Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Luare de cuvânt a deputatului AMN, Gheorghe Susarenco, la proiectul Hotărârii privind stabilirea datei pentru alegerea Parlamentului

|versiune pentru tipar||
AMN / 2 februarie 2009
Alianţa “Moldova Noastră”

Onorat Parlament!

Iniţiativa legislativă din 23 decembrie 2008, prin care Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” a propus stabilirea datei alegerilor parlamentare pentru 22 martie 2009, a fost respinsă de coaliţia roş-oranj. Aşa precum în aceşti 4 ani actuala majoritate a respins aproape toate iniţiativele ale Opoziţiei.

Logica iniţiativei noastre consta, pe de o parte, în demararea campaniei electorale după vacanţa de Crăciun şi Revelion, aşa cum ar fi fost legal. Iar, pe de altă parte, am ţinut cont de faptul că actualul Parlament, după expirarea mandatului său la 7 martie, nu mai poate adopta legi şi, era necesar ca Puterea în stat să fie transmisă imediat şi în regim normal. Mai ales, fiind sub pericolul crizei globale, financiare şi economice, era necesar să transmitem la timp atribuţiile de adoptare a legilor noului parlament, cu puteri depline.

Faptul că astăzi s-a pus în discuţie data de 5 aprilie, propusă de comunişti pentru scrutin, demonstrează că majoritatea parlamentară şi aliaţii săi au împins cât mai departe posibil data alegerilor cu scopul de a folosi la maxim factorul administrativ şi mass-media afiliată Puterii. De facto, campania electorală a început demult, cu încălcarea tuturor practicilor internaţionale şi a prevederilor Codului Electoral al Republicii Moldova, iar comuniştii şi ppcd-iştii injectează şi otrăvesc opinia publică, făcând un fel de “pregătire de artilerie” înainte de a demara campania electorală, de jure!

Această tactică perversă o demonstrează ieşirile zilnice ale siamezilor politici roş-oranj, Preşedintele Voronin apare mai ales la televiziunea sa de partid — NIT, iar Roşca la altă televiziune de partid — EU TV, ambii cu predici şi cu laude reciproce despre cum au adus ei raiul pe acest pământ. În propaganda lor Republica Moldova este o insulă de belşug pe întregul glob pământesc, afectat de virusul crizei economice mondiale.

Şi tot această propagandă continuă să ne împartă în patrioţi şi nepatrioţi, aşa cum s-a făcut timp de 8 ani în toate domeniile. Stataliştii sunt invitaţi în exclusivitate la inaugurarea anului jubiliar “650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc”. Iar ceilalţi sunt înjuraţi de mamă şi de tată, pentru că se află în Opoziţie, înjuraţi anume de către cei “doi stâlpi” ai Statului. Zi şi noapte, la posturile lor de televiziune şi în ziarele de partid se toarnă murdării peste capul elitei scriitoriceşti, oamenilor de cultură, intelectualităţii şi, în general, al oamenilor de bună credinţă, unii dintre care şi-au pus pieptul la Nistru pentru integritatea acestei ţări. De altfel, pretinşii stâlpi ai statului de astăzi atunci au fugit, unul la Moscova şi altul la Bucureşti, şi s-au întors doar ca să rupă astăzi fiecare câte o halcă din ce mai rămăsese în patrimoniul Moldovei.

Şi eu personal, care prin voia sorţii am vegheat respectarea Constituţiei acestei ţări, am o paranteză de făcut, căci şi onoarea mea este atinsă de “efreitorii” mărunţi ai lui Roşca. Sunt vizat de cei care prin metode similare, mai ales în preajma campaniilor electorale, toarnă venin în sufletul tuturor, buimăcind alegătorii şi aducându-i pe cei mai sensibili oameni până la infarct… Chiar săptămâna trecută subofiţerul de la “Flux” m-a aninat şi pe mine, făcându-mă cu ou şi cu oţet. Dar noi ştim bine ofiţerul care-i regizează, superiorul lor, căruia i-am spus de la această tribună, că nu voi porni primul, dar voi riposta foarte dur.

Despre altele vom vorbi în campanie. Iar acum vreau să stabilim cine-i prostul… Câtă minte au avut deştepţii care au hotărât să reprezint PPCD-ul în calitate de consilier municipal şi, apoi, de viceprimar de Chişinău? Cât de deştepţi erau ei când m-au inclus între primii pe lista partidului lor pentru actualul Parlament? Câtă clarviziune au demonstrat după 4 aprilie 2005, când tot aceşti deştepţi m-au lansat în alegerile pentru funcţia de Primar General al municipiului Chişinău ca şi candidat al PPCD? Şi ca mine au fost mulţi — oameni care au înţeles că idealul cauzei naţionale e folosit de conducerea acestui partid în interese meschin, personale, şi au părăsit formaţiunea. Aici am închis paranteza. Şi revin la subiectul de pe ordinea de zi.

Astăzi discutăm despre data alegerilor. Dar, degeaba credeţi că voi daţi startul acestei campanii electorale. Voi — care aţi transformat Republica Moldova în cea mai săracă ţară din Europa, voi — care aţi lăsat satele noastre fără tineri şi pline de copii abandonaţi, voi — care aţi transformat ţara într-un mare azil de bătrâni, poate pentru că v-au votat, voi — care visaţi să menţineţi în continuare această oază a dictaturii, unde înfloreşte corupţia, frica şi deznădejdea.

Startul acestei campanii electorale nu se dă astăzi. Voi aţi început-o demult. Iar pentru popor startul l-a dat o tragedie, care ne-a amintit spiritul renaşteri naţionale — Grigore Vieru, prin moartea sa, a adunat din nou acest popor şi l-a chemat să se trezească din somnul său de moarte! Nici un fel de propagandă murdară, nici un fel de tertipuri politice, nu vor putea stăvili forţa unei naţiuni, care din nou se trezeşte!

Încă mai suntem sub umbra dispariţiei unui Mare Poet, pe care l-aţi urât, căci sunteţi străini de spiritul şi năzuinţele poporului nostru. Şi, cred că despre unii ca voi sunt versurile altui Mare Poet al nostru — Mihai Eminescu:

“Voi sunteţi urmaşii Romei?.. Nişte răi şi nişte fameni…
I-e ruşine omenirii să vă spună vouă oameni!
Şi această ciumă-n lume, şi aceste creaturi
Nici ruşine n-au să ee în smintitele lor guri
Gloria neamului nostru, spre-a o face de ocară,
Îndrăznesc ca să rostească pân’şi numele tău… ŢARĂ”.

Fracţiunea Alianţei “Moldova Noastră” va vota orice dată a alegerilor parlamentare din acest an, doar dintr-un singur motiv — ea va fi pentru Republica Moldova Ziua salvării naţionale de comunişti şi trădători!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” AMN a depus actele la CEC pentru înscrierea în competiţia electorală