Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Poziţia AMN în legătură cu rezultatele alegerilor generale locale 2007 şi ale constituirii noilor administraţii raionale şi municipale din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 23 iulie 2007
Alianţa “Moldova Noastră”

Alianţa “Moldova Noastră” constată cu satisfacţie că, în comun, Forţele democratice au învins Partidul comuniştilor în alegerile locale generale din Republica Moldova. Totodată, votul alegătorilor a plasat AMN în poziţia de lider pe eşichierul democratic, ceea ce a determinat partidul să-şi asume responsabilitatea de a organiza coeziunea forţelor necomuniste în cadrul administraţiilor locale.

În acest scop, Biroul Permanent Central al AMN a optat în favoarea coaliţiilor post-electorale cu forţele democratice, ca unică strategie de apropiere a viitorului prosper, democratic şi european al Republicii Moldova. Iar Consiliul Politic Naţional a atestat realizarea unei sarcini politice majore, asumate la Congresul VI al partidului — înfrângerea comuniştilor în alegerile locale generale, în comun cu celelalte forţe democratice, şi marginalizarea lor în cadrul puterii locale, punându-se baza pentru succesul în următoarele alegeri parlamentare!

În rezultatul scrutinului, Alianţa “Moldova Noastră” a promovat 189 de primari de localităţi, ceea ce constituie 20,9%. Deţinem 1987 de mandate în consiliile locale de nivelul unu, sate şi comune, ceea ce înseamnă 19,52% din total, şi 220 de mandate în consiliile raionale şi municipale — 19,61 la sută. Referindu-ne la toate forţele de orientare democratică, menţionăm că ele au preluat puterea în 22 din cele 34 de unităţi teritorial-administrative de nivelul doi. AMN consideră că a avut o contribuţie importantă la perpetuarea calităţii Chişinăului de bastion al democraţiei în Republica Moldova. Menţionăm că şi autonomia găgăuză s-a eliberat de dominaţia comunistă. Rămâne indecisă alegerea conducerii raioanelor Râşcani şi Rezina.

PCRM îşi menţine, deocamdată, poziţiile în numai 6 circumscripţii. Iar în altele 4 a preluat conducerea doar prin trădarea unor reprezentanţi ai partidelor democratice. Raportul de putere s-a schimbat covârşitor în defavoarea Partidului Comuniştilor, care a păstrat mai puţin de o treime din administraţiile locale. În timp ce Alianţa “Moldova Noastră” participă la conducerea a peste două treimi din administraţiile teritoriale. Reprezentanţii AMN sunt preşedinţi în 14 raioane (Cahul, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni) şi vicepreşedinţi în 7 (Cantemir, Făleşti, Glodeni, Hânceşti, Orhei, Ştefan Vodă, Ungheni).

La nivel raional/municipal AMN a fost votat de circa 200 de mii de cetăţeni, ceea ce echivalează cu nivelul obţinut în 2003 de o coaliţie politică mai largă, în cadrul căreia am participat atunci la alegerile locale. Acest indicator, ce reprezintă ratingul politic al fiecărei formaţiuni, totuşi, e de numai 16,8 procente, mai mare decât al altor partide democratice, dar mai mic decât al comuniştilor. Este o distanţă şi o rezervă mare între acest punct de pornire şi obiectivele electorale ale AMN pentru viitoarele alegeri parlamentare.

Rezultatele alegerilor locale generale din 2007 ar fi fost şi mai optimiste pentru AMN, dar şi pentru celelalte forţe democratice, dacă beneficiam de o conjunctură politică favorabilă şi de o campanie electorală corectă.

Actuala guvernare a prejudiciat desfăşurarea competiţiei electorale, încălcând dreptul cetăţenilor ţării de a alege liber şi conştient, manipulând brutal opinia publică, în primul rând prin intermediul Companiei “Teleradio-Moldova”, terorizând candidaţii forţelor democratice, utilizând abuziv resursele administrative şi organele de drept. (Un exemplu este şi faptul că 30 de membri AMN aleşi primari au fost constrânşi să se înscrie în calitate de candidaţi independenţi.)

Un efect derutant asupra cetăţenilor l-au avut şi alţi factori: teza falsă cum că şi comuniştii sunt devotaţi vectorului european şi democratic; crearea şi activizarea partidelor mici în faza electorală; faptul că cei mai mediatizaţi analişti, o mare parte a presei şi serviciile sociologice preziceau cu insistenţă înfrângerea forţelor democratice şi câştigul comuniştilor. Rezultatele scrutinului au arătat că abuzurile puterii, colaborarea cu comuniştii şi speculaţiile gratuite, în mare, sunt respinse de electoratul cu aspiraţii democratice.

Pe de altă parte, rezultatele semnificative ale Alianţei “Moldova Noastră” demonstrează importanţa fidelităţii faţă de alegători, a consecvenţei mesajului politic şi a realizării ferme a angajamentelor electorale. Una din concluziile evidente este că rezultatele electorale depind în mod decisiv de prezenţa şi activismul organizaţiilor primare de partid în teritoriu. Numărul de circa 750 de localităţi, în administraţiile cărora suntem reprezentaţi ca rezultat al scrutinului, se suprapune pe ramificaţia organizatorică a Alianţei “Moldova Noastră”: organizaţii primare de partid cu evidenţă şi legitimare a membrilor, cu planificare a activităţilor, cu instruirea cadrelor şi activitate politică permanentă. Numai o construcţie solidă de partid asigură afluxul de resurse umane competente şi respectate în comunităţi. Partidele mici sunt adesea nevoite să antreneze candidaţi în campanie, de regulă, infideli faţă de formaţiuni şi doctrinele lor politice.

Bazându-se pe propria evoluţie în acest plan, AMN s-a consolidat anume dezvoltând doctrina sa social-liberală, ceea ce ne-a permis şi accederea în Partidul European Liberal Democrat şi Reformist. Şi separarea de partid a unor foşti colegi, în general regretabilă, a fost determinată de alegerea doctrinară, de precizarea opţiunilor politice.

Alianţa “Moldova Noastră” îşi exprimă convingerea, că singura perspectivă viabilă a sistemului politic din Republica Moldova se bazează pe partidele solide, cu opţiuni doctrinare precise şi consacrate, cu un puternic potenţial organizatoric şi uman, pe care ţara să poată miza în orice moment al evoluţiei sale. Din şirul de concluzii post-electorale, ce urmează să determine pregătirea pentru următoarele alegeri parlamentare, Alianţa “Moldova Noastră” evidenţiază, că a perceput cerinţa electoratului democratic de înnoire intensă a clasei politice.

AMN exprimă recunoştinţă alegătorilor săi, admiraţie activiştilor partidului, şi apreciere forţelor, care au avut înţelepciunea de a forma coaliţii postelectorale necomuniste. Adresăm colegilor din coaliţiile locale apelul de a ţine cont de lecţiile politice şi de a asigura o conlucrare eficientă şi durabilă. La rândul nostru, vom face totul pentru a confirma eficienţa guvernării democratice prin reprezentanţii Alianţei “Moldova Noastră” din administraţia locală ca să venim mai bine pregăti pentru a lua întreaga putere în stat!

Biroul Politic Central al AMN
Declaraţia Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” cu privire la situaţia din agricultură Declaraţie a Organizaţiei de Tineret a Partidului Alianţa “Moldova Noastră” în legatură cu situaţia studenţilor exmatriculaţi din USM