Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Iniţiativa partidelor de opoziţie pentru consolidarea societăţii contra regimului autoritar instalat în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) • PPR (astăzi PN) • UCM / 1 noiembrie 2006
Noi, subsemnaţii, reprezentanţii partidelor de opoziţie, constatăm cu o deosebită îngrijorare că în ultimii ani, în Republica Moldova, sub paravanul declaraţiilor pro-europene, în realitate a fost instaurat un regim autoritar în care se încalcă cu brutalitate normele şi valorile democratice. După constituirea la 4 aprilie 2005 a aşa-numitului consens politic naţional, acest regim autoritar se manifestă prin următoarele mecanisme:

Toate aceste acţiuni sunt elemente ale unui act de uzurpare a puterii în stat, contravin Constituţiei şi legislaţiei în vigoare, afectează grav interesele şi aspiraţiile unei societăţi democratice, sunt în flagrantă contradicţie cu angajamentele internaţionale asumate de Republica Moldova. Astfel, regimul Voronin încalcă cu brutalitate prevederea constituţională care avertizează că “Puterea supremă în stat aparţine poporului. Nici o persoană particulară, grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în numele poporului. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.”

În aceste condiţii Preşedintele Voronin a conştientizat că rezultatele guvernării sale provoacă nemulţumiri şi revolte ale diferitor grupuri sociale, că populaţia s-a săturat de demagogia populistă a comuniştilor şi în legătură cu aceasta perspectiva guvernării comuniste este în pericol. Cetăţenii se întreabă tot mai des — ce-au făcut comuniştii în şase ani de guvernare, în afară de promisiunea de majorare a salariilor şi pensiilor şi majorarea nesemnificativă a acestora în raport cu inflaţia şi creşterea preţurilor. Pentru a anticipa orice acţiuni de protest, orice manifestare de iniţiativă, de proiecte politice şi sociale de alternativă, comuniştii au decis să anihileze activitatea partidelor politice de opoziţie.

Cu mult înainte de alegerile locale a fost declanşată o campanie bine orchestrată de intimidări şi presiuni asupra liderilor partidelor de opoziţie la nivel central şi local. Primarii care reprezintă opoziţia sunt impuşi să candideze fie ca independenţi, fie din partea PCRM. În acest scop puterea face uz de întreg arsenalul de metode de presiune ce-i stau la dispoziţie — intimidări, persecutări, ameninţări şi chiar arestări. Organele de forţă şi justiţia sunt folosite ca bâte politice, R. Moldova fiind transformată într-un stat poliţienesc, în care drepturile omului nu mai valorează nimic.

În situaţia creată, ne adresăm opiniei publice, mijloacelor mass-media, societăţii civile din ţară cu avertismentul că democraţia în RM este în pericol şi cu apelul de a se consolida contra regimului autoritar instalat în R.Moldova.

Atenţionăm ambasadele acreditate şi organismele internaţionale că instituirea dictaturii personale a preşedintelui V. Voronin nu numai că pune în pericol existenţa RM ca stat democratic, dar constituie o ameninţare directă a securităţii regionale în această zonă a Europei.

Realizând gravitatea celor ce se întâmplă astăzi în R. Moldova, noi, subsemnaţii declarăm constituirea Comitetului “1 noiembrie 2006”. Comitetul va avea un statut de organ politic consultativ. Obiectivele principale ale Comitetului sunt stoparea procesului de deviere a ţării noastre de la normele democratice, asigurarea funcţionării unui sistem politic transparent şi a pluralismului politic veritabil, lichidarea efectelor actului de uzurpare a puterii în stat şi racordarea Republicii Moldova la valorile cu adevărat democratice şi europene.

Comitetul “1 noiembrie 2006” este deschis pentru aderarea tuturor partidelor de opoziţie care împărtăşesc ideile şi principiile de edificare în R. Moldova a unui stat de drept, democratic şi civilizat.

Semnează: PSDM, PPR, UCM

Declaraţie comună a conducătorilor Partidului socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” şi Mişcării social-politice republicane “Ravnopravie” Declaraţie comună a Partidului Democraţiei Sociale, Partidului Social-Democrat din Moldova şi a Uniunii Centriste din Moldova