Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Apelul PEMAVE către partidele care au acces în Parlament la 29 iulie 2009

|versiune pentru tipar||
PEMAVE (astăzi PVE) / 3 august 2009
Partidul Verde Ecologist

Alegerile Parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 ne dovedesc că în Republica Moldova sunt premise pentru a fauri un stat democratic real. În mare parte opţiunile populaţiei sunt pentru aderarea republicii la Uniunea Europeană, pentru ieşirea din criză economică şi politică.

Nu putem rămîne şi mai departe dezbinaţi în tabere rivale ai noştri şi ai lor. Este primordial coieziunea şi echitatea socială, în viaţa parlamentară se includ tineri politicieni. Astăzi ca niciodată este important ca partidele alese să depăşescă interesele organizaţiilor lor şi de grup. Pentru toţi să fie prioritar interesul naţional, numai astfel vor putea ca, zi cu zi, promisiunile electorale din vorbe să se prefacă în fapte concrete. Astăzi situaţia nu este de loc simplă, şi în aspect economic şi în aspect politic. Victoria celor patru partide, luate împreună, este fragilă.

Noul guvern al Republicii Moldova după aproape o jumătate de an, fără un guvern completamente funcţional, în Moldova trebuie să se confrunte cu efectele grave ale crizei economice. În acelaşi timp este nevoie de consolidarea ţării cu partenerii europeni. Un pas decesiv în acest sens va fi încetarea tratării inegale a cetăţenilor UE, ca rezultat al întroducerii nejustificate a regimului de vize pentru Romînia.

Să tragem învăţăminte din scurta istorie a democraţiei în Statutul Independent Republica Moldova. Situaţiile, evenimentele se repetă permanent în noi circumstanţe. Sperăm ca deputaţii din actualul parlament, în majoritatea lor democraţii fiind să nu cadă în unele curse de ordin politic, cum s-a întâmplat cu semenii lor din Primul Parlament, ales liber în 1990, şi îşi vor atinge scopurile, promovind idealul naţional.

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” a rămas în cursa electorală la alegerile anticipate din 29 iulie 2009: am fost siguri că cele patru partide împreună vor cîştiga mai multe mandate decât PCRM. Noi n-am greşit. Voturile alegătorilor noştri sunt distribuite proporţional, însă responsabilitatea pentru încrederea alegătorilor o ducem noi. Să ţinem minte că democraţia se instaurează nu pe cale revoluţionară, ci este un proces evolutiv de lungă durată, în aceste circumstanţe considerăm că alegerea Preşedintelui Statului poate fi numai printr-o largă coaliţie de interes naţional. Facem apel şi către parlamentarii comunişti, reformatori, capabili să vadă ziua de mîine a Republicii Moldova şi nu trăiesc cu “trecutul înfloritor”, Domniile Voastre, care prin redistribuire aţi primit şi încrederea votanţilor noştri. Depăşiţi orgoliile, intersele de grup aşezaţivă la masa tratativelor pentru alegerea Preşedintelui statului. Interesul naţional, liniştea, unitatea socială şi griga pentru popor sunt mai sus de orice.

Biroul Permanent al PEMAVE

Declaraţia PEMAVE cu privire la situaţia social-politică provocată de alegerile anticipate Declaraţia Biroului Permanent al Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova