Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Documente CEC

Regulamentul privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate

|versiune pentru tipar|
Anexă la hotărîrea Comisiei Electorale Centrale
nr.3354 din 20 iulie 2010

1. Prezentul Regulament stabileşte procedura şi condiţiile de înregistrare prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate.

2. Înregistrarea prealabilă are drept scop stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care pot vota în străinătate şi a buletinelor de vot ce vor fi distribuite. Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie.

3. Alegătorii care, din diferite motive, nu se înregistrează prealabil, îşi pot exercita dreptul de vot, prezentîndu-se în ziua alegerilor la secţia de votare respectivă. Aceştea vor fi înregistraţi în listele electorale suplimentare.

4. Înregistrarea prealabilă va fi disponibilă doar pentru ţările şi localităţile unde Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul MAEIE, va decide amplasarea secţiilor de votare suplimentare (altele decît cele de pe lîngă misiunile diplomatice şi consulare).

5. Cetăţenii Republicii Moldova care se află în străinătate şi doresc să fie înscrişi în listele elctorale de bază se pot înregistra prealabil, accesînd pagina web www.voteaza.md.

Procedura de înregistrare prealabilă a cetăţenilor cuprinde două etape:

  1. depunerea unei Declaraţii prin care alegătorul va declara, pe proprie răspundere, că datele pe care le indică sînt autentice şi aprobă radierea din listele electorale de bază de la locul domiciliului/reşedinţei sale pe teritoriul Republicii Moldova, conform modelului anexat (anexa nr. 1 la prezentul Regulament);
  2. completarea unui formular de înregistrare on-line, care va conţine denumirea ţării şi localităţii unde alegătorul doreşte să se înregistreze prealabil şi datele sale de identitate, conform modelului anexat (anexa nr.2 la prezentul Regulament).

6. Formularul va conţine următoarele date:

7. Datele indicate în formular sînt confidenţiale. Acestea se stochează într-o bază de date a cetăţenilor din străinătate care s-au înregistrat, servind drept temei pentru întocmirea listei electorale a cetăţenilor care vor vota în raza secţiei de votare respective.

8. După finalizarea perioadei de înregistrare, Comisia Electorală Centrală va întocmi listele electorale pentru fiecare secţie de votare în parte. Informaţiile referitoare la cetăţenii care s-au înregistrat vor fi procesate de persoana responsabilă desemnată în cadrul aparatului Comisiei Electorale Centrale. După tipărire, listele, împreună cu celelalte materiale electorale, vor fi transmise birourilor electorale ale secţiilor de votare corespunzătoare. Comisia Electorală Centrală va asigura birourile electorale şi cu numărul necesar de formulare de liste suplimentare.

9. Datele despre persoanele care s-au înregistrat prealabil vor fi transmise de către Comisia Electorală Centrală birourilor electorale respective din ţară, pentru radierea acestor alegători din lista electorală de bază de la locul domiciliului/reşedinţei alegătorului. Biroul electoral va înceta radierea cu 5 zile pînă la ziua alegerilor.

10. Comisia Electorală Centrală va folosi datele cu caracter personal recepţionate exclusiv în scopul organizării şi desfăşurării acţiunilor electorale şi nu le va dezvălui către terţi (persoane/instituţii publice sau private), decît în cazurile prevăzute expres de legislaţia în vigoare.

11. Perioada de înregistrare prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate va începe cu 40 de zile înainte de ziua alegerilor şi se va termina cu 25 de zile pînă la ziua alegerilor. Alegătorilor li se va aduce la cunoştinţă informaţia ce ţine de perioada de înregistrare prin plasarea ei pe site-urile Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ambasadelor şi consulatelor, precum şi printr-o campanie de informare specială.

Anexa nr. 1 la Regulamentul privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate


Declaraţie

Prin prezenta, îmi exprim dorinţa de a participa la alegeri/referendum organizate de către autorităţile electorale ale Republicii Moldova şi solicit înregistrarea în lista electorală pentru localitatea selectată din lista afişată şi declar, pe proprie răspundere, că datele indicate de mine sînt autentice.

Sînt de acord să fiu radiat(ă) din lista electorală de bază de la locul domiciliului/reşedinţei în Republica Moldova.