Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia AMN privind susţinerea manifestaţiilor de protest organizate de Confederaţia Sindicatelor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 18 februarie 2004
Alianţa “Moldova Noastră”Alianţa “Moldova Noastră” constată cu îngrijorare că situaţia social-economică din Republica Moldova se înrăutăţeşte constant în urma acţiunilor populiste şi neargumentate economic întreprinse de actuala guvernare comunistă. Nivelul de trai al populaţiei este în permanenţă scădere, sărăcia fiind amplificată de inflaţie, creşterea galopantă a preţurilor la produsele de primă necesitate şi servicii. În pofida declaraţiilor de creştere economică înregistrată în anii de guvernare comunistă, în 2003 Moldova a înregistrat cea mai mică dinamică a creşterii economice din spaţiul CSI, nemaivorbind despre ţările Europei Centrale şi de Vest. Populaţia ţării, în mare parte, nu a resimţit creşterea economică trîmbiţată de guvernare, iar 80 la sută din cetăţeni continuă să-şi ducă un trai sub pragul sărăciei. În condiţiile unui şomaj agravant, ritmuri îngrijorătoare a înregistrat emigrarea peste hotare a cetăţenilor Republicii Moldova în căutarea unei surse de existenţă.

Neacceptînd dialogul civilizat, deschis şi constructiv cu societatea civilă, cu partidele politice, guvernarea comunistă şi-a amplificat la maximum, în deosebi după încheierea mandatului de Preşedinţie în Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, campania de spălare a creierilor şi de intimidare a celor care încearcă să riposteze acestei campanii. Utilizînd instrumentele statului, prin pîrghii economice şi maşinării ideologice, guvernarea urmăreşte supunerea intereselor ideologice şi de partid atît a reprezentanţilor societăţii civile, cît şi mass-media independentă. Din acelaşi arsenal fac parte şi preocupările de creare a organizaţiilor aşa-zise “de alternativă”, în realitate de buzunar, aservite puterii, care sînt transformate în vîrfuri de lance în lupta ideologică cu nesupuşii. Exemple în acest sens sînt multiple — crearea sindicatelor de alternativă, uniunilor de creaţie, “organizaţiilor de apărare a intereselor consumatorilor” etc.

Imixtiunile directe ale Puterii în activitatea Confederaţiei Sindicatelor din Republica Moldova a determinat această instituţie să declanşeze acţiuni de protest în scopul păstrării integrităţii mişcării sindicale, sporirii eficienţei activităţii de protejare a drepturilor social-economice ale salariaţilor.

Partidul “Alianţa «Moldova Noastră»” se declară solidară cu Confederaţia Sindicatelor din Republica Moldova şi susţine integral revendicările sindicaliştilor:

Partidul “Alianţa «Moldova Noastră»” cheamă membrii de partid şi simpatizanţii săi să susţină acţiunile de protest organizate de Confederaţia Sindicatelor din Republica Moldova şi să participe activ la manifestaţiile legale de protest din data de 26 februarie curent.

Serviciul de presă al PAMN
Scrisoare deschisă către preşedintele PPCD, Iurie Roşca Declaraţia AMN în legătură cu persecutarea făţişă a Opoziţiei