Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 25 iunie 2009

|versiune pentru tipar|

Compania “Teleradio-Moldova” dă asigurări că va respecta condiţii egale pentru concurenţii electorali

Conducerea Companiei “Teleradio-Moldova” a asigurat garanţii suplimentare pentru respectarea condiţiilor egale pentru toţi concurenţii electorali în programele de ştiri şi actualitate. Astfel de modificări au fost operate de membrii Consiliul de Observatori în Reglementările interne cu privire la reflectarea de către IPNA Compania “Teleradio-Moldova” a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. Membrii CO au luat în considerare Regulamentul Comisiei Electorale Centrale, experienţa alegerile parlamentare din aprilie 2009, sugestiile şi doleanţele concurenţilor electorali, propunerile organismelor internaţionale, monitorilor străini şi locali, precum şi particularităţile alegerilor anticipate din 29 iulie curent, se spune într-un comunicat difuzat de CO. Reglementările prevăd un compartiment aparte pentru ştirile radio şi TV. Evenimentele cu caracter electoral vor fi plasate în programele de ştiri la rubrica “Alegeri 2009”, fără comentarii din partea autorilor. Ştirile cu caracter electoral vor avea aproximativ aceeaşi durată. Rubrica specială “Alegeri 2009” din cadrul ştirilor Radio şi TV nu va fi limitată în timp oferind posibilitate să fie puse pe post ştirile derulate pînă la emisie. (Sursa: Moldpres)

Concurenţii electorali în scurt timp vor face publice sumele pe care le vor cheltui la alegeri

Imediat după confirmarea de către Comisia Electorală Centrală a persoanelor responsabile de finanţe din partea partidelor politice înscrise în cursa electorală, acestea vor trebui să deschidă la bancă conturi speciale — “Fond electoral”. O dată la 2 săptămâni, concurenţii electorali vor prezenta la CEC rapoartele financiare care trebuie să conţină informaţii despre veniturile şi cheltuielile conform destinaţiei. Conform Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor prevăzute de Codul electoral privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009, la 7 iulie inclusiv, adică în termen de 21 de zile după începerea campaniei electorale, concurenţii electorali sunt obligaţi să declare în presă mijloacele financiare sau alte forme de susţinere materială a activităţii lor la alegeri. Programul calendaristic prevede şi obligaţia băncilor şi a mandatarilor financiari să informeze CEC despre sumele băneşti virate în contul concurentului electoral. Plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate pentru alegerile în parlamentare din 29 iulie, stabilit de CEC, este de 7500 mii lei pentru partide politice şi alte organizaţii social-politice şi 500 mii lei pentru candidaţi independenţi. (Sursa: Info-Prim)

PCRM acuză PL-ul şi un şir de instituţii media din Moldova de promovare a extremismului

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) condamnă manifestările extremiste şi xenofobe, care, în opinia partidului, au loc în ultimul timp în Moldova. O declaraţie în acest sens a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, vicespeakerul Grigore Petrenco. El a acuzat formaţiunile de dreapta, în special Partidul Liberal (PL), şi mijloacele de informare în masă afiliate lor, de faptul că susţin organizaţiile extremiste din România şi promovează mesaje xenofobe. În calitate de exemplu, Petrenco a adus organizaţia “Noua dreaptă” din România, care “este o organizaţie de tip legionar” şi care are legături cu primarul Chişinăului, vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă. Vicespeakerul a prezentat probe video şi foto privind implicarea reprezentanţilor “Noii Drepte” în acţiunile de protest violente din Chişinău de la 7 aprilie, precum şi o imagine foto unde Chirtoacă participă la o acţiune a acestei organizaţii în România. De asemenea, Petrenco s-a arătat revoltat de apariţia în ziarul municipal “Capital” a unui material “care îl elogiază pe generalul Antonescu”. PCRM a chemat partidele şi presă sa-şi revadă comportamentul şi să nu admită manifestări xenofobe şi extremiste. (Sursa: Infotag)

PL respinge acuzaţiile că ar avea legături cu mişcarea legionară “Noua Dreaptă”

Partidul Liberal respinge acuzaţiile lansate de Partidul Comuniştilor, privind existenţa unor legături între forţele liberale şi mişcarea legionară din România “Noua Dreaptă”. Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă a declarat că afirmaţiile comunistului Grigore Petrenco, sunt nişte absurdităţi şi că nu există nicio legătură între PL şi personal Dorin Chirtoacă cu respectiva organizaţie sau altă organizaţie de acest gen. “Această acţiune face parte din campania de denigrare a oponenţilor politici. Este vorba de continuarea intoxicării opiniei publice cu informaţii false. Aceste aberaţii sunt lansate din cauza propriei frici de a răspunde pentru toate crimele pe care le-au comis, în special după 7 aprilie”, a declarat Chirtoacă. De asemenea, Chirtoacă neagă că ar fi participat la acţiunile mişcării “Noua Dreapă” de la Iaşi, precizând că a participat de fapt la o manifestaţie organizată de Primăria Iaşi cu ocazia înfrăţirii dintre Chişinău şi Iaşi. (Sursa: jurnal.md)

PLDM crede că acuzaţiile PCRM ar trebui ignorate

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) consideră că acuzaţiile aduse de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) opoziţiei, inclusiv cele de legături cu forţe xenofobe şi extremiste, ar trebui ignorate. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că scopul acestor acuzaţii este “să atragă opoziţie în discuţii sterile”. “Dacă cineva a şi dezbinat societatea în R. Moldova, acesta este Vladimir Voronin şi partidul lui”, a menţionat el. Filat susţine că atunci cînd se aduc astfel de declaraţii ar trebui aduse şi probe şi a menţionat că nimeni nu ar putea dovedi că el măcar o dată să-şi fie personal declaraţii sau acţiuni xenofobe şi extremiste. Liderul PLDM şi-a exprimat îngrijorarea şi în legătură cu intensificarea de către guvernarea comunistă a atacurilor asupra presei independente. (Sursa: Infotag)

Vladimir Voronin neagă faptul că din PCRM pleacă mai mulţi membri

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că informaţiile pe marginea plecării mai multor membri ai PCRM din formaţiune “pot fi calificate doar ca zvonuri”. Potrivit Preşedintelui, “până astăzi în afară de Marian Lupu nu a părăsit nimeni partidul şi ceea ce aţi numit zvonuri, zvonuri o să rămână”. Voronin a subliniat că nu este “o tragedie” plecarea unor membri din partid. Totodată, şeful statului susţine că astfel de “trădări” sunt doar neplăcute. “Sunt neplăcute aceste cazuri de trădare şi pe plan personal şi în situaţii publice, mai ales atunci când este necesitatea să stăm cot la cot şi umăr la umăr, iar cineva îţi bagă un cuţit în spate”. (Sursa: Omega)

PLDM critică preluarea de către Banca de Economii a Investprivatbank

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) crede că soluţia identificată de Guvern pentru Investprivatbank — preluarea ei de către Banca de Economii — este una populistă. O declaraţie în acest sens a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Vlad Filat, liderul PLDM. El a amintit că, după intrarea Investprivatbank în stare de insolvabilitate, au fost afectaţi circa opt mii de deponenţi, valoarea totală a depozitelor cărora este de circa 640 mil. lei. Potrivit spuselor sale, în total, depozitele de la această bancă se cifrează la circa 1,2 mlrd. lei, iar la creditarea diferitor proiecte riscante s-au îndreptat 800 mil. lei. În special, e vorba de proiecte privind construcţia imobilelor. “Guvernul a impus de facto Banca de Economii să preia Invesprivatbank cu toate aceste probleme. Dar Banca de Economii, care este una de stat, are de achitat sume indemnizate foştilor deponenţi ai Băncii de Economii din fosta URSS în valoare de circa 600 mil. lei. Decît să preia Invesprivatbank, mai bine Banca de Economii se achita cu oamenii”, a spus liderul PLDM. În opinia sa, “dacă Guvernul va insista ca Banca de Economii să preia Investprivatbank, vom avea deja două bănci cu probleme, dar nu una”. Filat a cerut autorităţilor să asigure transparenţa procesului de soluţionare a problemei Invesprivatbank. De asemenea, el a menţionat că Investprivatbank a beneficiat de un credit în condiţii nefavorabile de la FinComBank, care a fost fondată de fiul preşedintelui Vladimir Voronin, Oleg. În opinia sa, problema Investprivatbank “trebuie abordată profesionist, dar nu populist”. (Sursa: Infotag)

PSD declară că Marian Lupu are “o misiune încredinţată de PCRM”

“A nu permite în nici un caz unificarea şi consolidarea forţelor de centru-stînga, a menţine actuala competiţie electorală pe poziţiile rivalităţii ostile, radicale, extremiste — acesta este, cu adevărat, rolul pe care Marian Lupu trebuie să-l onoreze în faţa regimului care l-a creat şi l-a propulsat ca persoană publică”, susţine Partidul Social Democrat (PSD). Într-o declaraţie a sa PSD spune că “a urmărit şi a analizat cu atenţie comportamentul şi mesajul politic pe care Marian Lupu le-a afişat opiniei publice din Moldova în perioada de după declaraţia sa privind părăsirea rîndurilor Partidului Comuniştilor din Moldova”. “PSD constată că prin acţiunile întreprinse de Marian Lupu în perioada din urmă, acesta se prezintă ca un continuator consecvent al practicii comuniste de inducere în eroare şi de manipulare a electoratului, de corupere activă a membrilor partidelor democratice pentru dispersarea şi distrugerea forţelor de opoziţie”, se spune în documentul citat. PSD este convins de faptul că “rostul şi misiunea care i-au fost încredinţate de PCRM lui Marian Lupu în aceste zile extrem de complicate pentru ţară, vor suferi eşec, fiind sancţionate dur atît de electorat, cît şi de întreaga societate moldovenească”. (Sursa: Infotag)

PD: stoparea războiului dintre actorii politici reprezintă unica soluţie pentru Moldova

Partidul Democrat din Moldovă declară că asumarea responsabilităţii actului politic şi stoparea războiului dintre actorii politici reprezintă unica soluţie care oferă R. Moldova şansa de a depăşi actuala strare de criză, se spune într-o declaraţie a formaţiunii, ca răspuns la acuzaţiile PSD. “Procesul de consolidare a formaţiunilor social-democrate a figurat în permanenţă pe lista de priorităţi a PD, eforturile în acest sens fiind torpilate de către liderii PSD sub diferite pretexte neîntemeiate… Evenimentele recente au demonstrat că numai fortificarea centrului politic, social-democrat, în jurul echipei PDM, condusă de Marian Lupu, poate tempera ofensiva elementelor radicale, care, promovînd interese meschine de grup, polarizează societatea din raţiuni electorale de moment. Evoluţia PSD demonstrează că această formaţiune este măcinată de lupte interne dintre diferite grupări, dirijate din exteriorul partidului. Lansarea unor iniţiative precum concesionarea regiunii din stînga Nistrului şi, mai recent, posibila participare la scrutinul parlamentar anticipat în comun cu o formaţiune care pledează federalizarea R. Moldova, demonstrează că PSD-ul nu mai este un actor politic independent, ci face jocul unor elemente exremiste, care nu au nimic în comun cu social-democraţia”, se spune în declaraţie. (Sursa: declaraţie PD)