Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Ziua comemorării deportărilor staliniste — un avertisment împotriva escaladării represiunilor politice comuniste de astăzi în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSDUCM / 6 iulie 2009
Astăzi, 6 iulie, comemorăm un eveniment tragic din istoria noastră. Cu 60 de ani în urmă, părinţii, buneii şi străbunii noştri au fost supuşi la o grea încercare de care regimul comunist de atunci, în zilele de 5–7 iulie 1949, autorităţile de atunci ale RSS Moldoveneşti au deportat din vatra strămoşească zeci de mii de cetăţeni, ducându-i “în Siberiile de gheaţă”. Prin această acţiune de genocid, regimul comunist de atunci şi-a afişat cu brutalitate toată ostilitatea faţă de ceea ce înseamnă viaţă liberă, muncă cinstită, demnitate umană, identitate naţională.

Cu regret, în Republica Moldova nici pînă astăzi nu au fost condamnate public, la nivel oficial, deportările organizate de regimul comunist sovietic. Nici ziua de comemorare a victimelor represiilor staliniste nu se află pe agenda de lucru a puterii oficiale şi a ideologilor ei. Constatând această atitudine afişată de guvernarea actuală, PSD şi UCM atenţionează opinia publică asupra faptului că numărul “zilelor negre” ar putea să crească vertijinos, la data de 6 iulie 1949 adăugându-se deja data de 7 aprilie 2009.

PSD şi UCM regretă faptul că actualele realităţi impun mereu în prim plan fenomenul continuităţii deportărilor poporului, al spulberării prin noi modalităţi nefaste a fondului nostru genetic. Cu acordul tacit şi sub privirea absentă a autorităţilor de astăzi, sute de mii de semeni ai noştri sînt nevoiţi de împrejurările vitrege, constituite şi din vina puterii, să părăsească ţara, să sărăcească acest meleag de ceea ce este cel mai frumos şi cel mai de preţ — generaţiile noi. Aceste generaţii, floarea poporului, au fost impuse de condiţiile atroce din ţară să ia drumul străinătăţii poate pentru totdeauna. Este şi o modalitate a puterii de a se debarasa de un valoros şi important numeric contingent de cetăţeni conştienţi şi exigenţi atunci când ei şi-ar dori, prin vot, să-şi revendice dreptul la o viaţă omenească. Mai mult ca atât, guvernarea comunistă a declanşat o nemaivăzută campanie de divizare a populaţiei în “patrioţi şi nepatrioţi”, “statalişti şi antistatalişti”, “albi şi negri”, “ai noştri şi ai străinilor” etc. Este şi aceasta o acţiune de învrăjbire a oamenilor, de creare în societate a unei atmosfere ostile, de duşmănie şi ură. Ţinând cont de resursele mediatice şi de tehnologiile de manipulare şi îndoctrinare de care dispune astăzi partidul puterii, suntem în drept să presupunem că acest partid, prin campania sa, poate zdruncina din temelii societatea moldovenească, poate destabiliza pacea civică şi concordia interetnică.

PSD şi UCM condamnă atât acţiunea de deportare care a avut loc în 1949, cât şi acţiunile actualei guvernări comuniste care se inspiră din faptele “istorice” ale predecesorilor ei. La această tristă aniversare, PSD şi UCM este alături de victimele deportărilor.

PSD şi UCM constată că guvernarea comunistă nu vrea şi nu poate să întreprindă măsuri concrete pentru reabilitarea juridică şi morală deplină a deportaţilor şi urmaşilor lor. PCRM nu are voinţa politică pentru a-şi condamna propria practică şi ideologie.

Pornind de la această constatare, PSD şi UCM anunţă iniţierea unui Fond Naţional pentru edificarea unui complex memorial de doliu, care să amintească mereu despre tragediile pe care le-a suportat şi le mai suportă poporul moldovenesc.

Declaraţia comună a PSD şi UCM despre necesitatea consolidării forţelor politice de centru Dumitru Braghiş şi Vasile Tarlev fac dezvăluiri privind anumite mituri şi minciuni debitate de conducerea de vârf comunistă