Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Dumitru Braghiş şi Vasile Tarlev fac dezvăluiri privind anumite mituri şi minciuni debitate de conducerea de vârf comunistă

|versiune pentru tipar||
PSDUCM / 10 iulie 2009
În cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi, liderii PSD şi UCM, Dumitru Braghiş şi Vasile Tarlev, s-au referit la un şir de mituri şi minciuni, debitate de conducerea de vârf a PCRM. Vasile Tarlev a menţionat faptul că “Pe parcursul a mai multor ani, conducerea ideologică a PCRM a insistat să fie propagată ideea precum că anume comuniştii au început achitarea datoriilor la pensii şi salarii. În realitate, datoriile la pensii şi salarii au fost achitate de guvernul Braghiş. Cînd a fost instalat guvernul Tarlev, datorii nu erau”. Un alt aspect la care s-a referit Tarlev ţine de vasta campanie propagandistică a PCRM privind majorarea pensiilor şi salariilor. “Conducerea actuală se laudă cu faptul că a majorat considerabil, de la 1 aprilie curent, pensiile cu 20% şi salariile cu 18%. Totul este o minciună ideologică, deoarece ulterior au urmat reduceri considerabile, de circa 40% la salarii. Sunt semnalate reţineri de lungă durată la achitarea pensiilor” — a spus Tarlev.

Referindu-se la sumele impunătoare care sunt cheltuite pentru reparaţia clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, Tarlev a menţionat că încă în anul 2004 conducerea comunistă a elaborat un proiect de renovare a acestor edificii, cerând guvernului de atunci suma de un miliard de lei. “M-am opus hotărât contra irosirii banilor publici în situaţia când populaţia suportă lipsuri şi sărăcie. Acum, folosindu-se de moment, PCRM a pus în aplicare proiectul său, dedându-se la o masivă spălare de bani”.

Dumitru Braghiş şi Vasile Tarlev s-au referit şi la atitudinea puterii faţă de criza economică, declarând că aceasta a preferat “minciuna despre criză”, acţionând cu întârziere şi indiferent. “Ca urmare, deficitul bugetar către mijlocul acestui an a întrecut suma de 2 miliarde de lei, iar către sfârşitul anului va atinge uriaşa sumă de 4 miliarde de lei, adică 9,4% din PIB. În 4 luni ale anului curent exportul s-a prăbuşit cu 22%, importul s-a contractat cu 31,5%” — a subliniat Tarlev.

“PCRM a minţit când a asigurat populaţia că criza economică şi financiară nu va afecta Moldova. A minţit, deoarece neavând soluţii concrete de prevenire şi stopare a crizei, neavând profesionişti capabili să elaboreze un asemenea program, n-a dorit să accepte Programul anticriză elaborat de PSD pe motive strict electorale. PCRM intenţionat a aruncat Moldova într-o criză economică profundă, pentru a-şi satisface ambiţiile politice. Toate afirmaţiile făcute astăzi de ministrul Dodon, precum că guvernul administrează competent criza, sunt o minciună. Guvernul aşa şi n-a elaborat, după cum a promis, acest program, dorindu-şi ca prin activităţi haotice, populiste, să câştige iarăşi dividende politice. La fel, fostul Preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a executat orbeşte indicaţiile conducerii de vârf a PCRM, refuzând să pună în dezbatere, încă în luna noiembrie, Planul anticriză elaborat de PSD. Astăzi el ne vorbeşte despre necesitatea antrenării tuturor forţelor politice sociale şi ştiinţifice pentru a fi elaborat un program anticriză. Eu aşi vrea să i se transmită domnului Dodon, dacă n-a uitat cum se lucrează la calculator, să caute în Google www.anticriza.md şi să citească atent toate proiectele propuse” — a subliniat Dumitru Braghiş, liderul PSD.

Sursa: www.psd.md

Ziua comemorării deportărilor staliniste — un avertisment împotriva escaladării represiunilor politice comuniste de astăzi în Republica Moldova Apel al PL, PLDM şi AMN către societatea civilă din Republica Moldova, oamenii de ştiinţă şi cultură, oamenii de afaceri, membrii asociaţiilor şi societăţilor neguvernamentale şi toţi oamenii de bună-credinţă