Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Alegerile anticipate sunt consecinţa guvernării comuniste şi singura soluţie

|versiune pentru tipar||
AMN / 11 iunie 2009
Alianţa “Moldova Noastră”

Alianţa Moldova Noastră declară în mod repetat că alegerile anticipate au fost provocate de Partidul Comuniştilor, fapt pe care acesta încearcă să-l ascundă dând vina pe alţii, ca de obicei.

Responsabilitatea pentru actualul blocaj politic cade pe seama guvernanţilor, care au demonstrat că sunt incapabili să accepte dialogul politic. În acest sens, partidele democratice şi-au anunţat disponibilitatea şi câteva precondiţii, răspunzând la chemările domnilor Mirek Topolanek, prim-ministrul Cehiei, care deţine Preşedinţia UE, şi Javier Solana, Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă. Comuniştii, ca de obicei, au preferat scenariul murdar al votului de aur, al votului trădător obţinut prin corupere, mizînd pe faptul că cineva va cădea victimă şantajului financiar-politic, aşa cum s-a întîmplat în 2005. Puterea a avut scopuri absolute — sau să discrediteze total Opoziţia, sau, în caz contrar, să lanseze un atac total asupra Moldovei. Dar acest plan diabolic nu va avea sorţi de izbândă!

Pentru prima oară în istoria modernă a Republicii Moldova a fost creat un precedent cînd s-a spus un categoric NU! corupţiei politice. Partidele parlamentare de opoziţie au demonstrat o fermitate, care sperăm că va fi apreciată just de electoratul nostru. Opoziţia a fost nevoită să aplice ideea alegerilor anticipate, provocate de partidul de guvernământ, căci acesta:

  1. A fraudat alegerile din 5 aprilie 2009, furînd 15–20% din voturi (prin: majorarea cu cca 200 mii a numărului de alegători, includerea în liste a mii de decedaţi şi votarea în numele lor, ca şi în numele a sute de mii de moldoveni aflaţi peste hotare, falsificarea ordinară a procedurii de vot). Aceste acte au încununat o campanie electorală incorectă şi inegală, în care comuniştii au utilizat toate resursele statului, mai ales, organele de forţă;
  2. A maltratat peste 320 de tineri, participanţi paşnici şi martori oculari ai evenimentelor de pe 7 aprilie 2009, patru dintre care au decedat (fapte la care se referă şi Rezoluţia APCE şi cea a Parlamentului European);
  3. A organizat, deturnând protestele paşnice şi renunţând la măsurile de pază şi protecţie, devastarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului, pentru care aveau făcute din timp proiecte de reconstrucţie cu costuri exorbitante, de peste 700 milioane de lei, de care beneficiază clanul corupt al comuniştilor;
  4. A lipsit şi privează în continuare opoziţia şi societatea civilă, simplii cetăţeni, de dreptul de a se informa corect şi de a-şi expune liber opinia în programele Companiei “Teleradio-Moldova”, care promovează exclusiv, din contul banilor publici, imaginea şi punctul de vedere al comuniştilor.

AMN atenţionează electoratul, opinia publică naţională şi internaţională, că anume aceste acţiuni antidemocratice ale PCRM au condus spre criza politică din Republica Moldova şi au acutizat efectele crizei economice din ţara noastră.

După toate cele întâmplate, e clar că alegerile anticipate sunt o consecinţă a guvernării comuniste şi singura soluţie democratică pentru a reda legitimitatea puterii în Moldova!

Serafim URECHEAN,
Preşedinte al AMN
Declaraţia cu privire la decizia AMN de a nu participa la alegerea preşedintelui Republicii Moldova Liberalii europeni forţează monitorizarea alegerilor anticipate din Moldova