Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 7 august 2009

|versiune pentru tipar|

PCRM este gata să voteze candidatul opoziţiei la funcţia de şef al statului, cu o condiţie

După şedinţa fracţiunii deputaţilor Partidului Comuniştilor, Mark Tkaciuk a declarat că au discutat despre “susţinerea candidaturii coaliţiei de dreapta la funcţia de preşedinte al ţării.” “Urmează să reflectăm asupra condiţiilor în care vom vota această candidatură. Urmează să decidem cine vor fi cele 8 persoane din fracţiunea noastră care vor vota. Ar trebui să fie înaintată o singură candidatură din partea coaliţiei şi ar fi de dorit să fie apolitică, dar toate astea urmează să le discutăm încă”, a spus Tkaciuk. Potrivit lui, o decizie finală în acest sens PCRM urmează să adopte în cel mult două săptămâni, la şedinţa Comitetului Central. Până atunci mai mulţi deputaţi comunişti vor fi în vacanţă şi această probelmă nu poate fi pe larg discutată, a mai spus Tkaciuk. (stireazilei.md)

Rezultatele negocierilor privind formarea noii coaliţii vor fi prezentate după ce CC va valida alegerile

PLDM, PL, PDM şi AMN vor anunţa rezultatele negocierilor după ce Curtea Constituţională se va pronunţa asupra rezultatelor alegerilor din 29 iulie, a declarat Serafim Urecheanu, liderul Alianţei “Moldova Noastră”. Întrebat dacă mai au loc negocierile, Serafim Urecheanu a spus că jurnaliştii văd doar “vârful aisbergului”. “Ieri (joi, 6 august), toţi patru am avut întrevederi cu reprezentanţii Băncii Mondiale (BM), unde am discutat 2 ore şi jumătate despre viitorul în relaţiile cu BM şi cu FMI. Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale au spus că vor începe conlucrarea cu R. Moldova, atunci când va fi găsit un consens”, a spus Urecheanu. “Discutăm acum pe componente, ne lămurim cu BM. Doar cu contribuţia ei vom putea asigura bunăstarea populaţiei, să scoatem ţara din această criză profundă, de care R. Moldova nu a mai văzut din anii ’90”, a mai spus liderul AMN şi a adăugat: “Nu vrem să repetăm tradiţiile triste ale politicienilor din R. Moldova, care s-au avântat după funcţii. În cazul nostru, nu este vorba despre o coaliţie declarativă, ci una care să fie capabilă să scoată ţara din nămol, în care, din păcate, suntem până la urechi”. (Info-Prim)

APEL dă note comportamentului televiziunilor în campania electorală

“Majoritatea televiziunilor au admis abateri destul de serioase de la prevederile legii, de la deontologia profesională. Mai cu seamă, este vorba despre patru televiziuni, în special N4 şi NIT, dar şi Moldova 1 şi, pe unele segmente, Eu TV. Pro TV şi TV7 au fost mai aproape de normele legale şi ale eticii profesionale”, a declarat Vasile State, coordonator al Asociaţiei Presei Electronice (APEL) într-un proiect de monitorizare a televiziunilor din Chişinău pe perioada campaniei electorale pentru alegerile din 29 iulie. O serie de posturi TV au prezentat în ştiri în mod inechitabil, disproporţionat şi tendenţios concurenţii electorali, prejudiciind astfel posibilitatea alegătorului de a-şi forma liber o opinie asupra ofertelor electorale, au spus experţii APEL. “NIT şi N4, în mod deosebit, dar şi Moldova 1, au mediatizat masiv în ştiri în context pozitiv şi au manifestat atitudini favorizante faţă de reprezentanţii guvernării şi ai PPCD”, a spus State. NIT, N4, Eu TV şi Moldova 1 au manifestat în ştiri atitudine defavorizantă faţă de partidele de opoziţie. Pe de altă parte, Pro TV şi TV7 au adoptat în acest sens o atitudine mai echilibrată şi nu au admis în ştiri atitudini părtinitoare ori tendenţioase faţă de concurenţii electorali, au spus monitorii APEL. Potrivit observatorilor, difuzarea unor emisiuni cu conţinut electoral, altele decât dezbaterile, a oferit premise pentru difuzarea disimulată a preferinţelor politice. (Info-Prim)

IPNA nu a făcut partizanat politic în campania electorală, raport intern de monitorizare

În campania electorală pentru alegerile din 29 iulie, IPNA Compania “Teleradio Moldova” nu a făcut partizanat politic şi nici propagandă pentru vreun partid — este concluzia unui raport intern de monitorizare, prezentat Consiliului de Observatori joi, 6 august. Monitorizarea a pus accent pe prezenţa actorilor politici în ştiri şi în programele de dezbateri — frecvenţă şi durată. La postul de televiziune Moldova 1 au fost monitorizate programele de ştiri “Mesager”, ediţiile în română şi rusă, iar la Radio Moldova ediţiile Radio Matinal, Novosti şi Panorama, a spus Dumitru Ţurcanu, şeful Direcţiei monitorizare, relaţii publice şi internaţionale. Potrivit raportului prezentat, la Moldova 1 au avut loc 32 dezbateri, la care au participat toţi concurenţi electorali. Pe parcurs s-au retras PNL şi MAE. PCRM nu s-a prezentat la o dezbatere. În total, partidele de opoziţie au avut timpi de dezbateri 46800 sec, iar PCRM — 5040. În programul de ştiri “Mesager”, PCRM a avut o frecvenţă de 192 de apariţii, iar opoziţia parlamentară — 260, inclusiv PLDM — 110 apariţii, PL — 81 şi AMN — 62. Luând în consideraţie regula “trei treimi”, care prevede prezenţa în proporţii egale a Guvernului, partidului de guvernământ şi partidelor de opoziţie, în campania electorală la Moldova 1 prezenţa a fost următoarea: Guvernul — 5678 sec, PCRM — 14770, partidele de opoziţie — 60082, se menţionează în raport. IPNA precizează că diferenţa dintre raportul intern de monitorizare şi ce le prezentate de unele ONG-uri, este mare şi presupun că în spatele acelor monitorizări sunt posibile erori şi unele interese. (Info-Prim)

Audieri în Congresul american despre alegerile din Moldova

La Comisia Helsinki din Congresul SUA au avut loc, joi seara, audieri legate de alegerile anticipate din Moldova şi perspectivele relaţiilor americano-moldovene. Fostul şef al Misiunii OSCE la Chisinău, Louis O’Neill, a pledat pentru reconciliere, cooperare şi reforme. O’Neill a avertizat, totodată, împotriva prelungirii negocierilor politice în vederea formării unui Guvern. O’Neill a sugerat că în acest moment, SUA ar putea sprijini Moldova, în primul rând, acordând importanţă acestei ţări. El a pledat pentru susţinerea financiară a Moldovei, prin programul Provocării Mileniului, pentru că reformele “au nevoie de bani”. Consolidarea societăţii civile şi a partidelor este o prioritate, în opinia lui O’Neill, potrivit căruia cea mai importantă reformă este cea a sistemului judiciar. (europalibera.org)

PL şi AMN vor cere Curţii Constituţionale redistribuirea mandatelor

PL şi AMN vor cere Curţii Constituţionale redistribuirea mandatelor. Vineri, 7 august, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), la fel ca şi Curtea de Apel Chişinău acum o zi, a declarat că nu ţine de competenţa sa să ia o decizie pe marginea contestaţiei celor două partide, nemulţumite de modul în care CEC a distribuit mandatele. “Este o decizie politică”, a declarat Nicolаe Răileanu, reprezentantul AMN la Comisia Electorală Centrală. Dumitru Ţâra, responsabil de relaţiile cu presa la CC, a declarat anterior că, dacă aceste contestaţii vor ajunge la Curtea Constituţională, ele vor fi anexate la dosarul privind validarea alegerilor. Reprezentanţii PL şi AMN la CEC insistă, însă, ca acestea să fie examinate în regim de urgenţă. (Info-Prim)

Prima şedinţă a noului parlament ar putea avea loc pe 28 august

Prima şedinţă a noului Parlament al Moldovei ar putea avea loc pe 28 august. Surse din cadrul Guvernului au relatat că la moment se examinează această variantă, care “este şi cea mai probabilă”. Potrivit legislaţiei, prima şedinţă a noului Parlament trebuie să aibă loc nu mai tîrziu de o lună din ziua alegerilor, care s-au desfăşurat pe 29 iulie. Anterior se presupunea că şedinţa va fi fixată într-una din zilele de la 20 pînă la 25 august, pentru a o desfăşura înainte de 27 august, Ziua Independenţei R. Moldova. “Această poziţie însă a fost revizutiă, căci mulţi deputaţi şi reprezentanţi ai conducerii Moldova se află în concediu şi nu vor reveni cu toţii pînă la 20 august. În acelaşi timp, toţi vor participa la 27 august la festivităţile consacrate Zilei Independenţei. Astfel, pe 28 august toţi vor putea participa la şedinţa Parlamentului. Nu este exclus că careva dintre ei îşi va continua concediul”, a spus interlocutorul agenţiei. Sursa a mai menţionat că de sîmbătă, 8 august, preşedintele Vladimir Voronin şi toţii membrii cabinetului de miniştri se vor afla în concediu pe 7–10 zile. “Această decizie a fost luată miercuri la şedinţa Guvernului. Totodată, unii miniştri aproape că au fost obligaţi să meargă în concediu anume în această perioadă”, a menţionat interlocutorul. (Infotag)

Partidul Comuniştilor nu exclude posibilitatea de a trece în opoziţie

Partidul Comuniştilor (PCRM) nu exclude posibilitatea de a trece în opoziţie. Despre aceasta a relatat unul din deputaţii fracţiunii parlamentare a PCRM. “Săptămîna aceasta au avut loc consultări referitor la situaţia creată după alegeri. A avut loc şi şedinţa fracţiunii parlamentare. S-a decis preliminar ca fracţiunea să treacă în opoziţie după formarea noului Parlament”, a spus interlocutorul agenţiei. “Săptămîna trecută noi am declarat că sîntem disponibili dialogului cu oponenţii pentru examinarea propunerilor, care au drept scop consolidarea stabilităţii, a păcii interetnice, a suveranităţii naţionale şi a independenţei Moldovei. În acelaşi timp, noi nu putem intra în coaliţie cu cei care pledează pentru distrugerea statalităţii Moldovei şi unirea ei cu România”, a menţionat deputatul. Potrivit lui, toate partidele de opoziţie au respins această propunere, deoarece ei poartă negocieri în vederea creării unei coaliţii de guvernare. “În această situaţie noi nu îi vom împiedica. Partidul Comuniştilor va trece în opoziţie responsabilă. Acest lucru înseamnă că noi nu numai că nu-i vom împiedica să conducă ţara, ci îi vom ajuta în depăşirea crizei politice legată de alegerea preşedintelui”, a menţionat sursa. (Infotag)

AMN susţine doleanţele PLDM care doreşte funcţia de preşedinte a parlamentului

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) susţine doleanţele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care consideră că, în baza rezultatelor alegerilor din 29 iulie, i se cuvine funcţia de preşedinte a Parlamentului. Serafim Urechean, liderul AMN, a declarat pentru postul de televiziune PRO-TV-Chişinău că este normal ca PLDM să aibă aceasta doleanţă, dar a spus că “nu trebuie să uităm că sîntem patru partide democratice în Parlament şi fiecare are anumite doleanţe şi viziuni referitor la funcţiile în stat”. El exclude situaţia că şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, şi-ar putea dori funcţia de speaker. În opinia sa, “Marian Lupu şi-ar putea dori altă funcţie”, dar nu a precizat care. “Nu este nici un blocaj sau neînţelegere în negocierile noastre. Sînt pur şi simplu nişte exerciţii care se mai întîmplă”, a declarat Urechean. (Infotag)

Serafim Urcheanu ar accepta funcţia de premier

Într-un interviu acordat televiziunii pe Interne “JURNAL TV”, liderul Partidului “Alianţa Moldova Noastră”, Serfim Urecheanu, a declarat că, în cazul în care va exista o decizie a partidelor parlamentare care formează coaliţia democratică, ar accepta funcţia de prim-ministru. În acelaşi timp, liderul AMN a declarat că “povara asupra viitorului premier şi Guvern va fi extraordinar de mare”. (Deca-Press)