Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Documente CEC

Regulamentul privind modul de participare a partidelor politice şi a altor organizaţii social-politice la campania electorală pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010

|versiune pentru tipar|
Aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale
nr.3281 din 13 iulie 2010

1. Prezentul regulament este elaborat în conformitate cu prevederile Codului electoral şi are drept scop perfecţionarea procedurilor electorale în privinţa participării la acţiunile de agitaţie electorală a partidelor politice şi a altor organizaţii social-politice în cadrul campaniei electorale şi în vederea realizării corespunzătoare a drepturilor şi obligaţiilor acestora în cadrul desfăşurîrii referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010.

2. În vederea exprimării opiniilor în campania electorală pentru desfăşurarea referendumului, inclusiv prin intermediul mijloacelor de informare în masă, partidele politice şi alte organizaţii social-politice incluse în Lista partidelor şi organizaţiilor social-politice, înregistrate de Ministerul Justiţiei şi dată publicităţii prin Hotărîrea Comisiei nr.3256 din 9 iulie curent, pot solicita înregistrarea în calitate de participanţi la referendum la Comisia Electorală Centrală.

3. Înregistrarea presupune depunerea unei cereri de înregistrare de către partidele politice sau alte organizaţii social-politice care au hotărît să participe în cadrul campaniei electorale pentru desfăşurarea referendumului şi a deciziei organului de conducere a partidului referitor la subiectul respectiv.

4. Comisia Electorală Centrală în termen de 3 zile va examina cererea de înregistrare şi actele depuse şi va adopta o hotărîre de înregistrare a partidului politic în calitate de participant la referendumul republican constituţional sau privitor la refuzul de înregistrare a acestuia. După înregistrare Comisia Electorală Centrală urmează să elibereze legitimaţii reprezentanţilor participanţilor la referendumul republican constituţional.

5. Odată cu înregistrarea, partidele politice şi organizaţiile social-politice îşi vor exprima opţiunea vizavi de problema supusă referendumului republican constituţional.

6. Din momentul înregistrării sale la Comisia Electorală Centrală, participantul la referendum va putea beneficia de timp de antenă gratuit, contra plată şi de a participa la dezbaterile electorale conform procedurilor stabilite de Codul electoral şi Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010 în mijloacele de informare în masă din RM.

7. Finanţarea campaniei pentru referendum se va face în condiţiile capitolului 4 din Codul electoral şi Regulamentului privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice. Din momentul înregistrării sale participantul la referendum va deschide la bancă un cont cu menţiunea “Fond electoral”, unde vor fi virate mijloace financiare proprii, sume băneşti primite de la persoane fizice şi juridice din ţară.

8. Examinarea contestaţiilor în perioada electorală se efectuează în condiţiile Codului electoral şi ale Regulamentului privind procedura de soluţionare a contestaţiilor în perioada electorală.