Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia fracţiunii parlamentare “Alianţa Social-Democrată” privind relaţiile guvernării comuniste cu instituţiile financiare internaţionale

|versiune pentru tipar||
ASDM (AMN) / 5 martie 2003
Alianţa “Moldova Noastră”Ajunşi la finele celor doi ani de guvernare, comuniştii fac dări de seamă triumfaliste, total exagerate privind aşa-zisele succese înregistrate de actuala putere. Cu toate acestea, sîntem obligaţi să spunem că toate dările de seamă comuniste rămîn să fie doar nişte declaraţii neacoperite şi nefondate. Ratingul de ţară al Moldovei scade în continuu.

Fracţiunea Alianţa Social-Democrată se simte obligată să informeze alegătorii şi întreaga populaţie că situaţia economică din Republica Moldova se deteriorează în mod lamentabil. Drept exemplu ne poate servi deteriorarea relaţiilor cu cei mai importanţi parteneri financiari internaţionali. În pofida faptului că prim-ministrul face declaraţii despre nişte imaginare relaţii, excelente cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, în pofida faptului că preşedintele vizitează oficiul BM din America şi susţine că totul e bine şi frumos, Alianţa Social-Democrată ţine să atenţioneze opinia publică că Republica Moldova a ratat acordarea unui credit preferenţial în valoare de 140 mln. de dolari. Vor trebui depuse mari eforturi pentru a reveni la negocieri pe marginea acestui subiect. Dar pentru aceasta conducerea comunistă nu trebuie să mimeze reformele, nu trebuie să inducă în eroare partenerii financiari internaţionali, ci să se apuce serios de lichidarea restanţelor.

Se impun următoarele măsuri urgente:

  1. Revizuirea legii bugetului pentru anul 2003, pentru a reflecta diminuarea veniturilor de la privatizare (Moldtelecom), revederea pronosticului veniturilor de la impozitare.
  2. Îmbunătăţirea şi aprobarea proiectului de lege pentru privatizare într-o formulă care ar încuraja investitorii străini şi autohtoni să participe la programul de privatizare şi ar majora încrederea acestora în stabilitatea mediului de afaceri din Moldova, încredere zdruncinata de evenimentele din ultimul timp.
  3. Aprobarea programului de privatizare şi desfăşurarea unui proces transparent de privatizare a combinatelor vinicole.
  4. Urgentarea punerii în vigoare a Codului Civil şi altele.

În concluzie, ASD cere puterii să reactiveze reformele şi să le promoveze consecvent pînă la finalizare, în numele prosperării Republicii Moldova.

/Săptămîna, an. XI, nr. 10 (532), 7 martie 2003/
Declaraţia fracţiunii parlamentare Alianţa Social Democrată Declaraţia fracţiunii parlamentare “Alianţa Social-Democrată” în legătură cu situaţia critică din sectorul agricol