Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Liberalii europeni forţează monitorizarea alegerilor anticipate din Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 21 iunie 2009
Alianţa “Moldova Noastră”

ALDE este grupul parlamentar european, ce are la baza ELDR, partidul European Liberal Democrat si Reformator, reprezentat la noi in republica de Alianta Moldova Noastra. Pe tot parcursul ultimelor alegeri parlamentare si in perioada evenimentelor post-electorale AMN a tinut la curent colegii sai europeni cu derapajele antidemocratice ale Puterii comuniste. Recent liderii ALDE au facut o serie de declaratii importante privind anticipatele din Moldova, mai ales ca ele precedeaza apropiata sesiune a APCE.

Graham Watson, Liderul Aliantei Liberal Democratilor din Parlamentul European a facut apel catre UE si OSCE pentru a trimite o misiune de observare la aceste alegeri si a garanta legalitatea si regularitatea noului plebiscit: “Reputatia Moldovei a fost afectata serios in aprilie de catre afirmatiile cu privire la alegerile frauduloase, sondajele de opinie masluite si de catre reactia ulterioara exagerata a autoritatilor comuniste fata de protestele opozitiei. Parlamentul European a condamnat corect agresivitatea si actiunea unilaterala in mod special impotriva Romaniei si a cetatenilor acesteia. Cu noul Parlament European abia format in iunie, avem o fereastra ingusta de oportunitati pentru a actiona decisiv si a ne demonstra angajamentul pentru sustinerea drepturilor omului si a suprematiei legii in vecinatatea nostra apropiata. Timpul este scurt si noi trebuie sa actionam repede fara a ne concentra pe probleme institutionale astfel incat sa uitam de ce se intampla in lumea din jurul nostru”, a accentuat liderul ALDE.

Annemie Neyts, europarlamentar din Belgia si Presedinte al ELDR si-a felicitat colegii din partidele Liberale din Moldova: “Opozitia liberala a ramas ferma si a reusit sa utilizeze modalitati democratice pentru a preveni alegerea unui succesor presedintelui Vladimir Voronin, rezultand in admiterea necesitatii de alegeri noi. Moldova acum are sansa de a corecta iregularitatile alegerilor contestate din aprilie si sa-si refaca imaginea pe scena internationala. Dar noi avem nevoie de o Uniune Europeana si o misiune de observare a OSCE robusta pentru a garanta alegeri libere si corecte.”, a isistat liderul liberal european.

Alianta Moldova Noastra este recunoscatoare partidului european din care face parte pentru pozitie activa, dar isi exprima speranta ca ea va fi sustinuta si de celelalate grupuri politice din Europa, mai putin prezente in actualul peisaj politic moldovenesc.

Centrul de presă al AMN
Alegerile anticipate sunt consecinţa guvernării comuniste şi singura soluţie AMN răspunde la atac, luând “apărarea Moldovei”