterea de a deveni erou, poate doar şi printr-o alegere curajoasă făcută într-un moment de grea încercare. Iar în cabina de vot, putem fi cu toţii eroi”, au mai spus membrii MAE aflaţi în faţa Spitalului de Urgenţă.

Serviciul de presă al MAE

Patru membri ai MAE au fost reţinuţi abuziv la comanda PCRM MAE solicită o anchetă parlamentară pentru elucidarea împrejurărilor în care a fost distrusă Declaraţia de Independenţă