Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 26 septembrie 2005
Alianţa “Moldova Noastră”Partidul Alianţa “Moldova Noastră” anunţă, că Ministerul Justiţiei a înregistrat modificările şi completările la Statutul formaţiunii, modificări adoptate la Congresul al VI-lea al AMN din 25 iunie 2005. Preşedintele AMN a prezentat decizia respectivă la întrunirea din 24 septembrie a.c. cu liderii organizaţiilor teritoriale ale partidului. Deciziile Congresului au fost legitimate şi acum partidul le poate aplica şi în raporturile externe, nu numai în interiorul său, cum a fost până la înregistrarea noului Statut la Ministerul Justiţiei, a arătat dl Serafim Urechean.

Reamintim, că autorităţile au tergiversat legitimarea rezultatelor ultimului Congres al AMN, emiţând o decizie de refuz la 26 august 2005. Ea a fost adoptată cu depăşirea termenului prevăzut şi conţinea motivaţii necorespunzătoare cu cele admise de legislaţie. Subiectul a fost utilizat de unele medii de informare pentru atacuri informaţionale asupra AMN. În cadrul partidului se consideră că tentativa de a compromite Congresul a fost coordonată de un consilier al Preşedintelui ţării. Această înaltă poziţie îi permite şefului PCRM să influienţeze autorităţile executive în interese politice. AMN a atacat în Curtea de Apel Chişinău refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra deciziile Congresului cu privire la adoptarea noului Statut al partidului, anunţând hotărârea sa de a merge în acest proces până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Între timp, a fost publicat şi proiectul de rezoluţie al APCE privind instituţiilĺ democratice din Republica Moldova, proiect în care se pune accent şi pe necorespunderea cu standardele europene a legislaţiei naţionale referitoare la partide.

Odată ce Ministerul Justiţiei a luat decizia de a înregistra modificările şi completările la Statutul AMN, subiectul litigiului judiciar este epuizat şi partidul îşi va retrage cererea depusă la Curtea de Apel. Dl Serafim Urechean apreciază această turnură a evenimentelor drept una dintre primele victorii politice de după alegerile parlamentare şi drept o cedare a presiunilor autoritare în faţa democraţiei.

Centrul de presă al AMN
Declaraţie pe marginea proiectului de rezoluţie a APCE referitor la Republica Moldova Declaraţie a Preşedintelui Partidului Alianţa “Moldova Noastră”