Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 12 martie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”Consiliul ELDR, programat pentru 13 aprilie la Zagreb, Croaţia, va decide asupra acceptării Partidului Alianţa “Moldova Noastră” în calitate de membru al ELDR (Partidul European Liberal-Democrat şi Reformist). Astfel, după consolidarea sa, pe plan intern, principala forţă a Opoziţiei din Republica Moldova intră într-o influentă familie politică europeană, pe plan extern.

Recent la Chişinău s-au aflat într-o vizită emisarii ELDR, care pregătesc raportul final pe marginea cererii de aderare depusă de AMN. Ei au avut la Chişinău mai multe discuţii cu conducerea Alianţei, cu şefii principalelor departamente ale partidului, cu reprezentanţii unor organizaţii de profil şi ai unor structuri teritoriale, dar şi cu managerii staff-ului electoral central pentru alegerile locale 2007. În concluzie, funcţionarii secretariatului ELDR au opinat că atât documentele programatice, cât şi activitatea politică reală a partidului îl recomandă pentru intrarea în familia europenilor liberal-democraţi şi reformişti.

Ne-am format ca o largă alianţă şi acest cuvânt a rămas în denumirea partidului, simbolizând şi obiectivul de a atrage segmente largi ale electoratului democratic, pentru a readuce, în sfârşit, Moldova în Europa, acesta a fost subiectul predominat al prezentării făcute în faţa oaspeţilor de preşedintele Alianţei “Moldova Noastră”.

Dl Serafim Urechean a mai remarcat că liderul comunist Vladimir Voronin a revenit la retorica anti-europeană prin atacul la adresa României, care va produce mari efecte distructive. În acest context esenţial pentru Opoziţia reală din Moldova este să deţină un sprijin politic serios în Europa, a accentuat liderul AMN, apreciind drept erori grave orice încercări de conlucrare cu regimul retrograd de la Chişinău.

Apropo de afilieri, emisarii ELDR s-au arătat surprinşi de faptul că comuniştii au intrat în gruparea radicală a stângii europene, abandonând reforma internă promisă votanţilor lui Voronin, care le-ar fi permis afilierea la grupul socialiştilor europeni.

ELDR este componenta de bază a Alianţei Liberal-Democrate, care este reprezentată în Parlamentul European de 107 deputaţi, precum şi de 7 comisari în executivul Uniunii Europene. Din această familie politică face parte şi actualul comisar pentru extindere al UE, o poziţie esenţială pentru obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova. După intrarea în ELDR, cel puţin de două ori pe an, înaintea întrunirii Consiliului European, preşedintele AMN va avea posibilitatea să participe la consultările liberal-democraţilor din Europa la nivel de şefi de state, miniştri de externe şi lideri de partide.

Centrul de Presă al AMN
OT AMN contribuie la rezolvarea problemei vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova Coaliţia de guvernământ extinde dominaţia politică asupra mass-media din Republica Moldova