Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia fracţiunii parlamentare “Alianţa Social-Democrată” în legătură cu situaţia critică din sectorul agricol

|versiune pentru tipar||
ASDM (AMN) / 15 mai 2003
Alianţa “Moldova Noastră”Fracţiunea parlamentară “Alianţa Social-Democrată” îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia extrem de dificilă din sectorul agricol, cauzată atît de calamităţile naturale din iarna anului 2002 şi primăvara anului curent, cît şi de atitudinea nepăsătoare a partidului de guvernămînt faţă de acest sector al economiei naţionale.

În pofida declaraţiilor făcute de către actuala guvernare, că vor acorda tot sprijinul sectorului agrar, acţiunile guvernanţilor denotă o delăsare totală. Astfel, pînă la momentul actual, mai mult de 30 la sută din pămînturile arabile au rămas pîrloagă, iar pierderile sectorului continuă să fie în creştere.

Fracţiunea parlamentară “Alianţa Social-Democrată”, pe parcursul ultimelor două luni, în repetate rînduri a solicitat examinarea în cadrul Parlamentului a situaţiei din sectorul agricol, cerînd prezentarea informaţiilor privind situaţia din sector de către Guvern. De asemenea, fracţiunea a propus crearea unei Comisii speciale parlamentare, care să identifice setul de măsuri pentru redresarea situaţiei, care să prevadă elaborarea mecanismului de compensare a pierderilor din agricultură cu material semincer; reeşalonarea datoriilor pentru fermierii care au suferit în urma calamităţilor naturale, compensarea cheltuielilor pentru procurarea combustibilului şi altele. Constatăm însă cu regret, că, şi de data aceasta, propunerile fracţiunii noastre au fost ignorate.

În condiţiile în care guvernanţii tergiversează soluţionarea problemelor din sectorul agricol, fracţiunea parlamentară “Alianţa Social Democrată” cere conducerii Parlamentului Republicii Moldova organizarea audierilor speciale în legislativul ţării a responsabililor de dezvoltarea sectorului agricol şi adoptarea măsurilor de redresare a situaţiei dificile în agricultură.

/Săptămîna, an. XI, nr. 20 (542), 16 mai 2005/
Declaraţia fracţiunii parlamentare “Alianţa Social-Democrată” privind relaţiile guvernării comuniste cu instituţiile financiare internaţionale Declaraţia Consiliului Politic al AMN cu privire la perspectivele reglementării conflictului transnistrean