Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia grupului parlamentar al PDM privind campania de denigrare a medicilor şi pedagogilor de către autorităţile comuniste

|versiune pentru tipar||
PDMPSL / 8 noiembrie 2007

Stimaţi colegi, onorată asistenţă,

Pe parcursul ultimelor luni asistăm la o campanie tot mai evidentă de denigrare în organele de presă apropiate puterii a doua mari grupuri profesionale – lucrătorii medicali şi cei din domeniul învăţămîntului. Întrucît din cei 11 deputaţi din partea PDM şi PSL doi sînt lucrători medicali, iar alţi trei vin din domeniul învăţămîntului, grupul nostru parlamentar a decis să ia atitudine faţă de această situaţie neplăcută, solidarizîndu-se cu colegii noştri de breaslă.

Stimaţi colegi,

Aşa cum spuneam, în ultima vreme opinia publică este infectată cu informaţii adesea ofensatoare la adresa medicilor şi pedagogilor, care chipurile ar fi cele mai corupte categorii de bugetari. Aproape zilnic în buletinele de ştiri sau în alte emisiuni de la TVM ori Radio Moldova apare o informaţie legată de cazuri de corupţie în instituţiile medicale şi de învăţămînt din ţară. Spre regret, personal şeful statului a făcut nu o singură dată afirmaţii deloc corecte la adresa lucrătorilor din sfera medicală şi învăţămînt. În consecinţă, nu e de mirare faptul că ultimele sondaje reflectă o situaţie îngrijorătoare – o mare parte a respondenţilor e de părere că printre cele mai corupte sectoare ale vieţii publice s-ar număra învăţămîntul şi ocrotirea sănătăţii.

Fireşte, nu excludem faptul că unii angajaţi din domeniile respective iau mită, că deseori pacienţii sînt impuşi să plătească servicii care în mod normal ar trebui să fie oferite gratuit, că sînt destul de frecvente şi cazurile de corupţie în învăţămînt, mai ales în instituţiile universitare. Ar fi greşit însă să tragem în baza unor întîmplări separate, chiar dacă acestea sînt cu mult mai frecvente decît ne-am dori noi, concluzii despre zeci de mii de oameni care muncesc onest pentru un salariu mai mult decît mizer.

Apare totuşi întrebarea, de ce anume medicii şi pedagogii sînt cei cărora făcătorii de imagine ai autorităţilor comuniste le creează această imagine negativă? Motivul poate fi dedus chiar din aceleaşi sondaje la care fac trimitere apologeţii regimului. Cei mai mulţi respondenţi susţin că îşi formează opinia despre o formaţiune sau personalitate politică nu doar sub influenţa presei dar şi a liderilor locali de opinie.

Evident, printre liderii locali de opinie un loc aparte îl ocupă anume medicii şi pedagogii. În calculele electorale de la Chişinău alături de televiziune, biserică şi liderii economici locali poziţia elitelor intelectuale locale, formată exclusiv din medici şi pedagogi, contează cel mai mult. Recentele alegeri locale în care pentru prima dată s-a înregistrat o prezenţă mai activă a lucrătorilor medicali pe listele electorale ale formaţiunilor de opoziţie, a dat de gîndit serviciilor care informează Preşedinţia despre starea de spirit a societăţii. În consecinţă, asistăm la o campanie ascunsă de demolare a autorităţii şi bunului nume a două mari tagme profesionale, care, din punctul de vedere al puterii comuniste, se numără printre pilonii opoziţiei.

Onorată asistenţă,

Deputaţii democraţi şi social-liberali consideră că această campanie camuflată de denigrare a medicilor şi pedagogilor este cu atît mai lipsită de bun simţ elementar cu cît aceste două categorii au fost printre cetăţenii cei mai afectaţi de pseudo-reformele promovate de PCRM în ultimii şapte ani.

Printre sutele de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care au părăsit ţara după 25 februarie 2001 un număr mare sînt învăţători, lucrători ai instituţiilor preşcolare, care de astfel au devenit o raritate în zonele rurale, asistenţi medicali, medici şi chiar sute de cadre universitare. Genocidul de catifea aplicat de actuala guvernare poporului Republicii Moldova a avut ca primă ţintă eliminarea intelectualităţii, acelei pături incomode de oameni care gîndesc şi care pot eventual reacţiona la derapajele puterii comuniste.

In opinia grupului nostru parlamentar puterea comunistă ar trebui să se îngrijească nu atît de tirajarea unor acte minore de corupţie la un centru de sănătate sau la o creşă, or, ştim noi prea bine că marii corupţi ai acestei ţări nu sînt nici infirmierele şi nici învăţătoarele de la ţară, ci de eradicarea corupţiei din cadrul aparatului de stat. În pofida ştirilor tendenţioase de la TVM, cunoaştem cu toţii, cine sînt cei mai corupţi moldoveni ai tuturor timpurilor.

Totodată, partidul de guvernămînt ar trebui să se precipite şi să-şi respecte angajamentele asumate atît de solemn acum trei ani, în zorii ultimei campanii electorale parlamentare. Ţinem să vă reamintim că Partidul Comuniştilor promitea un salariu mediu pe economie în valoare de 300 dolari americani lunar. Poate că colegii noştri din fracţiunea comunistă nu cunosc, dar pînă la ora actuală salariul brut al unui învăţător, a unui medic începător şi chiar a unui lector universitar rămîne a fi în jur de 100 de dolari lunar. E un miracol cum de aceşti oameni rezistă cu o astfel de remunerare, cum de mai vin la serviciu şi cum de mai suportă acest tratament mizerabil.

Oleg Serebrian, vicepreşedintele fracţiunii PDM, preşedintele PSL
Şedinţa în plen a Parlamentului din 8 noiembrie 2007

Serviciul de presă al PDM
Fuzionarea a trei formaţiuni politice într-un singur partid social democrat Declaraţie comună a partidelor constituante ale majorităţilor democratice în administraţiile publice locale