Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Alocuţiunea lui Serafim Urechean, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, la deschiderea lucrărilor sesiunii de primăvară-vară a Legislativului

|versiune pentru tipar||
AMN / 11 februarie 2010
Alianţa “Moldova Noastră”

Stimaţi colegi, onorată asistenţă, stimaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, de la bun început, vreau să vă aduc la toţi un mulţumesc frumos, pentru că dumneavoastră aţi contribuit la deblocarea situaţiei în Republica Moldova, la transferul sau la trecerea de la o guvernare populistă la o guvernare pragmatică, care sper că va fi o guvernare de lungă durată.

Vreau să menţionez că, în pofida criticilor opoziţiei, dar opoziţia îşi îndeplineşte rolul, deoarece aşa le este celor din opoziţie, să critice, dar haideţi să cădem de acord că sunt şi succese foarte şi foarte, aş spune, pozitive în activitatea guvernării actuale.

S-au deblocat relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional, s-au deblocat relaţiile cu Banca Mondială, s-au deblocat relaţiile la capitolul Implementarea sau realizarea Programului “Provocările mileniului”. În acest sens, a fost semnat Acordul privind primele 262 milioane de dolari americani. Este o realizare, aş spune, destul de importantă, luând în consideraţie acea moştenire care ne-a rămas de la guvernarea precedentă.

Mai mult decât atât, subliniez încă o dată, s-au deblocat, s-au ameliorat relaţiile politice cu vecinii noştri, cu Ucraina, cu România. Aş spune că sunt progrese reale şi în deblocarea relaţiilor cu Rusia la capitolul cel mai dureros pentru noi, “Exportul produselor agroalimentare” în această ţară.

Sunt frumoase realizări şi la capitolul “Primele negocieri cu Uniunea Europeană”, care au început la 12 ianuarie. Şi aş vrea să menţionez că, realizând acest program, ducând pe un făgaş pozitiv aceste negocieri, sarcina noastră este de a obţine statutul de membru asociat al Uniunii Europene. Şi aş spune că o mare aşteptare a tuturor moldovenilor este şi liberalizarea regimului de vize în ţările Uniunii Europene, ceea ce ne dorim noi cu toţii şi ceea ce doreşte şi tot poporul.

Dar această sesiune, să nu se considere că e cu titlu de pesimism, dar de optimism, aş dori ca să nu fie ultima sesiune de primăvară-vară a acestui Parlament. Este foarte important ca noi, toţi împreună, atât cei care sunt la guvernare, cât şi opoziţia, să găsim o cale civilizată de deblocare a situaţiei şi crizei politice din Republica Moldova.

Având unele premise pozitive la capitolul “Economie”, cu toate greutăţile cu care ne confruntăm, dar noi împreună, atât opoziţia, cât şi cei de la guvernare, suntem obligaţi, în numele acestui popor, să găsim un consens, toate fracţiunile parlamentare şi, împreună, prin negocieri, prin dialog politic, îndeplinind recomandările Parlamentului şi Rezoluţia Parlamentului European, Rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din anul precedent, să găsim o formulă de modificare a articolelor din Constituţie, care ne-ar permite, cu mai puţine sacrificii pentru Republica Moldova, pentru cetăţenii Republicii Moldova, să ieşim din acest impas.

Eu cred că recomandările Comisiei de la Veneţia vor parveni în cel mai restrâns termen şi atunci depinde de clasa politică pe care, n-aş vrea pe unii să-i laud, iar pe alţii să-i critic dur, dar eu aş vrea să spun că clasa politică din Republica Moldova, absolut toţi sunt vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, în anul 2009, în Republica Moldova. Noi întotdeauna trebuie să activăm, să acţionăm nu în scopuri egoiste, meschine, de grup ş. a. m. d., dar trebuie să acţionăm în numele acestui popor.

De aceea, eu vin cu acest apel să găsim un numitor comun, consens şi să depăşim această situaţie dificilă în care am nimerit. Să susţinem guvernarea la promovarea acelor reforme, chiar dacă la început sunt dureroase, deoarece altfel nu putem depăşi situaţia de incertitudine din ţară, şi să dăm acestei guvernări posibilitatea ca încă o dată să demonstreze alegătorilor că îşi îndeplineşte obligaţiunile.

Încă o dată vreau să vă aduc sincere felicitări cu ocazia începutului sesiunii de primăvară-vară şi să vă îndemn ca împreună să facem tot posibilul ca pentru această legislatură această sesiune, această şedinţă să nu fie ultima de primăvară-vară.

Fracţiunea AMN, în această sesiune de primăvară-vară, îşi propune perfecţionarea cadrului legislativ în vederea modernizării învăţământului pentru asigurarea dreptului cetăţenilor de a beneficia de servicii educaţionale de calitate;

Vom participa în cadrul grupurilor de lucru din Parlamentul la perfecţionarea legislaţiei ce ţine de autonomia locală pentru crearea premiselor reale ale autonomiei administrative şi financiare ale puterii locale;

Vom contribui la perfecţionarea cadrului legal ce vizează procesul electoral din Republica Moldova pentru ajustarea lui la standardele europene.

Vom identifica şi elabora propuneri privind susţinerea masivă a producătorilor autohtoni şi a celor din agricultură în obţinerea accesului mărfurilor moldoveneşti pe piaţa UE ;

Vom pleda pentru restabilirea relaţiilor de bună vecinătate cu statele vecine şi vom continua dialogul constructiv cu structurile UE în vederea semnării Acordul de Asociere şi a liberei circulaţii.

Sursa: www.amn.md

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră” Apel către cetăţenii ţării din partea aleşilor locali reprezentanţi ai Alianţei Moldova Noastră