Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiPLDM

Scrisoarea deschisă cu lista de întrebări pe care preşedintele PLDM Vlad Filat doreşte să le adreseze preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei dezbateri publice

|versiune pentru tipar| PLDM, 24 noiembrie 2010
Dlui Vlаdimir Voronin,
preşedinte аl Pаrtidul ai Comuliştilor
din Republicа Moldovа

Domnule preşedinte,

Am constatat cu regret că aţi refuzat în repetate rânduri invitaţia mea la o dezbatere publică la finalul campaniei electorale şi că nu aveţi curajul de a ieşi în faţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru a da explicaţiile cuvenite despre modul în care aţi făcut din Moldova cea mai săracă ţară din Europa.

Dezbaterea pe care v-am propus-o era o bună oportunitate de a le prezenta oamenilor viziunea noastră pentru viitorul lor. Chiar şi eu sunt curios să aflu care sunt planurile dumneavoastră pentru viitor, pentru că până acum, în această campanie electorală, am auzit din partea dvs. doar minciuni, atacuri murdare la adresa oponenţilor politici, dar, şi mai grav, am văzut cu câtă agresivitate îi trataţi pe cetăţenii Republicii Moldova.

Domnule Voronin, dacă simţiţi nevoia să luptaţi cu cineva, eu reconfirm invitaţia mea la o confruntare politică, dar încetaţi să mai luptaţi cu oamenii, încetaţi să-i mai jigniţi, încetaţi să mai puneţi paza sâ-i bată atunci când vă adresează întrebări incomode. Faptul că sunteţi lipsit de argumente în această campanie electorală nu trebuie să vă facă violent, nu trebuie să vă facă să luptaţi cu propriul popor.

Prin comportamentul din această campanie electorală, dumneavoastră şi PCRM aţi demonstrat încă o dată că nu meritaţi să conduceţi această ţară. Oamenii au nevoie să trăiască în libertate, nu în teroare, nu într-o dictatura comunistă.

Având în vedere că anterior v-am propus să vă pun la dispoziţie din timp întrebările pentru dezbaterea din data de 26.11.2010 vi le transmit prin intermediul acestei scrisori. Sunt întrebări la care eu, dar şi cetăţenii, aşteptăm un răspuns. În acest fel, colegii dumneavoastră vor avea timp să vă pregătească în linişte răspunsurile.

Aveţi datoria ca în această campanie electorală, pe lîngă minciuni şi manipulări, să vă faceţi timp pentru cetăţeni şi să răspundeţi întrebărilor lor.

Lista cu întrebări:

Domnule Voronin, vi se pare normal ca peste jumătate de milion de cetăţeni moldoveni să plece în străinătate din cauza sărăcie? De ce nu aţi făcut nimic pentru cetăţenii Republicii Moldova care au emigrat în străinătate vreme de 8 ani cât aţi condus această ţară?

Cum aţi reuşit să aduceţi Moldova la statutul de cea mai săracă ţară din Europa?

De ce Moldova a ajuns în pragul falimentului, după opt ani de guvernare comunistă, deficitul bugetar fiind de peste 8 mlrd. lei în 2009?

Cum a reuşit familia dvs. să facă afaceri de miliarde, să preia majoritatea business-urilor prospere, să-şi construiască palate, să intre în posesia a sute de hectare de păduri etc., pe durata cât aţi fost la putere?

Aveţi de gând să întoarceţi în proprietatea statului terenurile şi întreprinderile de stat pe care le-au privatizat fraudulos cei din anturajul dvs.? Mă refer şi la sediul luxos al PCRM pe care l-aţi construit în Chişinău cu grave abateri de la norma legală?

De ce Moldova nu a putut construi, în opt ani de guvernare comunistă, relaţii bune nici cu vecinii, nici cu Rusia, nici cu UE etc.?

De ce, pe durata aflării la guvernare, nu numai că nu aţi avansat în reglementarea problemei transnistrene, după cum aţi promis, dar chiar aţi înregistrat un mare regres?

De ce aţi folosit permanent minorităţile naţionale ca instrument de luptă politică, învrăjbind şi dezbinând societatea, iar în această campanie electorală le-aţi adus unor reprezentanţi ai acestora grave insulte (spre exemplu, găgăuzilor)?

De ce nu v-aţi onorat promisiunile făcute anterior oamenilor şi nu aţi adus pensiile şi salariile la nivelul care le-ar fi garantat un trai decent?

Care sunt primele trei priorităţi pentru Moldova în viziunea dvs?

Tinerii reprezintă viitorul unei ţări. De ce credeţi că nu vă votează tinerii, d-le Voronin?

Cine a dat ordin să fie torturaţi tinerii care, în aprilie 2009, şi-au exprimat clar voinţa de a trăi într-un stat liber, democratic, european?

Sunteţi gata să apăreţi în faţa instanţei de judecată pentru fărădelegile comise pe timpul guvernării comuniste?

De ce PCRM îşi bate joc de sinistraţi, pe care nu i-aţi ajutat cu nimic, dar folosiţi tragedia lor în scenariile voastre electorale murdare în scop de a obţine dividente politice?

De ce PCRM nu vine cu soluţii pentru viitorul Republicii Moldova, preferând să mintă oamenii, să învrăjbească societatea, în loc să facă tot posibilul pentru dezvoltarea ţării noastre?

Cu ce familie politică europeană este înfrăţit partidul dvs. şi cum poate contribui aceasta la dezvoltarea Republicii Moldova?

Credeţi că poate exista democraţie fară dezbateri publice, fără dialog între concurenţii electorali?

Sunteţi gata să vă cereţi scuze public în faţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru toate fărădelegile comise pe durata guvernării comuniste?

Vă veţi retrage din politică după ce veţi pierde aceste alegeri?

Acestea sunt doar o mică parte a întrebărilor pe care aş fi vrut să vi le adresez — din numele cetăţenilor Republicii Moldova, pe care i-aţi nedreptăţit, batjocorit şi jignit permanent.

În speranţa că de această dată veţi da dovadă de mai mult curaj, vă invit să răspundeţi la aceste întrebări.

Vlad Filat,
Preşedintele PLDM