Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 30 iunie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC face apel la radiodifuzori să înceapă “cît de curînd posibil” dezbaterile electorale

Comisia Electorală Centrală cere insistent radiodifuzorilor, inclusiv televiziunilor prin Internet, care au decis să organizeze dezbateri electorale să înceapă cît de curînd posibil realizarea acestor emisiuni. Într-un comunicat al CEC, instituţia subliniază că crede că dezbaterile electorale oferă cetăţenilor cadru necesar pentru informare în măsură să le permită să facă o alegere conştientă. (Sursa: comunicat CEC)

Campania electorală va fi reflectată de 49 de posturi de radio şi TV

49 de posturi de radio şi TV vor reflecta campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate de la sfîrşitul lunii iulie a.c. Despre acest fapt a comunicat astăzi Comisia Electorală Centrală. Sursa citată a relevat că 23 de posturi TV şi 26 de posturi de radio au anunţat, pînă astăzi, Comisia despre intenţia de a oglindi evenimentele legate de alegerile parlamentare. Dintre acestea, 18 posturi de televiziune şi 7 posturi de radio au declarat că vor organiza dezbateri electorale. Oficial şi-au anunţat neimplicarea în reflectarea campaniei electorale următorii radiodifuzori: Pervîi Canal Moldova, 2 PLUS, VDT, Radio Scăpărici, Megapolis FM. CEC şi-a exprimat convingerea că implicarea activă a instituţiilor audiovizualului în reflectarea campaniei electorale asigură cetăţenilor posibilitatea de a se informa din mai multe surse, astfel încît să facă o alegere conştientă. (Sursa: Moldpres)

Misiune OSCE/ODIHR la alegerile din Moldova

O Misiune OSCE/ODIHR pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate va activa în Moldova. Despre aceasta s-a discutat la 30 iunie, în cadrul unei întrevederi a viceprim-ministrului, Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu ambasadorul Boris Frlec (Slovenia), Şeful Misiunii OSCE/ODIHR pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate. Misiunea constituită din 16 experţi electorali de bază, 20 de observatori de lungă durată şi 200 de observatori de scurtă durată, detaşaţi din statele membre ale OSCE, îşi va desfăşura activitatea pe durata campaniei electorale pe întreg teritoriul ţării. Boris Frlec l-a asigurat pe şeful diplomaţiei moldoveneşti de imparţialitatea observatorilor, exprimîndu-şi speranţa că pe durata actualei campanii electorale vor fi înlăturate deficienţele depistate anterior. Şeful Misiunii a menţionat că procesul electoral a început într-o atmosferă calmă, fără presiuni administrative asupra concurenţilor electorali. (Sursa: Basa-press)

Au fost acreditaţi primii observatori

Comisia Electorala Centrala (CEC) a acreditat, marţi, observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 29 iulie. Potrivit CEC, 65 de persoane au fost acreditate in calitate de observatori nationali din partea Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova. Alti 20 de observatori internationali au fost acreditati din partea Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (OSCE/BIDDO). (Sursa: comunicat CEC)

PNL ar putea figura cu nr. 7 în buletinele de vot

În data de 30 iunie curent, Partidul Naţional Liberal a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrare în calitate de concurent electoral. La ora 17.00 a aceleiaşi zile, membrii CEC au stabilit ca formaţiunea să fie înscrisă prealabil în buletinul de vot la poziţia a şaptea. (Sursa: comunicat CEC)

Mai mulţi candidaţi pentru deputaţi nu şi-au suspendat activitatea de bază

Circa 20 de funcţionari care candidează pe listele partidelor de opoziţie în alegerile parlamentare nu şi-au prezentat deocamdată la Comisia Electorală Centrală (CEC) deciziile de suspendare din funcţie pe perioada campaniei electorale. Potrivit CEC, la începutul săptămîii curente, din totalul celor 43 de persoane obligate să degreveze din funcţie, doar 26 dintre acestea au îndeplinit această condiţie. Deciziile de întrerupere a activităţii nu au fost prezentate de şapte persoane de pe lista Partidului Democrat, trei de pe lista Partidului Popular Creştin Democrat, trei de pe lista Alianţei “Moldova Noastră”, doi de pe lista Partidului Liberal şi doi de pe lista Partidului Liberal Democrat. Potrivit Codului Electoral, din momentul înregistrării în calitate de concurenţi electorali, funcţionarii de stat (miniştri, şefi ai organelor centrale de conducere, preşedinţi de raioane, primari, pretori şi adjuncţii lor) trebuie să degreveze din funcţiile deţinute. (Sursa: Infotag)

MAE în căutare de soluţii

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) analizează mai multe forme în care ar putea să participe la alegerile anticipate din 29 iulie. Preşedintele formaţiunii, Anatol Petrencu a declarat marţi, 30 iunie, într-o conferinţă de presă că participarea cu propria listă ar fi “cea mai proastă variantă”. Petrencu a spus că în prezent negociază cu Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră”, pentru a găsi un compromis. “Cea mai bună situaţie ar fi formarea listei comune din cei 41 de deputaţi care au intrat în Parlament după 5 aprilie şi candidaţi din partide extraparlamentare de opoziţie”, a spus acesta, precizând că pe listă ar trebui să se regăsească şi 2–3 membri MAE. Alte variante analizate de MAE constau în formarea unei liste comune cu un alt partid extraparlamentar, formarea unei liste comune a MAE şi unul dintre cele trei partide de opoziţie parlamentare, cu precizarea ca toate cheltuielile de campanie să fie suportate de partidul parlamentar. (Sursa: Info-Prim)

Conservatorii insistă asupra creării unei liste comune a opoziţiei

Partidul Conservator (PC) reiterează necesitatea formării unei liste comune a forţelor democratice anticomuniste din R. Moldova, pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Un apel similar PC a făcut şi la începutul lunii iunie. Natalia Nirca, liderul PC, consideră greşit pasul partidelor parlamentare de opoziţie de a merge separat la alegeri. Ea a precizat că PC este gata să se implice într-un proiect politic comun şi să contribuie cu resurse umane şi financiare “la o cauză naţională comună”. Conservatorii se arată îngrijoraţi de faptul că forţele politice înscrise în cursa electorală sunt inegale. (Sursa: Info-Prim)

Social-democraţii din Hînceşti şi consilierii raionali PSD din Străşeni părăsesc formaţiunea

Membrii Partidului Social-Democrat (PSD) din teritoriu continuă să părăsească rîndurile formaţiunii. Marţi, despre decizia lor de a pleca din partid a anunţat întreaga organizaţie teritorială din Hînceşti (peste 400 de persoane) şi 10 persoane din organizaţia teritorială Străşeni. În declaraţia organizaţiei teritoriale Hînceşti se menţionează că “decizia privind părăsirea PSD a fost solicitată de membrii organizaţiei imediat după declaraţia dlui Braghiş privind soluţionarea diferendului transnistrean prin dare în arendă altui stat”. Un alt motiv invocat de autorii declaraţiei este faptul că “conducerea partidului continuă să promoveze o politică internă lipsită cu desăvîrşire de democraţie şi transparenţă, aprobă strategii şi decizii fără perspectivă pentru formaţiune”. “La fel sîntem dezamăgiţi de participarea conducerii partidului la evenimentele din 7 aprilie, deoarece membrii de rînd ai PSD sînt adepţii statalităţii Republicii Moldova şi categoric împotriva actelor de vandalism şi lovituri de stat”, se mai spune în documentul citat. n linii mari, aceleaşi argumente se conţin şi în declaraţia membrilor PSD din Străşeni. (Sursa: Infotag)

Observatori constată schimbări nesemnificative în politicile editoriale ale televiziunilor moldoveneşti

Televiziunile monitorizate şi, în primul rând, Moldova 1, N4 şi NIT, au mediatizat diferenţiat, ca frecvenţă şi durată, actorii politici, generând o vizibilitate inegală şi neechitabilă a acestora. Această concluzie se conţine într-un nou raport de monitorizare pre-electorală a prezenţei actorilor politici în programele a 9 posturi TV. Raportul a fost realizat de Asociaţia Presei Electronice (APEL) de la 1 la 16 iunie, 2009. Potrivit raportului, televiziunile monitorizate au urmat, în general, aceleaşi politici de editare a ştirilor şi emisiunilor despre politicieni şi instituţii ale statului ca şi în perioada pre-electorală pentru alegerile din 5 aprilie. Moldova 1, N4 şi NIT au plasat în context pozitiv şi au favorizat în ştiri şi în emisiuni preponderent reprezentanţii puterii şi au defavorizat reprezentanţii opoziţiei parlamentare. Spre deosebire de perioadele precedente de monitorizare, rezultatele celei de la 1 la 16 iunie atestă că la majoritatea televiziunilor numărul ştirilor conflictuale scrise în temeiul mai multor surse de informaţie îl depăşeşte pe cel al ştirilor scrise pe baza unei singure surse. Cel mai frecvent prevederea legală şi norma profesională de scriere a ştirilor conflictuale sunt încălcate de NIT. La celălalt pol se află Pro TV Chişinău şi TV7 care, în mare, demonstrează ataşament pentru standardele jurnalismului independent. (Sursa: Info-Prim)

Başcanul Găgăuziei dispune aleşilor din autonomie să verifice personal listele alegătorilor

Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a dat dispoziţie primarilor din localităţile autonomiei să verifice personal constituirea listelor alegătorilor. Despre aceasta el a relatat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă privind pregătirea pentru alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie. Şeful Găgăuziei a dat indicaţii ca listele alegătorilor să fie verificate pentru a exclude orice inexactităţi. Başcanul a mai dat dispoziţie preşedinţilor de raioane şi primarilor să-i întîmpine pe reprezentanţii partidelor şi pe candidaţii pentru deputaţi şi să le asigure condiţii egale în cursa electorală. (Sursa: Infotag)

Preşedintele CC contestă probele privind fraudarea alegerilor prezentate de opoziţie

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a declarat, marţi, pentru agenţia Omega că “aşa-numite probe” depuse în instanţă de partidele parlamentare de opoziţie, la momentul depunerii nu reprezentau altceva decât “maculatură”, deoarece îşi pierduse puterea lor de probă. “În orice activitate … sunt nişte reguli pe care nu le poţi depăşi. Codul electoral prevede că la momentul întocmirii listelor, fiecare persoană care nu este în liste poate să vină cu cerere de a fi inclus. La momentul când sunt unele încălcări ale Codului electoral ele se contestă fie în Biroul electoral, fie la Comisia Electorală Centrală, fie în instanţa de judecată care este abilitată cu împuterniciri de a lua decizii. Corectă sau nu aceasta este modalitatea”, a declarat Pulbere. (Sursa: Omega)

PCRM afirmă că probele cu privire la fraudarea alegerilor din 5 aprilie sint false

Probele cu privire la fraudarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie prezentate de partidele liberale parlamentare nu sunt altceva decât nişte informaţii false, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă Vladimir Ţurcan, prim-vicepreşedintele Parlamentului, candidat la funcţia de deputat pe listele PCRM. Potrivit lui Ţurcan, partidul de guvernământ a verificat toate informaţiile cu privire la fraudare “prezentate de opoziţie prin intermediul mass-media”, toate aceste probe fiind doar nişte “informaţii lipsite de veridicitate, neverificate şi chiar false, spun chiar false pentru că nu corespund realităţii”. Ţurcan a accentuat că din toate probele făcute publice de opoziţie cu privire la includerea în listele electorale a persoanelor care nu au atins majorat şi care au fost verificate de partidul de guvernământ nu s-au adeverit. De asemenea, potrivit acestuia, niciun caz de votare dublă prezentat de opoziţie nu s-a demonstrat în urma verificărilor. În context, Ţurcan a subliniat că partidele liberale de opoziţie operează, în continuare, cu informaţii despre fraudarea scrutinului “pentru a manipula opinia publică.”. Ţurcan a mai declarat că un locuitor al raionului Hânceşti cere tragerea la răspundere a liderilor Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru prezentarea probelor false de fraudare. (Sursa: Omega)

Tinerii din PD cer asigurarea dreptului la vot al studenţilor

Tineretul democrat, organizaţia de tineret a Partidului Democrat din Moldova (PDM), cere Guvernului “să asigure un grad înalt de participare a tineretului studios din toate regiunile R. Moldova la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009”. Într-o declaraţie a organizaţiei se spune că, “în condiţiile ambiguităţii legislaţiei cu referire la problema participării studenţilor la vot, mecanismele propuse de Comisia Electorală Centrală pentru soluţionarea problemei respective se dovedesc a fi ineficiente”. Tineretul democrat a propus Guvernului “să dispună Agenţiei Transporturilor asigurarea la 29 iulie a unei călătorii gratuite tur-retur de la locul de domiciliu la locul de studii pentru studenţii care dispun de reşedinţă temporară în altă localitate decît cea în care domiciliază permanent”. (Sursa: Infotag)