Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE solicită o anchetă parlamentară pentru elucidarea împrejurărilor în care a fost distrusă Declaraţia de Independenţă

|versiune pentru tipar||
MAE / 16 iulie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană solicită ca, imediat după constituirea noului Parlament, să se formeze o comisie parlamentară de anchetă în scopul investigării cauzelor care au condus la distrugerea Declaraţiei de Independenţă.

Considerăm că dezvăluirea unei astfel de informaţii, la 2 luni după ce se presupune că cel mai important document din istoria modernă a R. Moldova a ars, arată faptul că avem de-a face cu o imensă diversiune. În acest fel comuniştii doresc să-şi justifice acţiunile criminale întreprinse împotriva oamenilor care au protestat pentru libertate şi adevăr. Dacă se va dovedi că acesta este adevărul, atunci PCRM este nu cel care apără patria, ci dimpotrivă, cel care o distruge.

Ne întrebăm de ce PCRM a aşteptat să comunice această informaţie doar în penultima săptămînă de campanie. Acest lucru ridică mari semne de întrebare asupra momentului exact în care documentul a fost deteriorat.

Nu ne-ar surprinde însă ca Declaraţia să fi fost arsă recent, în ultimele zile, chiar la comanda regimului Voronin, disperat că PCRM se află într-o continuă scădere în sondajele de opinie. De altfel, MAE consideră că nu întîmplător declaraţiile PCRM faţă de distrugerea Declaraţiei au fost făcute în aceeaşi zi în care a fost dat publicităţii studiul sociologic “Vox populi”. PCRM doreşte în acest fel să distragă atenţia electoratului de la rezultatele sondajului, potrivit cărora comuniştii vor pierde alegerile.

Iată o dovadă în plus că victoria partidelor democratice din opoziţie este aproape. Oricîte voturi ar fura PCRM pe 29 iulie, de această dată nu vor putea ieşi învingători. Moldovenii au văzut, după 7 aprilie, regimul Voronin aşa cum este el în realitate: abuziv, intolerant şi capabil de orice fărădelegi pentru a rămîne la putere. Dar puterea celor care au ştampila de vot în mînă este infinit mai mare: puterea unui vot este mai mare decât puterea unui furt.

Serviciul de presă al MAE

Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană” Pe unde au trecut, comuniştii au lăsat în urmă victime şi durere