Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia AMN în legătură cu persecutarea făţişă a Opoziţiei

|versiune pentru tipar||
AMN / 23 februarie 2004
Alianţa “Moldova Noastră”Partidul “Alianţa «Moldova Noastră»” se declară îngrijorat în legătură cu deciziile majorităţii parlamentare comuniste, care a declanşat o serie de acţiuni de persecutare a Opoziţiei. Astfel, în ultimul timp deputaţii comunişti au retras imunitatea membrilor fracţiunii parlamentare creştin-democrate, ameninţîndu-i şi pe membrii fracţiunii Partidului “Alianţa «Moldova Noastră»” cu acelaşi lucru. Forţe angajate în jocurile Puterii instigă spiritele în capitală, recurgînd la intimidări şi la falsuri împotriva Primarului General şi a Fracţiunii democratice din Consiliul Municipal Chişinău. Deşi toate aceste manifestări sînt contestate de către Consiliul Europei, ce a consemnat caracterul lor nedemocratic şi abuziv, PCRM continuă să persiste în asemenea metode. Faptul demonstrează că gruparea politică respectivă nu cunoaşte decît metodele radicale, ultimative, categorice, cu toate că trîmbiţează la toate colţurile şi cu toate ocaziile că doreşte să aducă în politica internă a Republicii Moldova standardele europene.

În documentele emise cu privire la Republica Moldova, reprezentanţii organismelor internaţionale au consemnat devierea gravă a Puterii comuniste de la normele democratice civilizate, stabilite prin legislaţia internaţională. Astfel, chiar recent, Reprezentantul la Chişinău al Secretarului General al Consiliului Europei, Vladimir Filipov, a invocat o serie de încălcări ale legislaţiei internaţionale de către actuala guvernare, absenţa dialogului politic între Putere şi Opoziţie, ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor din Opoziţie, persecutarea participanţilor la acţiunile de protest stradale, încălcarea libertăţii de expresie, inclusiv retragerea licenţei de emisie pentru postul de radio Antena C şi Televiziunea EURO TV.

Alianţa “Moldova Noastră”, fiind o formaţiune care respinge din start orice metode radicale în politică şi în promovarea democraţiei într-o societate posttotalitară, condamnă asemenea manifestări din oricare parte ele ar veni. În acelaşi timp, partidul nostru consideră că Puterea comunistă nu acceptă nici un fel de norme democratice, nu acceptă înscrierea efectivă a statului pe orbita pregătirii pentru integrarea europeană, nu doreşte concordie în societate şi informarea obiectivă a populaţiei, abuzînd de puterea monopolizantă instituită la toate nivelurile şi în toate sferele vieţii publice în Republica Moldova.

Avînd în vedere această situaţie, Alianţa “Moldova Noastră” reţine atenţia opiniei publice din interior şi a organismelor internaţionale asupra procesului politic şi stării democraţiei din Republica Moldova, asupra abuzurilor comuniste. Alianţa “Moldova Noastră” îndeamnă populaţia să aprecieze cu spirit civic cele ce se întîmplă în societate, să împiedice compromiterea continuă de către majoritatea parlamentară şi agenţii guvernamentali a imaginii statului în exterior şi să fie gata să dea ripostă, pe căi civilizate, încercărilor de instaurare a monopartidismului în Republica Moldova, cu toate consecinţele ce derivă dintr-o asemenea stare de lucruri.

Serviciul de presă al PAMN
Declaraţia AMN privind susţinerea manifestaţiilor de protest organizate de Confederaţia Sindicatelor din Republica Moldova Declaraţia AMN în legătură cu participarea în Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei Republicii Moldova