Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia cu privire la decizia AMN de a nu participa la alegerea preşedintelui Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 3 iunie 2009
Alianţa “Moldova Noastră”

Stimaţi colegi! Onorată asistenţă!

Dincolo de faptul că, după şedinţa de astăzi, vom intra direct pe făgaşul alegerilor anticipate, momentul istoric pe care îl trăim, mai are încă o semnificaţie: e vorba de cristalizarea unei opoziţii unite, principiale şi responsabile faţă de alegători. Or, astăzi, opoziţia a demonstrat că timpurile când interesele personale şi de partid erau puse mai presus decât interesele alegătorilor, au trecut. Astăzi, opoziţia a oferit o lecţie de demnitate civică, a confirmat că şi în Republica Moldova se merită să se investească în idei, principii şi echipe. Drept urmare, astăzi asistăm la “înhumarea” prostituţiei politice, care a înflorit continuu în politica moldovenească, în special în ultimii patru ani.

Noi, cei din opoziţie, conştientizăm întreaga responsabilitate pe care ne-am asumat-o, boicotând alegerea unui preşedinte comunist. Dar noi nu am putut avea o altă opţiune, deoarece comuniştii nu ne-au lăsat o altă alternativă. Practica ultimilor ani ne arată că puterea comunistă nu ştie să preţuiască sprijinul opoziţiei, că se foloseşte de acest sprijin doar pentru a promova o politică departe de normele democratice. Nu cred că în aceste condiţii un partid politic serios ar fi acceptat să acorde susţinere comuniştilor, pentru ca aceştia să-şi continue politica fariseică şi în următorul ciclu electoral.

Stimaţi deputaţi!

Cei care ne-au investit cu încrederea lor şi-au dorit o guvernare mai bună, mai omenească, mai competentă. Ei s-au săturat să trăiască într-un lagăr de concentrare în care s-a transformat Republica Moldova! Ei nu au nevoie de stabilitatea şi prosperitatea iluzorie care există numai în declaraţiile triumfaliste ale comuniştilor! Ei vor să trăiască într-un stat unde în capul mesei stă legea, dar nu interesele cuiva! Oare puteam noi să înşelăm aşteptările acestor oameni?

În perioada postelectorală puterea comunistă ne-a reproşat că nu vrem să cooperăm în interesul ţării. Dar noi anume de interesul ţării şi al cetăţeanului ne-am condus. O democraţie se ţine pe voinţa poporului, iar o putere este legitimă doar dacă reprezintă majoritatea cetăţenilor. Ştim cu toţii de enormele suspiciuni ce planează asupra legalităţii alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Opoziţia şi observatorii au adus probe privind gravele încălcări comise de guvernare, dar acestea au fost trecute cu vederea. Tocmai de aceea, acordarea unui vot comuniştilor ar fi însemnat alierea la imensa fraudă care s-a comis în alegeri, ar fi însemnat susţinerea unei guvernări legitimitatea căreia este pusă sub un mare semn de întrebare. Cum s-ar fi simţit alegătorii noştri, dacă noi, cei investiţi cu încrederea lor, în loc să stăm de veghe la respectarea normelor democratice, am fi contribuit la compromiterea voinţei cetăţenilor?

Stimaţi deputaţi din fracţiunea majoritară!

Nu încercaţi să daţi vina pe opoziţie pentru criza politică pe care o traversează Republica Moldova, căci întreaga responsabilitate vă revine. Anume voi nu aţi fost în stare să înţelegeţi că opoziţia este o forţă care trebuie respectată şi luată în calcul, deoarece reprezintă o bună parte din populaţia ţării. În anii de guvernare v-aţi deprins cu gândul că în rândurile opoziţiei există păpuşari pe care-i veţi putea speria, ameninţa, şantaja, ca să vă facă jocul. De aceea, nici măcar nu aţi încercat să mimaţi un dialog cu opoziţia. Astfel, a fost sfidată nu doar o parte importantă din populaţia ţării, dar şi organismele internaţionale. Voi aminti în context de rezoluţia Parlamentului European, care propunea puterii comuniste iniţierea unui dialog constructiv cu partidele de opoziţie şi cu societatea civilă. Însă recomandările acestui prestigios for internaţional, menite să conducă la deblocarea situaţiei, au fost ignorate cu desăvârşire de comunişti. În această situaţie opoziţiei nu i-a rămas decât să acţioneze în consecinţă.

Onorat Parlament!

Cred că cele întâmplate de la 5 aprilie încoace trebuie să fie o lecţie pentru întreaga clasă politică şi, în primul rând, pentru partidul aflat la putere. În acest răstimp s-a văzut clar cine şi ce interese urmăreşte, şi cine şi ce preţ pune pe interesul ţării şi al alegătorilor. Şi trebuie să recunoaştem că opoziţia a însuşit lecţia de bază — responsabilitatea faţă de alegători. Opoziţia a dovedit că este suficient de matură din punct de vedere politic, suficient de deschisă pentru o cooperare normală, în limitele democraţiei, transparenţei şi bunului-simţ. În schimb, comuniştii au căzut acest test de maturitate politică. Puterea comunistă a afişat constant incapacitatea de a merge la compromisuri rezonabile în interesul ţării şi al cetăţenilor.

Stimaţi colegi!

Astăzi, când alegerile parlamentare anticipate au devenit practic un fapt împlinit, vin cu un apel către toţi deputaţii: să dăm dovadă de corectitudine, responsabilitate, ataşament faţă de normele democratice şi respect faţă de voinţa alegătorilor! Or, dincolo de faptul că suntem politicieni, mai suntem şi cetăţeni ai acestei ţări. Iar alegătorii, şi mai cu seamă istoria, nu iartă coţcarii politici!

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Veaceslav Untilă,
prim-vicepreşedinte al Alianţei “Moldova Noastră”
Declaraţia Fracţiunii AMN prezentată de deputatul AMN, Victor Osipov în şedinţa plenară a Parlamentului Republicii Moldova Alegerile anticipate sunt consecinţa guvernării comuniste şi singura soluţie