Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 14 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Alegătorii pot de astăzi să-şi verifice prezenţa în listele electorale

Comisia Electorală Centrală anunţă că începînd de marţi, 14 iulie 2009, persoanele cu drept de vot pot să-şi verifice prezenţa în listele electorale. Conform legislaţiei, listele se aduc la cunoştinţă publică cel mai tîrziu cu 14 zile înainte de ziua alegerilor. Pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, cetăţenii au posibilitatea de a verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale în perioada 14-24 iulie. Ei au dreptul să facă contestaţii la biroul secţiei de votare împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători cel tîrziu cu 5 zile înainte de alegeri, adică pînă la data de 24 iulie 2009. Modificările în lista electorală se efectuează în baza actelor de identitate sau certificatelor oficiale. (comunicat CEC)

PNL se va retrage din cursa electorală

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, a declarat că formaţiunea sa se va retrage, la sfârşitul acestei săptămâni, din cursa electorală pentru alegerile anticipate. Anunţul oficial îl vom face joi, iar până Comisia Electorală Centrală va lua decizia de a ne exclude din cursă noi vom participa la toate dezbaterile. Chemăm alegatorii şi simpatizanţii noştri să voteze pentru Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră”, a spus Vitalia Pavlicenco. (stireazilei.md)

Senator american cere Guvernului RM să asigure accesul la radioteleviziunea publică pentru concurenţii electorali şi experţi din societatea civilă

Senatorul american Ben Cardin a făcut o declaraţie cu privire la alegerile anticipate din R. Moldova, pe care o adresează preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Voronin. Ben Cardin declară că “la 29 iulie, Guvernul RM mai are o şansă pentru a demonstra cetăţenilor şi comunităţii internaţionale că rămâne ataşat principiilor democratice şi standardelor internaţionale. Autorităţile moldovene trebuie să asigure accesul tuturor concurenţilor electorali şi experţilor din societatea civilă la mediile publice, precum şi să asigure posibilitatea ca alegătorii din străinătate să poată participa la a cest scrutin important”. “Statele Unite îşi vor condiţiona bunele relaţii cu noul guvern moldovean în dependenţă de respectul pentru ordinea de drept şi drepturile omului. Comisia Helsinki din SUA, al cărei preşedinte sunt, va continua să monitorizeze desfăşurarea procesului electoral în Moldova şi va ţine un briefing după scrutin”, declară senatorul Ben Cardin, membru al Partidului Democrat din SUA, din care face parte şi preşedintele Barack Obama. (Info-Prim)

Pentru alegătorii din regiunea transnistreană vor fi deschise 11 secţii de votare

Cetăţenii R. Moldova, domiciliaţi în stânga Nistrului, vor putea vota în cadrul a 11 secţii de votare. Acestea vor fi deschise în satele Sănătăuca, Ustia, Cocieri, Copanca, Fârlădeni, Hagimus, Răscăieţi, două secţii în satul Varniţa şi în oraşul oraşul Rezina. Alegătorii vor introduce buletinele de vot în urne separate cu inscripţia: “Urna specială”. O hotărâre în acest sens a fost adoptată marţi, 14 iulie, de Comisia Electorală Centrală (CEC). La aceste secţii vor vota alegătorii din mai multe comune şi oraşe din regiunea transnistreană. Aceştia vor fi incluşi în liste suplimentare, în care se va indica biroul electoral al secţiei de votare. Buletinele de vot din “Urna specială” vor fi numărate şi prezentate CEC separat. În scopul garantării securităţii procesului de votare la secţiile de votare din localităţile aflate în Zona de Securitate, CEC a făcut apel către observatorii naţionali, internaţionali şi Comisia Unificată de Control, pentru monitorizarea desfăşurării paşnice a procesului electoral în cadrul secţiilor de votare menţionate. (Info-Prim)

Asociaţia “Promo-Lex” va monitoriza şapte circumscripţii electorale

Asociaţia “Promo-Lex” va monitoriza, în cadrul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte — 2009, în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, şapte circumscripţii electorale amplasate pe ambele maluri ale Nistrului. Este vorba despre cele din: Floreşti, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă şi regiunea transnistreană a Moldovei. La conferinţa de presă susţinută marţi, Ion Guzun, jurist “Promo-Lex” a spus că în perioada 16 iunie — 11 iulie, 2009, deja a fost efectuată monitorizarea regiunilor respective. “Am constat mai multe încălcări, printre care influenţa abuzivă a alegătorilor, implicarea excesivă a forţelor de ordine în activităţile electorale, implicarea minorilor în activităţi de campanie şi tratament preferenţial din partea autorităţilor publice locale faţă de unii concurenţi electorali”, a spus Guzun. El a relatat că la 9 iulie, 2009, vice-premierul Iurie Roşca, după ce a susţinut un discurs în Căuşeni, a distribuit sacoşe cu bere, apă, covrigei şi nucuşoare sărate. Asociaţia deţine şapte observatori de lungă durată, iar 270 vor monitoriza ziua alegerilor. (Infotag)

PLDM: Guvernarea comunistă îndepărtează reglementarea diferendului transnistrean

Partidul Liberal Democrat (PLDM) constată că acţiunile guvernării comuniste de segregare a societăţii pe principii etnice afectează procesul de reglementare transnistreană, îndepărtând rezolvarea diferendului. “Politica promovată de puterea comunistă în scopul dezbinării artificiale a societăţii pe principii etnice alimentează argumentele false ale autoproclamatei administraţii de la Tiraspol”, a declarat la o conferinţă de presă marţi, 14 iulie, liderul PLDM, Vlad Filat. El a precizat că, de la declanşarea conflictului transnistrean, regimul de la Tiraspol a promovat insistent ideea unei posibile “expansiuni” din partea României, manipulând opinia publică din stânga Nistrului. Filat a menţionat că partidul său are o viziune clară şi un program concret de acţiuni în domeniul reglementării transnistrene. “Insistăm asupra retragerii imediate şi necondiţionate a trupelor şi armamentului rusesc de pe teritoriul ţării noastre ca primă condiţie pentru începerea unui proces real de soluţionare a diferendului”, a declarat Vlad Filat. O altă acţiune prioritară, potrivit PLDM, ar fi şi transformarea misiunii de menţinere a păcii în una internaţională civilă sub egida Uniunii Europene. (Info-Prim)

Marian Lupu în vizită la Paris la invitaţia conducerii Franţei

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, se află în vizită la Paris la invitaţia conducerii de vârf a Republicii Franceze. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, participă astăzi, 14 iulie, la festivităţile organizate cu prilejul Sărbătorii Naţionale a Republicii Franceze, fiind unicul politician din R. Moldova invitat de către Preşedintele Sarcozy. Agenda vizitei prevede prezenţa la Parada festivă şi la recepţia oferită de Preşedintele Republicii Franceze. De asemenea, pe parcursul vizitei, Marian Lupu va avea un şir de întrevederi de lucru, la Administraţia Prezidenţială, la Senat şi Adunarea Parlamentară a Franţei. (comunicat PD)

Patentatarii cheamă Guvernul la negocieri

Deţinătorii de patente înaintează Guvernului o serie de revendicări şi spun că, dacă nu vor ajunge la un numitor comun cu executivul, în două săptămâni (în preajma alegerilor anticipate, n.r.), vor recurge la acţiuni de proteste în masă. Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business (AMB), candidat pe lista Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) la alegerile anticipate, a declarat marţi, 14 iulie în cadrul unei conferinţe de presă la sediul AMN că revendicările se conţin într-o rezoluţie adoptată duminică la Bălţi, în cadrul unui miting de protest regional. Roşcovanu a declarat că patentarii cer, printre altele, anularea plăţilor pentru asigurarea medicală în ultimii trei ani. Ei îşi doresc ca asigurarea medicală să fie benevolă şi transferurile să se acumuleze pe un cont personalizat pe toată durata vieţii plătitorului. De asemenea, revendică reducerea costului patentei în jumătate şi lărgi rea spectrului de activităţi permise în baza patentei de întreprinzător. Totodată, cer să fie reduse controalele “excesive” din partea organelor de stat. (Info-Prim)

CSJ a decis că afirmaţiile lui Gurbulea şi Zubic despre implicarea lui Urecheanu şi Pleşca în tentativa de asasinare a lui Roşca sunt nelegitime

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a decis marţi, 14 iulie, că procurorul general, Valeriu Gurbulea, şi viceministrul de interne, Valentin Zubic, au declarat nelegitim că liderul Alianţei “Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu, şi Ion Pleşca, membru al acestei formaţiuni, ar fi implicaţi în tentativa de asasinare a liderului Partidului Popular-Creştin Democrat (PPCD), Iurie Roşca. CSJ a menţinut astfel decizia instanţei anterioare şi a respins demersul procurorului din acest dosar. (Info-Prim)

PCRM critică filmele şi “tehnologiile murdare” ale oponenţilor

Tineri candidaţi de pe lista PCRM pentru Parlament au criticat marţi, 14 iulie, filmele despre evenimentele de la 7 aprilie, produse de AMN şi PLDM, precum şi “tehnologiile electorale murdare ale partidelor liberale-radicale”. Grigore Petrenco a spus că aşteaptă de la liderul PLDM Vlad Filat acceptul pentru dezbateri în media, după ce tineri PLDM i-au provocat pe omologii lor comunişti la dezbateri în Grădina Publică Ştefan cel Mare din Chişinău. “Dezinformare şi minciuni de nemaipomenit”, a numit Petrenco filmele despre revolta populară de la 7 aprilie, produse şi distribuite de Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat. Deocamdată aceste filme pot fi privite pe internet, dar nu au fost difuzat la televiziunile din Chişinău. (Info-Prim)

PCRM insistă ca fraudele invocate de partidele din opoziţie să fie făcute publice

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) insistă ferm ca aşa numitele fraude în privinţa rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, invocate de liderii partidelor din opoziţie, să fie făcute publice, pentru a înţelege de ce au fost scoşi tinerii în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Declaraţii în acest sens au fost făcute de Ion Ceban, candidat al PCRM, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui Ceban, “minciuna urmată de scoaterea elevilor, liceenilor şi a studenţilor în PMAN a fost organizată de opoziţie”. Astfel, Ceban susţine că opoziţia poate să inventeze la nesfârşit argumentele precum că 7 aprilie este o “creatură” a puterii. Candidatul a mai spus că “se vede destul de bine” că în aceste luni, liderii de opoziţie se eschivează de la prezentarea unor astfel de argumente, încercând să muşamalizeze într-un fel această istorie, la fel ca şi îndemnul principal cu care i-au îndreptat pe tineri să ia cu asalt sediile Parlamentului şi Preşedinţiei. (Basa-press)

Vasile Tarlev: Comuniştii au ruinat producătorul autohton

Comuniştii au ruinat producătorul autohton, a declarat marţi, 14 iulie, Vasile Tarlev, candidat pe lista Partidului Social Democrat (PSD). “Implicarea autorităţilor centrale în activitatea sectorului real al economiei, a condus la scăderea generală a cererii la principalele produse, aprecierea nejustificată a monedei naţionale, care în final au distrus producătorul autohton”, a spus acesta la o conferinţă de presă. Fostul premier spune că a plecat din funcţie pentru că nu a rezistat să vadă cum autorităţile distrug economia Moldovei, cum “oligarhii din jurul preşedintelui fură din buzunarul statului”. Tarlev se pronunţă pentru interzicerea importului de materie primă care se produce în Moldova şi reducerea impozitelor pentru aceasta. La aceeaşi conferinţă, Tarlev a criticat intenţia autorităţilor de a cumpăra Investprivatbank prin Banca de Economii. “Statul va avea numai de pierdut de pe urma acestei tranzacţii, deoarece BEM va trebui să restituie banii deponenţilor Investprivatbank”, a mai spus acesta. (Info-Prim)

PL acuză guvernarea că a permis degradarea infrastructurii rurale

Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a acuzat marţi, 14 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă că drumurile din sate sunt distruse, localităţile rurale nu sunt gazificate, iar autorităţile nu au făcut investiţii în infrastructura rurală în ultimii ani. “Autorităţile trebuie să ducă o politică de acordare a priorităţii pentru localităţile rurale. Municipiul Chişinău în 2009 a investit prioritar în suburbii, în timp ce statul a micşorat cheltuielile curent e pentru satele din R. Moldova şi volumul de investiţii. Astfel, din bugetul municipal 20% sunt oferite subrubiilor, în timp ce statul n-a dat niciun ajutor social pentru persoanele care au venituri mai mici decât minimum de consum”, a spus primarul de Chişinău, care şi-a suspendat activitatea pe perioada campaniei electorale. În opinia lui Chirtoacă, autorităţile trebuie să asigure sfera socială, pentru ca fiecare cetăţean să aibă un salariu, o pensie pentru un nivel de trai decent. În acelaşi timp, membrii PL au criticat dur programul “Satul Moldovenesc”, iniţiat de autorităţi încă din 2005. (Info-Prim)

MAE susţine că 4 membri ai formaţiunii au fost reţinuţi la comanda PCRM

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) susţine că 4 membri ai formaţiunii “au fost reţinuţi la 13 iulie fără temei şi interogaţi până spre miezul nopţii la Comisariatul de Poliţie Buiucani”. Aceştia lipeau afişe electorale pe un spaţiu special amenajat, se spune într-un comunicat de presă al MAE. Potrivit MAE poliţia a fost solicitată la faţa locului de către un grup de indivizi ce purtau însemnele PCRM, dornici să îi intimideze pe tinerii MAE care lipeau posterele formaţiunii, cu sloganul “Jos comunismul!”. Şefa Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne, Ala Meleca a confirmat reţinerea membrilor MAE, precizând că unuia dintre aceştia i-a fost intentat proces verbal pentru “distrugere, deteriorare intenţionată a afişelor electorale”, în baza căruia i-a fost aplicată amendă de 600 de lei. (Info-Prim)